İSTİHDAM VE İŞSİZLİK KONULARINA YAKLAŞIM

Makalede istihdam ve işsizlik kavramlarının bilimsel-teorik öneminden dolayı güncelliğini koruduğuna değinilmiştir. Bu kavram, insan toplumunun var olduğu dönemlerde gerçek etkinliğin itici bir unsuru olarak kendini göstermiş ve daha deneysel bir öz kazanmıştır. İstihdam ve işsizliğin iktisat biliminin ve diğer sosyal araştırmaların merkezinde yer alan bir kavram olduğu ve çoğu ülkenin ulusal ekonomilerinin ilgili düzenleyici mekanizmaları tarafından düzenlendiği gösterilmiştir. Dolayısıyla istihdam aynı zamanda makroekonomik süreçlerin stratejik bir tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır. İstihdamın bir yandan işgücü kaynaklarının amaçlı kullanımının sonucu olduğu, diğer yandan da belirli çalışma alışkanlıkları ile üretim araçlarının cazibesi olduğu savunulmaktadır. İşsizlik, işgücünün seferber edilememesi demektir. Doğal olarak burada ilgili mevzuata özgü faaliyet organizasyonu esas alınmalıdır. İstihdam ve işsizlik kavramları tüm yönleriyle her dönemde ülkelerin ulusal ekonomik önceliklerinin çok önemli yönlerini oluşturmaktadır. Yukarıdakilerden hareketle istihdam ve işsizlik araştırmalarının yapılması uygun görülmüştür.

___

  • Aghayev, A. (2005). Explanatory and translation dictionary of financial terms. Baku: Ağrıdag.
  • Aliyev, A. and Guliyev, A. (2005). Economic and methodological foundations of the social sphere. Baku: Adiloglu.
  • Garibov, A. (2007). International economic relations and customs affairs (short glossary of terms). Baku: Sada.
  • Gasimov, C. (2020). Socio-economic development of the Nakhchivan Autonomous Republic at the level of implementation of regional state programs (2004-2008 years). Nakhchivan: Acemi.
  • Ibadov, S. (2009). Economic theory. Textbook. Baku: East-West.
  • Mammadli, M. and Ismayilov F. (2007). Economic theory. Textbook. Baku: MBM. Ministry of Justice of the Republic of Azerbaijan single electronic database of legal acts (https://e-ganun.az )
  • Ministry of Labor and Population Protection of the Republic of Azerbaijan and UNDP. (2003). The program for improving the teaching-methodical base and technical-software support of the vocational education system of disabled and unemployed citizens. Baku: Gamma service. Muradov Sh. (2004). Human potential: major trends, realities, challenges. Baku: Science.
  • Rumyantsev, A., Kozlov, G. and Volkov M. (1986). Political economy. Moskow: Education. State Statistics Committee of the Republic of Azerbaijan. Methodological explanations of Osas economic-statistical indicators. Second edition. Baku: Sada.
  • Valiyev, T. and Babayev A. (1999). Economic theory. Textbook. Baku: Çaşıoğlu.
  • Valiyev, T. and Gafarov Sh. (2004). Economic theory. Textbook. Baku: Azpoligraf.