Comparison of Accelerated Exposure Tests on Organic Coatings via Electrochemical Means

Comparison of Accelerated Exposure Tests on Organic Coatings via Electrochemical Means

Metal yüzeyleri korozyonun etkisinden korumak için organik kaplamalar yaygın olarak kullanılır. Organik kaplamalar ile korozyon korumasının mekanizmaları bilinmesine rağmen, bu mekanizmaların gelişiminin tuzlu sis (ASTM B-117) ve yoğuşma kabini (ASTM D4585) gibi geleneksel hızlandırılmış maruziyet testleri ile izlenmesi mümkün değildir. Bu testlerde korozyon sadece görsel emarelerin ortaya çıkmasıyla gözlenebilir, bu durum kaplama altında korozyon başlangıcından çok sonra gerçekleşebilir ve dolayısıyla numuneler arasında farkların ortaya çıkması için uzun test sürelerine ihtiyaç duyulabilir. Bu çalışmada bir organik kaplamanın iki farklı hızlandırılmış maruziyet testi etkisi altında yıpranması takip edilmiştir. Farklı sürelerde maruziyet görmüş numunelerin elektriksel empedans spektrumlarının ölçülmesi ve uygun eşdeğer elektriksel devreler ile modellenmesi kaplama altında meydana gelen yıpranmayı göstermiştir. Görsel inceleme ile herhangi bir korozyon etkisi görülmese de, EIS ile 60 saat tuzlu sis testinde korozyon başlangıcı gözlemlenmiştir, ancak 240 saat yoğuşma kabini korozyon başlangıcı için yeterli olmamıştır. Sonuçlar test edilen kaplama sistemi için tuzlu sis testinin, yoğuşma testine göre çok daha fazla yıpranma meydana getirdiğini göstermiştir.

___

  • Zeno W. Wicks, Frank N. Jones, S. Peter Pappas, Douglas A. Wicks., Organic Coatings: Science and Technology, 2007, New Jersey, John Wiley & Sons.
  • Bierwagen, Gordon P., Corrosion and Its Control by Coatings, Washington: ACS Symposium Series, 1998, American Chemical Society.
  • S.B. Lyon, R. Bingam, D.J. Mills, Advances in corrosion protection by organic coatings: What we know and what we would like to know, Progress in Organic Coatings, 102 (2017) 2-7.
  • Forsgren, Amy, Corrosion Control Through Organic Coatings, 2006, Boca Raton, Florida, Taylor & Francis Group.
  • G. Grundmeier, W. Schmidt, M. Stratmann, Corrosion protection by organic coatings: electrochemical mechanism and novel methods of investigation, Electrochimica Acta, 45 (2000) 2515-2533.
  • E.P.M. Van Nesting, G.M. Ferrari, J.H.W. De Wit, The Determination of Coating Performance with Impedance Measurements-I. Coating Polymer Properties, Corrosion Science, 34 (1993) 1511-1530.
  • E.P.M. Van Nesting, G.M. Ferrari, J.H.W. De Wit, The Determination of Coating Performance with Impedance Measurements-II. Water Uptake, Corrosion Science, 36 (1994) 957-977.
Hacettepe Journal of Biology and Chemistry-Cover
  • ISSN: 2687-475X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1972
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi, Fen Fakültesi