Ailede İstismar Edilen Yaşlı Birey ve Huzurevi Yaşamı: Bir Olgu

Yaşlılık birçok sorunu beraberinde getiren bir dönemdir. Bu sorunlardan biri de yaşlı istismarı ve ihmalidir. Bu olguda, yakınları tarafından fiziksel, psikolojik ve ekonomik istismara uğrayan ve çözüm olarak huzurevinde yaşamayı tercih eden K. K. hanımın öyküsü ve yapılabilecekler paylaşılmıştır. Çalışma 6 Şubat -16 Mart 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. K. K. hanımın yaşam öyküsünün incelemesinde geçmişte yaşadığı sorunlar ile şu anda huzurevindeki yaşamına ilişkin sorunlar hemşirelik tanıları bağlamında tartışılarak, gereken uygun ve etkili bakım verilmeye çalışılmıştır. Bu tanılara yönelik hemşirelik girişimleri uygulanarak huzurevinde sosyal bir ortamda güvenli ve kaliteli bir yaşam sürdürmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak, yaşlının aile içinde bakılması gerektiği gibi bir anlayışın yerine kurumsal bakımın da desteklenmesi ve huzurevlerinde de daha güvenli ve özgürce yaşanabileceği kavramının yerleştirilmesi sağlanabilir. Bu doğrultuda, sağlık çalışanlarına da önemli sorumluluklar düşmektedir.

The Abused Elder in Family and Nursing Home Life: A Case Report

Elderly is a period that lead to many problems. One of these problems is abuse and neglect of elderly. In this case, the story of the Mrs. KK who was abused physically, psychologically and economically by her relatives and preferred to live at nursing homes, and possible solutions are discussed . The study was conducted between 6.February-16 March 2009. The necessary and effective care to Mrs. KK have been provided by discussing her problems experienced before and after nursing home within the context of nursing diagnoses. It was aimed at providing her a safe and quality life in the social context of nursing home via nursing interventions based on the diagnoses. In conclusion, instead of a conceptualization that elderly people should be cared at home and within the family, supporting the institutional care of elderly, and developing an understanding on an independent and safe life at institutions might be suggested. In this context, health professionals have important responsibilities.

___

  • Keskinoğlu P, Giray H, Pıçakçıefe M, Bilgiç N, Uçku R. Yaşlıda fiziksel, finansal örselenme ve ihmal edilme. Turkish Journal of Geriatrics 2004; 7(2): 57-61.
  • Kısal A, Beşer A. Yaşlı istismar ve ihmalinin değerlendirilmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin 2009; 8(4): 357-364.
  • Öz F. Yaşamın son evresi: yaşlılık psikososyal açıdan gözden geçirme. Kriz Dergisi 2002; 10(2):1 7-28.
  • Uysal A. Dünyada yaygın bir sorun; yaşlı istismarı ve ihmali. Aile ve Toplum Dergisi 2002; 5(2): 43-49.
  • WHO. Elder abuse. URL: http://www.who.int/ageing/projects/elder_abuse/en/ Erişim 22.Eylül.2010.
  • Gordon R M, Brill D. The abuse and neglect of the elderly. Internatıonal Journal of Law and Psychiatry 2001; 24: 183-197.
  • Turla A, Yılmaz E M. Yaşlılıkta istismar ve ihmal. Adli Psikiyatri Dergisi 2007; 4(4): 27-35.
  • McCallum J, Parsons J. Preventing growth in abuse of the elderly australıan and new zealand. Journal of Public Health 2002; 26 (5): 413-415.
  • Shives L R. Basic concepts of psychiatric-mental health nursing. 7th ed. Lippincott Williams-Wilkins. Philadelphia, 2008, pp 124-134.
  • Aksüllü N, Doğan S. Huzurevinde ve evde yaşayan yaşlılarda algılanan sosyal destek etkenleri ile depresyon arasındaki ilişki. Anadolu Psikiyatri Dergisi 2004; 5: 76-84.
  • Türkiye’de yaşlılık alanındaki sosyal hizmet uygulamaları URL: http://www.shcek.gov.tr/turkiyede- sosyal-hizmet-uygulamalari.aspx Erişim 22. Eylül.2010.
  • Bıyık A, Özgür G, Altuğ Özsoy S, Erefe İ, Uysal Emeç A, Özer M, Ergül Ş, Dülgerler Ş. Huzurevinde yaşayan yaşlıların fiziksel sağlık sorunları ve hastalıklarına yönelik ilaç kullanma davranışları. Turkish Journal of Geriatrics 2002; 5(2): 68-74.
  • Durgun B, Tümerdem Y. Kentleşme ve yaşlılara sunulan hizmetler. Turkish Journal of Geriatrics 1999; 2(3): 115-120.