Būhtūrî’ye Göre Yaşayan Ṭâbîâtın Vasfî

Bu çalışma, Abbasi döneminde şiirin ileri gelenlerinden biri olan ve şiirlerinin çoğunda bu konuya yer veren Buhturi’de gerçek tabiat tasvirini ele almaktadır. Aslanı, atı, kurdu vd. hayvanları uzun ve harika kasidesinde tasvir etmesiyle tasvir şairi olarak adlandırılmıştır. Bu araştırmamda, Buhturi’nin tabiat şiirindeki estetik yönleri göstermek için araştırmama uygun olması sebebiyle tasviri, tahlili ve derinlemesine araştırma üslubunu uyguladım. Bu üslup istenilen neticelere ve tavsiyelere ulaşmak için analize dayanmaktadır. Araştırma tasvirin, canlı ve sessiz yönleriyle tabiatın anlamını, canlı tabiat temasının genel olarak Arap şiirinde, Cahiliye, Emevi ve tartışmasız öncüsü tasvir ustası şairimiz Buhturi olan Abbasi dönemlerinde varlığını beyan ile başlamaktadır. Peşinden araştırma, Buhturi’nin sessiz tabiatın dışında yalnızca canlı tabiatı tasvirlerini içeren kasidelerine beyan, açıklama ve belağat açılarından yoğunlaşmaktadır.

___

  • Buhârî, Ebû Abdillâh Muhammed b. İsmail. El-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ. Nşr. Muhammed Züheyr b. Nasr. 8 Cilt. b.y.: Dâru Tavki’n-Necât, 2. Basım, 1422/2001.
  • İbnū Menẓūr ̧ Muhammed b. Mekram. Lisenūl Arap. 15 Cilt. B.y. Dâru Ṣâdir ̧ 3. Basım ̧ 1997.
  • Ebû El- Süʿud ̧ Faḫri. Azzeyyet ̧ Ahmed Hasen. Mecelletūrriseleh. El- Ķâhirâ: etteṣvir fişiʿr elʿrabi ̧ numara 44 ̧ 1934. Ebû El- Fârâc ̧ Ķüdemetu b. caʿfar. Naķdūl Şiʿr. 1 Cilt. El- Ķâhirâ: Mektebetul ḫanci ̧ 4. Basım ̧ 2015. Ebū El- Ķâsim El- âmidi ̧ El- Hesenu b. Pişr. El- Mūvâzeneh beyine Ebi Temmem ve El- Buhturi. 3
  • Cilt. El- Ķâhirâ: Darul- Mʿârif – Mektebetul ḫanci ̧ 4. Basım ̧ 1994.