Bir Hastanede Ev İdaresi Hizmetlerinde Çalışan Personelin İş Yaparken Sağlığını Korumaya Yönelik Aldıkları Önlemlerin ve Karşılaştıkları Sağlık Problemlerinin İncelenmesi

Araştırma bir hastanede ev idaresi hizmetlerinde çalışan personelin karşılaştığı sağlık problemlerini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bu kesitsel ve tanımlayıcı araştırmaya Ankara İli Büyükşehir Belediye sınırları içinde yer alan bir hastanede gündüz vardiyasında çalışan temizlik işini fiilen yürüten ve görüşmeyi kabul eden tüm ev idaresi personeli (n=243) alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan personelin tamamının sağlığını korumaya yönelik hizmet içi eğitim aldığı, eğitim alınan konular arasında temizlik maddeleri (%100.0) ve araç-gereç kullanımı (%99.2) konularını belirtenlerin önde geldiği saptanmıştır. Personelin tamamı sağlık problemi karşılaşmamak için önlem aldığını ve önlem olarak da atıkları hijyen kurallarına uygun olarak topladıklarını, temizlik maddelerinin kullanımında cilde ve vücuda vereceği zararlardan korunduklarını, iş elbisesini iş bitiminde değiştirdiklerini belirtmişlerdir. Ancak tüm personelin hizmet içi eğitim ve sağlığını korumaya yönelik önlem almasına rağmen, 19 personelin (7.8) yaptığı işe bağlı olarak sağlık problemiyle karşılaştığı, karşılaşılan sağlık problemleri arasında ellerde alerji olmasını (%36.8), bel ağrısını (%31.6) ve enfeksiyon geçirmeyi (%15.7) belirtenlerin ilk sırada yer aldığı belirlenmiştir. Bu sağlık problemlerinin nedeni olarak da en fazla araçların ağır olması (%36.9), kullanılan deterjanın zarar vermesi (%26.3), çöpleri eldivensiz toplama (%26.3) belirtilmiştir.. Tüm personel hizmet içi eğitim ve önlem aldığını belirttiği halde, hala bazı sağlık problemleri ile karşılaşılması eğitimde sürekliliğin sağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır

___

  • Anon (1996) Bel Sağlığı. Fizyoterapistler Derneği. Ankara.
  • Eldredge Y. (1966) A Strong Inservice Training Program Builds Pride. Hospital Management, September,62-65.
  • Erkal S. ve Şafak Ş. (1998) Hastanelerde Çalışan Ev İdaresi Personelinin Hijyen Kurallarına İlişkin Davranışlarının İncelenmesi. Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Yayınları No:1,Araştırma Serisi 1,Ankara.
  • Erkal S. ve Yertutan C. (1992) Hastane Temizlik Hizmetinde Çalışan Personelin Ellerinde Görülen Cilt rahatsızlıkları. Ev Ekonomisi Dergisi, (5): 73-77.
  • Dehlguist M.D. and Fregert M.D.(1970) Occupational Dermatosis in Hospital Personel. Breuf Dermatosen. 18: 261.
  • Gönen E. Ve Özgen Ö. (1993) Kurumlarda Ev İdaresi Hizmetlerini Yürüten Personelin Çalışma Koşullarının Ergonomik Açıdan İncelenmesi. 4. Ergonomi Kongresi. MPM Yayınları:509, İzmir.
  • Hagner I.M. and Hogberg M. (1989) Evaluation of Two Floor Mopping Work Methods By Measurement of Load. Ergonomics, 32: 4.
  • Rice R.H. (1986) Cleaning Rounds Make The Difference. Executive Housekeeping Today, August.
  • Şafak Ş. (1997) Kurumlarda Ev İdaresi. Damla Matbaacılık Yayıncılık. Ankara.
  • Şafak Ş. (1998) Kurumlarda Sağlıklı Çevre ve Ev İdaresi I. Ulusal Kurum Ev İdaresi Kongresi (Uluslar arası Katılımlı) 21-23 Ekim, Ankara.
  • Şafak Ş. ve Yertutan C. (1992) Bir Kamu Kuruluşunda Çalışan Kurum Ev İdaresi Personelinin Yürüttükleri İşlerle İlgili Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Ev Ekonomisi Dergisi. 8(5): 68-73.
  • Yertutan C. (2000) Kurumlarda Ev İdaresi Hizmetlerinin Verimliliği. Minpa Matbaacılık Tic. Ltd.Şti. Ankara.