Etkili Bir Yaratıcı Drama Liderinin Sahip Olması Gereken Özellikler: Katılımcı Görüşlerinin Nitel Analizi

Liderlik becerilerine sahip olmak eğitimde etkililiği arttıran bir unsur olarak düşünülmektedir. Yaratıcı dramaliderleri, bir öğretim yöntemi olan drama sürecini planlayan ve yöneten, drama alanında katılımcılara yol gösterenkişi olarak tanımlanmaktadır. Bu açıdan yaratıcı drama liderlerinin sahip olması gereken bir takım nitelikler olduğusöylenebilir. Tarama türünde desenlenen bu araştırmada yaratıcı drama katılımcılarının etkili bir yaratıcı dramaliderinde bulunması gereken özelliklere ilişkin görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma, ÇağdaşDrama Derneğinin Trabzon şubesinde 1. ve 5. aşama katılımcıları ile yürütülmüştür. Araştırmaya 1. Aşamakatılımcılardan 25, 5. Aşama katılımcılardan 28 toplam 53 katılımcı iştirak etmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeformu ile toplanan veriler, içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada yaratıcı drama liderinin sahip olmasıgereken kişisel özelliklerde 1. Aşama katılımcıları 22, 5. Aşama katılımcıları 8 ve iki grubun ortak görüş paylaştığı23 özellik bulunmuştur. Yaratıcı drama liderinin sahip olması gereken mesleki özelliklerde ise 1.aşama katılımcıları25, 5. Aşama katılımcıları 17 ve iki grubun ortak görüş paylaştığı 17 özellik bulunmuştur. 1 ve 5. aşamakatılımcıların drama liderinin sahip olması gereken kişisel özelliklere ilişkin öne çıkan ortak görüşlerinin bazılarısevecen, hoşgörülü, kendini geliştiren, enerjik şeklinde ifade edilirken, mesleki özellikler açısından öne çıkan ortakgörüşler alanına hâkim olmak, alanındaki gelişmeleri takip etmek, sürekli kendini geliştirmek, dramayı sevmek,şeklinde ifade edilmiştir.

Qualities that an Effective Creative Drama Leader Should Have: Qualitative Analysis of Participants Feedback

Having leadership skills is considered as a factor that increases effectiveness in education. Creative drama leaders are defined as those who plan and direct drama process as an instructional method and lead participants in drama. In this respect, it can be stated that creative drama has some qualities that creative drama leaders should have. Designed in a screening style, this research aims to reveal the opinions of creative drama participants on the qualities that an effective creative drama leader should have. The research was carried out with 1st and 5th stage participants in the Trabzon branch of the Contemporary Drama Center. 25 participants from the 1st stage and 28 participants from the 5th stage involved in the research. The data collected with semi-structured interview form were analyzed by content analysis method. The research found that 1st stage participants have 22 views, 5th stage participants have 8 views, and they jointly have 23 common views, regarding the personal qualities that creative drama leaders should have. It also found that 1st stage participants have 25 views, 5th stage participants have 17 views, and they jointly have 17 common views, regarding the occupational qualities that creative drama leader should have. Some of the common views of Stage 1 and Stage 5 participants on the personal traits that the drama leader must possess are expressed as caring, tolerant, self-promoting, and energetic while their common shared views in terms of professional qualities are expressed as to follow developments in their field, improve themselves continuously and love drama.

