Türkçe Kuralsız (Devrik) Cümle Yapısının Graf Çizimler ile Gösterilmesi

Türkçede cümle ögelerinin dizilişine göre üç tür cümle yapısı mevcuttur. Bunlar kurallı cümle, kuralsız (devrik) cümle ve eksiltili (kesik) cümledir. Bu çalışmanın konusu, Türkçede kuralsız cümle yapısının özelliğine göre cümle ögelerinin dizilimini graf ile göstermektir. Bu amaçla nitel bir çalışma gerçekleştirilmiştir. “Sen bugün kitabı bana getir.” cümlesi örnek olarak alınmış ve bu örnekten hareketle oluşturulan olası kuralsız cümleler graflar ile gösterilmiştir. Oluşturulan cümleler dört grupta toplanmıştır. Bunlar; özne ile biten kuralsız cümleler, nesne ile biten kuralsız cümleler, dolaylı tümleç ile biten kuralsız cümleler ve zarf tümleci ile biten kuralsız cümlelerdir. Oluşturulan cümlelerin grafları çizildiğinde her grup için kırk dokuz çizim ortaya çıkmıştır. Gruplardan oluşan bu çizimler birleştirildiğinde her grup için bir tane bütünleştirilmiş graf elde edilmiştir. Böylece her grup için birer olmak üzere dört tane bütün olası cümleleri barındıran graf oluşturulmuştur. Bunlar; özne ile biten kuralsız cümlelerin bütünleşmiş grafı, nesne ile biten kuralsız cümlelerin bütünleşmiş grafı, dolaylı tümleç ile biten kuralsız cümlelerin bütünleşmiş grafı ve zarf tümleci ile biten kuralsız cümlelerin bütünleşmiş grafıdır. Oluşturulan devrik cümle graflarının eksiltili cümleleri de barındırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bütün olası devrik cümleler ve eksiltili cümlelerin olduğu graflar elde edilmiştir. Oluşturulan graflar görsel materyal olduğundan Türkçenin öğretiminde eğitim materyali olarak kullanılabilecektir.

Representing the Turkish Inverted Sentences Structure with Graph Drawings

There are three different sentence structures in Turkish syntax according to the arrangement of elements. These are canonical, inverted and elliptical sentences. The subject of this study is to show the relationship of the sentence elements with graph according to the structure of Turkish. For this purpose, a qualitative study was conducted. Inverted sentence structure is shown in graphs with the relations between the elements of sentences by using a sample sentence. “Sen bugün kitabı bana getir.” is the sample sentence for this study. All the possible inverted sentences were written. Then, sentences were grouped under four groups and each group of fourty nine drawings were combined and achieved four completed graph for each group. There is one integrated graph that including all the possible sentences in subject ending inverted sentence, one for object ending inverted sentence, one for indirect object ending inverted sentence and the last one for adverbial clauses ending inverted sentence. As a result, both possible inverted and possible elliptical sentences are in the created graphs. All the created graphs can be used as training materials for Turkish language education. Since all of them are visual materials, a Turkish teacher can explain and teach all the possible ways for inverted sentences easily to the students.

