YAPAY ZEKÂ İLE OLUŞTURULAN ESERLERİN TELİF HAKKI VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Yapay zekâ teknolojilerinin hızla yaygınlaşması, eserlerin telif hakları ve kişisel verilerin korunması konularının önemini arttırmıştır. Bu makalede, yapay zekâ teknolojilerinin eserlerin telif hakları ve kişisel verilerin korunmasına etkisi incelenmiştir. İlgili yasal mevzuat ve uygulamalar ele alınarak, yapay zekâ ile yapılan eserlerin yasal durumları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, yapay zekâ ile oluşan eserlerin hangi durumlarda yasal bir koruma altına girdiği ve hangi durumlarda girmemiş olduğu açıklanmıştır. Ayrıca, yapay zekâ teknolojilerinin kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunlar incelenmiş ve bu sorunların çözüm yolları araştırılmıştır. Bunlar arasında, yapay zekâ ile oluşan eserlerin kaynaklarının belirlenmesi, yapay zekâ tarafından oluşan eserlerin haklarının belirlenmesi ve kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması gibi konular bulunmaktadır. Bu çerçevede ilgili araştırma, yapay zekâ teknolojilerinin eserlerin telif hakları ve kişisel verilerin korunması konularındaki güncel durumun belirlenmesi ve bu konulara ilişkin yasal düzenlemelerin ve uygulamaların değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu konuların daha da önem kazanması beklenmektedir ve bu konulardaki eksikliklerin giderilmesi için gerekli adımların atılması gerekmektedir. Bu çerçevede Araştırma yöntemi olarak, Literatür taraması yapılarak Yapay zekâ teknolojilerinin eserlerin telif hakları ve kişisel verilerin korunması konularına ilişkin mevcut literatür incelenmiş ve güncel durum belirlenmiştir. Yasal mevzuat ve uygulamaların değerlendirilmesi ile İlgili yasal mevzuat ve uygulamalar ele alınarak, yapay zekâ ile yapılan eserlerin yasal durumları değerlendirilmiştir. Sorunların tespiti ile Yapay zekâ teknolojilerinin kullanımı sırasında ortaya çıkan sorunlar incelenmesiyle. Çözüm yollarının araştırılması çerçevesinde ise Ortaya çıkan sorunlar için çözüm yolları araştırılarak sonuçlandırılmıştır.

COPYRIGHT OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND PERSONAL DATA PROTECTION

The rapid spread of artificial intelligence technologies has increased the importance of copyright of works and protection of personal data. In this article, the effect of artificial intelligence technologies on copyright and personal data protection of works is examined. The legal status of the works made with artificial intelligence has been evaluated by considering the relevant legal regulations and practices. As a result of this evaluation, it is explained in which cases the works created with artificial intelligence are under legal protection and in which cases they are not. In addition, the problems that arise during the use of artificial intelligence technologies have been examined and the solutions to these problems have been investigated. Among these, there are issues such as determining the sources of the works created by artificial intelligence, determining the rights of the works created by artificial intelligence and ensuring the security of personal data. In this context, the relevant research was conducted to determine the current status of artificial intelligence technologies on copyright of works and protection of personal data, and to evaluate the legal regulations and practices related to these issues. As a result, it is expected that these issues will gain more importance with the spread of artificial intelligence technologies and it is necessary to take the necessary steps to eliminate the deficiencies in these issues. In this framework, as a research method, the current literature on the copyrights of works of artificial intelligence technologies and the protection of personal data has been examined and the current situation has been determined by scanning the literature. The legal status of the works made with artificial intelligence has been evaluated by considering the legal legislation and practices related to the evaluation of the legal legislation and practices. By identifying the problems and examining the problems that arise during the use of artificial intelligence technologies. Within the framework of the search for solutions, the solutions for the problems that have arisen have been researched and concluded.

___

  • Akkurt, Sinan Sami, “Yapay Zekânın Otonom Davranışlarından Kaynaklanan Hukukî Sorumluluk”, Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, Yıl 7, Sayı 13, Haziran 2019, ss. 39-59.
  • Atalay, Muhammet/ Çelik, Enes, Büyük Veri Analizinde Yapay Zekâ Ve Makine Öğrenmesi Uygulamaları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt.9 Sayı.22 2017 - Aralık ss.155-172.
  • Aşıkoğlu, Şehriban İpek, Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda Kişisel Verilerin Korunması ve Büyük Veri, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2018.