ULUSLARARASI KURULUŞLAR AÇISINDAN KADININ GÜÇLENDİRİLMESİNE BAKIŞ

“Kadınların güçlendirilmesi”, günümüzde üzerinde çokça durulan, bilimsel çalışmalarda kullanılan, ulusal ve uluslararası politika belgelerinde ve sözleşmelerde kullanılan temel kavramlardan biri haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler ’den Avrupa Birliği’ne, Uluslararası Çalışma Teşkilatından, İslam İşbirliği Teşkilatı’na kadar birçok uluslararası kurum ve kuruluş bu kavramı sıklıkla ve yaygın bir şekilde kullanmaktadır. Kadınların güçlendirilmesi, özellikle, kadınların ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal hayatta desteklenmesi, daha görünür hale gelmesi ve etkin roller üstlenmesi gibi hedefler için kullanılmaktadır. Bu çerçevede, kadınların güçlendirilmesi, kadınların; fıtratının ve onurunun farkına varması, hayatının her döneminde kaliteli eğitim imkanlarına sahip olması; mesleki gelişim olanaklarının desteklenmesi; sağlık, güvenlik, huzur ve refahının sağlanması, iş dünyası- aile hayatı alanında dengenin kurulmasına yönelik tedbirler alınması, ulusal ve uluslararası düzeyde yasal haklarının ve sorumluluklarının farkına varması, dijital dönüşüm fırsatlarından yararlanması, ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal olmak üzere toplumsal alanın her bir noktasında karar alma süreçlerine aktif katılımı için kendini hazırlaması ve hazır hissetmesi ile kadın üzerindeki tahakkümün ortadan kaldırılarak kadın-erkek birlikte ve güzel bir yaşam için gerekli bütün konuları içermektedir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası düzenlemelerde kadının güçlendirilmesi konusunu inceleyerek, politika geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda, bu çalışmada, kadınların güçlendirilmesi alanında uluslararası düzenlemeler bağlamında Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO), Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Birliği (AB), Grup 20 (G20)’nin yaklaşımları incelenerek kullanılan kavram, söylem ve politikaların kıyaslaması yapılacaktır

AN OVERVIEW ON WOMEN’S EMPOWERMENT FROM THE PERSPECTIVE OF INTERNATIONAL ORGANIZATIONS

“Women’s empowerment” is turned out to be a concept which is recently very much focused on, widely used in scientific studies and national as well as international policy documents and conventions. Several international organizations varying from the United Nations to the European Union, from the International Labor Organization to the Organization of Islamic Cooperation are frequently and widely using this concept. This concept of “women’s empowerment” is meant to support women in economic, social, cultural and political life, make them more visible and envisage for them effective roles. In this framework, women’s empowerment includes the awareness of women’s nature and dignity; having the quality of education in every period of her life; supporting of opportunities of women’s professional developments; ensuring of women’s health, peace and welfare; taking measures to establish the balance in the field of family and work life; realizing of their legal rights and responsibilities at national and international level; taking advantage of digital transformation opportunities; preparing and feeling ready for active participation of women in decision-making processes at every point of the social field including economic, social, cultural, political fields and a beautiful life together with man and women by eliminating the domination on women. The aim of this study is to contribute to policy development by examining the issue of women’s empowerment in international arrangements. In this regard, concerning the women’s empowerment in international arrangements, the concepts, terminologies, discourses and policies through the approaches of the United Nations (UN), Organization of Islamic Cooperation (OIC), International Labour Organization (ILO), The Council of Europe (COE), The European Union (EU), Group 20 (G20) will bw examined comparatively

___

  • G20. (2019). G20 Osaka Leaders' Declaration, Osaka, Japan, June, 2019 http://www.g20 .utoronto.ca/2019/2019-g20-osaka-leaders-declaration.html adresinden erişilmiştir.
  • OIC Strategy for the Empowerment of the Marriage & Family Institution 2020-2025 A Guiding Strategy, 2020. Erişim: https://www.oic-oci.org/upload/departments/family/oic_ family_strategy _2020_2025_en.pdf OIC. (2020). THE OIC -2025 programme of action, https://www.oic-oci.org/docdown/?docID=16&refID=5 adresinden erişilmiştir.
  • Sürdürülebilir Kalkınma (t.y). Cinsiyet eşitliğini sağlamak. http://www.surdurulebilirkalkinma.gov.tr/hedefler/cinsiyet-esitliginisaglamak adresinden erişilmiştir.
  • T.B.M.M (1993). Kadınlara yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına dair bildirge. https://www.tbmm.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • T.B.M.M (2011). Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin avrupa konseyi sözleşmesi, https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01 /ss81.pdf adresinden erişilmiştir.
  • T.B.M.M. (1995). Pekin deklarasyonu ve eylem planı: Dördüncü kadın dünya konferansı sonuçları. 14,15, https://kadininstatusu.aile.gov.tr adresinden erişilmiştir.
  • UN. (2015). The millennium development goals report 2015. http://www.un.org/millenniumgoals/2015_MDG_Report/pdf/MDG%202015%20rev%20(July%201).pdf adresinden erişilmiştir.
  • UNDP. (2010). Binyıl kalkınma hedefleri. https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/mdgoverview/millennium-development-goals.html adresinden erişilmiştir.
  • UNICEF. (2004). Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi uluslararası sözleşmesi, https:// www. unicef.org/turkey/cedaw/_ adresinden erişilmiştir.
  • Women’s Empowerment Principles. (t.y). Home. http://www.weprinciples.org/ adresinden erişilmiştir.
  • Women’s Empowerment Principles. (t.y). WEPs signatories https://www.weps.org/companies adresinden erişilmiştir.
  • Yıldız, N. (2017), Cinsiyet eşitliği alanında uluslararası referanslar. Eğitim Modülü Cinsiyet Eşitliği: Fıtratta Farklılık: Haklarda Eşitlik Eşit Fırsatlar Eşit Davranma, Eşit Katkı, içinde (s.19-78). Ankara: HAK-İŞ Konfederasyonu Yayınları, Uçan Matbaacılık,