___

  • Aksan, D. (2003). Türkçenin gücü, Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • Arslan, M. (2012). Tarihi süreçte Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi-öğrenimi çalışmaları, KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 9, Sayı:2, 167-188.
  • Aydemir, A. (2012). (Çev. D. Ö. Demir), Türkiye Türkçesinde zarf-fiil cümlelerinde sözcük sıralaması üzerine, Gazi Türkiyat, Güz-Sayı:11, 227-233.
  • Balyemez, S. (2009). Dil bilgisi öğretiminde diğer derslerden yaralanma, Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı:365, 32-38.
  • Banguoğlu, T. (1998). Türkçenin grameri, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Bollobas, B. (2013). Modern graph theory, USA: Springer.
  • Bondy, J., & Chvatal, V. (1976). A Method in graph theory, Discrete Mathematics, v:15. 111-135.
  • Çelebi, M. D. (2006). Türkiye'de anadili eğitimi ve yabancı dil öğretimi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 21 Yıl: 2006/2, 285-307.
  • Çölkesen, R. (2016). Bilişimin kuramsal temelleri: bilişim matematiği, Akademik Bilişim, s. 1-5, http://ab.org.tr/ab16/bildiri/201.pdf.
  • Duman, M. (2003). Devrik cümle ve vasiyetname'deki örnekleri üzerine, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, Cilt 30, 209-223.
  • Dündar, P., Balcı, M.A. ve Kılıç, E. (2011). Bir kampüs ağında acil telefon merkezleri yerleştirilmesi probleminin matematiksel modellenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi EJOIR Aralık IWCEA Özel Sayısı Cilt 3,71-76.
  • Dündar, S. ve Dündar, P. (1999). Sonlu markov zincirinin graflarla katlanışı, Mühendislik Bilimleri Dergisi, 5 (1) 967-973.
  • Ediskun, H. (2010). Türk dilbilgisi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Fiedler, M. (1975). A Property of eigenvectors of nonnegative symmetric matrices and ıts application, Czechoslovak Mathematical Journal, Vol. 25, No. 4, 619–633.
  • Golumbic, M.C. (2004). Algorithmic graph theory and perfect graphs, Amsterdam: Elsevier.
  • Gross, J. L. & Jay, Y. (2004). Handbook of graph theory, CRC Press.
  • Gross, J. L. & Jay, Y. (2005). Graph theory and ıts applications, CRC Press.
  • Gümüşatam, G. (2013). Eksiltim (ellipsis) ve Türkçede eksiltim türleri, Turkish Studies, Vol:8/1, 1539-1552.
  • Güneş, F. (2011). Dil öğretim yaklaşımları ve Türkçe öğretimindeki uygulamalar, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:8, Sayı:15, 123-148.
  • Kaymak, B., Mete, F. ve Büyükköse, Ş. (20-22 May). Declaration of educational technology in the last century through a graph tree, 9nd International Computer & Instructional Technologies Symposium (ICITS 2015), Afyonkarahisar, Turkey.
  • Mete, F. ve Ceylan, İ. (2015). Türkçe kurallı cümle yapısının graf teori ile gösterilmesi, Turkish Studies, Volume 10/16, 953-968.
  • Ölmez, M. (2003). Türkçenin ve Türk dillerinin yaşı konusu, Toplum ve Bilim,Bahar-96, 62-74.
  • Özmen, M. (1996). Bir eksiltili cümle tipi üzerine, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 4, 71-82.
  • Sorgun, S. ve Büyükköse, Ş. (2008). .Bir grafın komşuluk matrisi ile derece matrisinin çarpımının en büyük özdeğeri için sınırlar, 21.Ulusal Matematik Sempozyumu Bildiriler Kitabı, s. 1-9.
  • Şeker, S. E. (2015), Çizge teorisi (graph theory), YBS Ansiklopedi, s. 17-29.
  • Türkoğlu, S. (2004). Dil öğretiminde başarıyı etkileyen etmenler, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:9, 457-469.
  • Uyangör, S. ve Üzel, D. (2005). Kavram haritaları kullanılarak yapılan öğretimde graf teorinin yeri, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 25, Sayı 2, 135-144.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretim Üyelerinin Üniversite, Akademisyenlik ve Bilimsel Araştırma Kavramlarına İlişkin Algılarının Metaforlar Aracılığıyla İncelenmesi

Sevgi YILDIZ, Sıddıka GİZİR

Öğretmen Adaylarının Eğitim Psikolojisi Dersinden Beklentileri

Fatih DAMADAN, Durmuş EKİZ

İlkokul Sosyal Bilgiler Programı ile Okul, Meslek ve Sivil Yaşam (C3) Çerçeve Programında Yer Alan Kazanımların Karşılaştırılması

Erhan GÖRMEZ

Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programlarının Birleştirilmesine İlişkin Öğretim Üyelerinin Görüşleri

Selma TUFAN, Ayşenur ÇELİK ŞAHİN, Banu KARAAHMETOĞLU, Sevil BÜYÜKALAN FİLİZ

Yapılandırıcı Yaklaşıma Dayalı Bilim Öğretiminin 5 Yaş Çocuklarının Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisi

Gülşah GÜNŞEN, Yeşim FAZLIOĞLU, Eylem BAYIR

Olasılık Öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretimin Rolü

Muhammed Fatih DOĞAN, Yüksel DEDE, Ramazan GÜRBÜZ

Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinde Algılanan Kariyer Engellerinin Yordayıcıları

Özlem ULAŞ, Serap ÖZDEMİR

Matematik Öğretmen Adaylarının FeTeMM Temelli Tasarladıkları Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi

İbrahim DELEN, Salih UZUN

Üniversite Öğrencilerinin Zaman Perspektifli İyi-Oluş Düzeyleri: Kümeleme Analizi İncelemesi

Ömer Faruk ŞİMŞEK, Ercan KOCAYÖRÜK, Bekir ÇELİK, İhsan BOZANOĞLU, Emin ALTINTAŞ

Üniversite Öğrencilerinde Öz-Şefkatin Yordayıcıları Olarak Bağlanma Tarzı ve Algılanan Sosyal Destek

Öznur BAYAR, Meliha TUZGÖL DOST