TÜRK İŞ HUKUKU’NDA GEBE VE EMZİREN ANNE İŞÇİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Gebe ve emziren anne işçilerin işgücü piyasasına sağlıklı bir biçimde katılımları önem arz etmektedir. Ancak gebelik ve analık hali ile ilgili olarak ortaya çıkan bir takım koşullar onların çalışma hayatından belirli bir süre uzak kalmalarına yol açmaktadır.  Gebe ve emziren anne işçiler; ayrımcılığın önlenmesi, gebelik ve analık sürecinde iş güvencesi, gebelik nedeniyle periyodik kontroller, doğum ve süt izinleri ve ayrıca sosyal güvenlik haklarını ilgilendiren gebelik ve analık döneminde tedavi, gelir ve sosyal güvenlik haklarının korunmasına ilişkin bir takım hukuki mesele ile karşı karşıya kalmaktadır. Çalışmada betimsel analiz yöntemi kullanılarak gebe ve emziren anne işçilerin yukarıda bahsi geçen konularda kendilerine tanınan haklar incelenmektedir. Çalışma bu alanda son dönemde yürütülen bazı kanunlar ile ortaya konan düzenlemeleri yansıtması bakımından önem taşımaktadır. Türk İş Hukukunun bu alandaki düzenlemelerinin gelişmiş ülkeler düzeyinde olduğu, izin sürelerinin arttığı ve anne çalışana 6 aylık ücretsiz izin sonrası kısmı çalışma hakkının tanındığı çalışma sonuçları arasında yer almaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Kadın İşçiler, gebelik, annelik

PROTECTIVE MEASURES FOR PREGRNANT AND BREAST-FEEDING MOTHER WORKERS IN TURKISH LABOR LAW

Commitment of pregnant and breastfeeding mother workers into worklife in a healthy condition is important. However, certain conditions related to their pregnancy and motherhood conditions prevent them join worklife for a period of time. These workers face with several legal issue such as prevention of discrimination with respect to job security, periodical, childbearing and breastfeeding related leaves and protection of their social security rights during their pregnancy and leave periods during their pregnancy. The study uses descriptive analysis method to reveal the rights granted to pregnant and breastfeeding mothers. The study bears importance since it brings light on to the recent legal adjustments on this issue. The study concludes that recent regulations are parallel to that of developed nations, the amount of leaves increased and part-time work right after the leaves has been granted following the legal adjustments. 

___

  • BACAK, Bünyamin; YİĞİT, Yusuf, (2007) “Türk İş Hukukunda Kadın İşçile-rin Çalışma Koşullarına İlişkin Düzenlemelerin Değerlendirilmesi”, Ka-mu İş Dergisi, Cilt 9, Sayı:2,.
  • CENGİZ, İştar Urhanoğlu, (2009) “Kadın İşçilerin Hamilelik ve Analık Du-rumlarının İş Sözleşmesine Etkisi”, Kamu-İş, C:10, S:4.
  • ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI, “4857 Sayılı İş Kanununa Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları (TL)”, 2016. < https://www.csgb.gov.tr/media/2582/4857.pdf> 24 Ekim 2016.
  • ÇELİK, Nuri, (2007) “İşçilerin İşten Çıkarılmalarında İhbar ve Kıdem Tazmi-natları Dışında İsteyebilecekleri Tazminatlara İlişkin Sorunlar”, Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergisi, S:14.
  • EKONOMİ, Münir, (2009) “Kadın İşçilerin Gebelik ve Doğum Halinde Feshe Karşı Korunması”, Çalışma ve Toplum Dergisi, 2009/3, ss. 11-34.
  • Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik, m.8-9
  • GÜLMEZ, Mesut,(2014) “Çalışma Özgürlüğü ve Hakkı Açısından emeğin Evrimi: Ulusal ve Ulusalüstü Hukuksal Boyutlar Üzerine Düşünceler”, Sosyal İnsan Hakları Ulusal Sempozyumu VI, Eskişehir Anadolu Üniversi-tesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, ss. 63-130.
  • GÜZEL, Ali; Okur Ali Rıza; Caniklioğlu, Nurşen, (2012) Sosyal Güvenlik Hu-kuku, Yenilenmiş 14. Bası, Beta Yayınları, İstanbul, 2012.
  • KARA, Bülent, (2008) “Sosyal Haklar ve Özel olarak Korunması Gereken Kişiler”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Isparta, Aralık.
  • KÖKKILINÇ, Ayşe Gül, (2013 İş Hukukunun Uluslararası Kaynakları Işığın-da Kadın İşçilerin Korunması, Legal Yayıncılık, İstanbul.
  • MOLLAMAHMUTOĞLU, Hamdi, MUHİTTİN Astarlı, ULAŞ Baysal, (2014) İş Hukuku, 6.B, Ankara.
  • ODAMAN, Serkan, (2010) “Ayrımcılık Tazminatının Diğer Tazminatlarla Birlikte Mevcudiyeti”, Legal İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Dergi-si, S:25, s.80.
  • SÜMER, Haluk Hadi,(2016) İş Hukuku, Seçkin Yayıncılık.
  • SÜMER, Nezihe Binnur, (1997) İş ve Sosyal Güvenlik Hukukunda Gebe ve Anne İşçilerin Korunması, T.C. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens-titüsü, Özel Hukuk Anabilim Dalı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı, Doktora Tezi, Konya, ss.1-276.
  • SÜZEK, Sarper,(2013) İş Hukuku, Yenilenmiş 9. Baskı, Beta Basım A.Ş., İs-tanbul.
  • TAŞKENT, Savaş,(2013) Son Yeniliklerle İş Hukukunun Temel Yasaları, 5. Bası, Beta Basım A.Ş., İstanbul.
  • TOKOL, Aysen (2005) Türk Endüstri İlişkileri Sistemi, Genişletilmiş 2. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, Şubat.
  • TÜRKMEN, Hülya Akıntürk (1998) “Çalışma Yaşamında Kadın ve Çalışan Kadını Koruyucu Hükümler”, Doktrin ve Meslek Yazıları, Ankara Barosu Dergisi, 1998/4, ss. 4-28.
  • www.legalbant.net, Y9HD, 18.06.2012, 2012/13065, K.2012/23353, www.legalbant.net (02.11.2016).
  • YUVALI, Ertuğrul, (2013) “4857 sayılı İş Kanunu’nun ve İlgili Mevzuatın Kadın İşçiler İle İlgili Hükümlerine Genel Bakış”, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, S:20, 2013, s.98-99.