___

  • Adıgüzel, Ö.(2006). Yaratıcı drama kavramı, bileşenleri ve aşamaları. Yaratıcı Drama Dergisi, 1(1), 17-29.
  • Adıgüzel, Ö. (2017). Eğitimde Yaratıcı Drama. (10. Baskı) Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Bakan, İ. (2009). Liderlik tarzları ile örgüt kültürü türleri arasındaki ilişkiler: bir alan çalışması TİSK Akademi. 4 (7), 138-172.
  • Boone, L. E. ve David L. K. (2005). Contemporary Business, 11th Edition, Thomson/South Western Pub., Ohio.
  • Bundesarbeitsgemeinschaf ve Çağdaş Drama Derneği. (30 Mart 2011). Yaratıcı Drama Eğitmenleri/Liderleri ve Tiyatro Pedagoglarının Davranış ve Tutumuna ilişkin Etik Bildirge
  • [Available online at: https://bag-online.de/projekte/uevet/uevet-turkiye.pdf ], Erişim tarihi: 12 Ekim 2012 Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (6.baskı). Ankara: Pegem Yayınları.
  • Creswell, J. W. (2003). Research Design: Qualitative, Quantitative, And Mixed Methods Approaches. California: Sage Publications.
  • Çetingöz, D. (2012). Okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemi kullanmaya yönelik özyeterlilkleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 42, 131-142.
  • Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı yayıncılık.
  • Etik Bildirge (30 mart 2011). Yaratıcı Drama Eğitmenleri/Liderleri ve Tiyatro Pedagoglarının Davranış ve Tutumuna ilişkin Etik Bildirge (Sözleşme). Antalya, BAG-ÇDD: Author. [Available online at: https://bagonline. de/projekte/uevet/uevet-turkiye.pdf], Erişim tarihi: 06 Kasım 2016.
  • Gee, J. P. (2005). An introduction to discourse analysis : Theory and method. (2nd ed.). London; NewYork: Routledge.
  • Houser, J. (2015). Nursing research: reading, using, and creating evidence. (3rd ed.). Burlington: Jones ve Bartlett Learning.
  • Hoy, W. K. ve Miskel, G. C. (2012). Eğitim yönetimi: Teori, araştırma ve uygulama (7. Baskı). (Çev.Selahattin Turan). Ankara, Nobel Yayınları.
  • Işıktekiner, S. F. ve Altun, A. S. (2011). Hastane okullarında sorunlar. Eğitim ve Bilim,36 (161), 318-331.
  • Kara, Ö. T. (2010). Dramayla Öykü Oluşturma Yönteminin İlköğretim İkinci Kademe Öğretimine Etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Kara, Ö.T. (2014). Drama lideri olarak Türkçe öğretmeni. Kastamonu Eğitim Dergisi, 22 (1), 339-360.
  • Karadağ, E., Korkmaz, T., Çalışkan, N. ve Yüksel, S. (2008). Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28 (2),169-196.
  • Kılbaş Köktaş, Ş. (2004). Rekreasyon boş zamanı değerlendirme. (3. Baskı) Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Köksal Akyol, A. (2012). Okul öncesi eğitimde drama ve öğretmenin rolü. Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, 201, 106-116.
  • Lunenburg, F. C. ve Ornstein, A.C. (2013). Educational Administration: Concepts and practices. (Çev. Gökhan Arastaman). Ankara: Nobel yayıncılık.
  • Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber ((3. Baskı). (Çev.Selahattin Turan) Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). An expanded sourcebook qualitative data analysis. Thousands Oak, California: Sage Publications.
  • Morgül, M. (1995). Yaratıcı Drama İle Oynayarak Yaşayarak Öğren. İstanbul: Ya-Pa Yayın Pazarlama San. ve Tic. A.Ş.
  • Okvuran, A. (2003). Drama öğretmeninin yeterlikleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 36 (1-2), 81-87.
  • Orhon, G. (2011). Yaratıcılık; nörofizyolojik, felsefi ve eğitsel temeller. Ankara: Pegem Akademi. Ömeroğlu Turan, E. ve Can Yaşar, M. (1999). Okulöncesi eğitimde drama etkinlikleri. Gazi Üniversitesi anaokulu/anasınıfı öğretmeni el kitabı. Rehber Kitaplar Dizisi. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.
  • Özdemir, M., Civelek, Ş., Çetin, Y.,E., Karapınar, N. ve Özel, D. (2015). Öğretmenlerin eğitimsel, çevresel ve sosyal sorunları (Şırnak ili örneği), Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 26 (2015) 163- 181.
  • Popper, M. (2005). Main principles and practices in leader development. Leadership And Organization Development Journal, 26, (1) 62-75.
  • San, İ.(1999). Türkiye’de Yaratıcı Drama Çalısmalarının Dünü ve Bugünü. Eğitimde Tiyatroda Yaratıcı Drama. Çağdaş Drama Derneği Bülteni, 2, 3-6.
  • Streubert, H. J. ve Carpenter, D. R. (2011). Qualitative research in nursing. (5th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams ve Wilkins.
  • Tekerek, N.(2007). Yaratıcı dramanın özgürlüğü, alışkanlıkların kalıpları ve bir uygulama örneği. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 20 (1), 189-219.
  • Üstündağ, T. (1998). Vatandaşlık ve insan hakları eğitimi dersinin öğretiminde yaratıcı dramanın erişiye ve derse yönelik öğrenci tutumlarına Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 133-138.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri.(9. Baskı) Ankara: Seçkin Yayınevi.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Periyodik Yasa-Sistem İlişkisi Nasıl Kurulmalıdır? Kimya Öğretimine Bilim Tarihi ve Felsefesinden Çıkarımlar

Yüksel TUFAN, Davut SARITAŞ

Kariyer Engelleri Ölçeği’nin (KEÖ) Geliştirilmesi

Özlem ULAŞ, Seval KIZLDAĞ

Yabancı Dil Olarak İngilizce'den Ortak Dil Olarak İş İngilizce'sine Kavramsal Geçiş

Şebnem YALÇIN, Sevdeğer ÇEÇEN, Hande SERDAR TÜLÜCE, Derya ALTINMAKAS

Eğitim Çalışanlarının Örgütsel Adalet Algılarının ve Örgüt Kültürünün Bilgi Paylaşımı Üzerindeki Etkileri: Örgüt Kültürünün Aracı Rolü

İlyas AKTAŞ, Orhan ULUDAĞ, Hale ÖZDOĞAÇ ÖZGİT

Açık Uçlu ve Çoktan Seçmeli Başarı Testlerinin Psikometrik Özellikleri ve Öğrenci Performansı Açısından Karşılaştırılması

Yücel ÖKSÜZ, Elif GÜVEN DEMİR

Uygulama Örneği Üzerinden Sosyal Geçerlik Kavramının Anlamı ve Değerlendirilmesi

Necdet KARASU, Zehra ATBAŞI

6., 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Kaygılarının Türkçe Dersine İlişkin Tutumları Üzerindeki Etkisinde Sınıf Düzeyinin ve Cinsiyetin Rolü

Yasemin BAKİ

Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Sosyobilimsel Konular Temelli Öğretim Tasarımları: Durum Çalışması

Gillian H. ROEHRIG, Engin KARAHAN

Yabancı Dil Öğretmenlerinin Bilişleri ile Eylemleri Arasındaki İlişkiler: Üniversite Öğretim Elemanlarından Bulgular

Mustafa ÖZTÜRK, Ali YILDIRIM

Almanca Öğretiminde Sınıf İçi Etkileşimsel Yetiye İlişkin Bir İhtiyaç Analizi ve Durum Tespiti

Dalım Çiğdem ÜNAL, Merve BOZBIYIK, Yasemin ACAR