Hemşirelikte Doktora Programları ve Standardizasyonun Sağlanması

Günümüzde doktora eğitimi nitelikli insan gücünü yetiştirilmesinde kişilerin mesleki ve bireysel gelişimlerine önemli katkılar sunan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Hemşirelikte doktora eğitiminin amacı; eğitim, araştırma, uygulama, sağlık bakımı gibi konularda bireyleri profesyonelliğe hazırlamaktır. Ülkemizde doktora programları yapı ve içerik açısından benzerlikleri olmasına karşın, farklı uygulamalar ve öğrencilerden farklı beklentilere sahip olduğu görülmektedir. Avrupa biyomedikal ve sağlık bilimleri fakülteleri ve kurumlarının bir birliği olan ORPHEUS’un Avrupa’da Biyomedikal ve Sağlık Bilimlerinde Doktora Eğitimi Organizasyonu amacı genel olarak doktora araştırması ve eğitiminin kalite güvencesini sağlamak ve özellikle biyotıp ve sağlık bilimlerinde doktora programlarının akreditasyon sürecini geliştirmektir. Bu derlemede; ülkemizde hemşirelik doktora eğitimi kalite standartları Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerin beklentileri ile ORPHEUS kalite göstergelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Doctorate Programs in Nursing and Providing its Standardization

To day, doctoral education is defined as a process that provides important contributions to the professional and individual development of people in the training of qualified manpower. The aim of doctoral education in nursing is to prepare individuals for professionalism in subjects such as education, research, practice and health care. Although doctoral programs in our country have similarities in terms of structure and content, it is seen that they have different expectations from different applications and students. The aim of ORPHEUS Organisation of PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in The Europian System , a union of European biomedical and health sciences faculties and institutions, is to ensure the quality assurance of doctoral research and education in general and to improve the accreditation process of doctoral programs in biomedical and health sciences. In this review; it is aimed to compare quality standards of nursing doctorate education expectations of Higher Education Council and universities and ORPHEUS quality indicators in our country.

___

  • Karadağ, N., Özdemir, S. (2017). Türkiye’de doktora eğitimi sürecine ilişkin öğretim üyelerinin ve doktora öğrencilerinin görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 7(2), 267-281.
  • Limon, İ., Durnalı, M. (2018). Doktora öğrencilerinin doktora eğitimi ve öğretim üyelerine yönelik metaforik algıları. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 26-40.
  • ORPHEUS. 2015. Members of ORPHEUS. Erişim: 10.01.2019. http://www.orpheusmed.org/index.php/about-us/members-of-orpheus2 Şen, Z. (2013). Türkiye’de yükseklisans ve doktora eğitiminin kalitesinin iyileştirilmesi için öneriler. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 3(1), 10-15.
  • Yükseköğretim Kurumu. (2018). Enstitülere göre lisansüstü mezun sayıları 2016-2017. Erişim: 12.01.2019. https://istatistik.yok.gov.tr/