BAUMAN’NIN ÖZGÜRLÜK VE BELİRSİZLİK ANLAYIŞINDA İŞSİZLİK VE COVİD 19 PANDEMİSİ ETKİSİ

Bauman sosyolojisi; toplum, ideolojiler, kimlikler, devlet, ütopya, etik, modernizm ve postmodernizm konularında eleştirel bir bakış açısı getirmektedir. Bu bağlamda; değişen dünya koşulları, kolektif ve bireysel yaşam alanları, kayganlaşan zeminler sorunları çözebilmek için ayrıca sorumluluk getirmektedir. Toplumsal yaşamda özgürlük alanları kesişmekte ve bu durum yeni talepler yaratmaktadır. Bauman, özgürlük alanlarının kesişmesini, küresel kapitalizmde çıkar çatışmalarının modernizm içerisinde hiçbir zaman sona ermemesine bağlamaktadır. Modernitenin özgürlük düzeni kurma çabası, belirsizlikleri ortadan kaldırmamış aksine daha da belirginleşmesine, özgürlüğün kısıtlanmasına neden olmuştur. Postmodernizm, özgürlük ve belirsizlik kavramlarını mutlaklaştırmış ve özgürlüğe giden bir yol olarak görülmüştür. Postmodernizmin müttefiği neo-liberalizm, sosyal devlet anlayışının terk edilmesinin dışında, egemen sınıfların çıkarını koruyacak yeni bir düzen kurmayı amaçlamaktadır. Sınıflaşmanın belirginleştiği bu düzende; gelecek kaygısı, işsizlik, yoksulluk ve gelir adaletsizliği de kaçınılmazdır. Ayrıca, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin sonuçları, bulaşıcı hastalıkların çoğalması ve pandemiye dönüşmesi gibi faktörler; sınıfsal farklılıkların ve ayrışmaların belirginleşmesine neden olmaktadır. Çalışmada, Bauman sosyolojisinde tanımlanan küresel kapitalizm ve onun getirdiği özgürlük-belirsizlik anlayışının çalışma yaşamında yarattığı güvencesizlik, işsizlik ve COVID 19 etkisi değerlendirilecektir. Nitel bir araştırma yapılmıştır. Özgürlük yaratma çabasında, belirsizlik ve güvencesizliğin doğurduğu özellikle işsizlik sorunu ve ortaya çıkan sonuçlar, doküman inceleme yöntemi ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. COVID 19 Pandemisi ile daha da belirsizleşen koşullar, işsizliği küresel boyutta arttırmıştır. Pandemi sebebiyle alınan özellikle kapanma önlemleri, üretim ve istihdam olanaklarını daraltmıştır. Çalışmada, Bauman’ın belirsizlik vurgusunda işsizliğin, pandemi ile birleşince, azaltılma yolları tartışılmıştır.

The Effects of Unemployment and The Covid 19 Pandemic on Bauman's Understanding of Freedom and Uncertainty

Bauman’s sociology brings a critical perspective on society,ideologies,identities,the state,utopia,ethics,modernism and postmodernism.In this context;changing world conditions,collective and individual living spaces,bring additional responsibility for solving problems.In social life,areas of freedom intersect and this situation creates new demands.Bauman attributes the intersection of areas of freedom to the fact that conflicts of interest in the global capitalism never end in modernism.The effort of modernity to establish an order of freedom has not removed ambiguities,contrary,it has led to the restriction of freedom.Postmodernism has absolutized the concepts of freedom and uncertainty;has been seen as a road to freedom. Neoliberalism the ally of postmodernism, aims to establish a new order that will protect the interests of the ruling classes,apart from abandoning the social state understanding.In this order,where classification becomes obvious;future anxiety,unemployment,poverty,income injustice are also inevitable.In addition,factors such as theconsequences of global warming and climate changes,the proliferation of infectious diseases and their transformation into a pandemic;causes class differences and separations to become evident.The study will assess the global capitalism defined in Bauman sociology,the insecurity,unemployment and COVID 19 effect that the idea of freedom-uncertainty that it brings in the working life.A qualitative study was conducted.In the effort to create freedom,especially the unemployment problem caused by uncertainty and insecurity,the results have been tried to be revealed by document analysis method.Conditions that became even more uncertain with the COVID 19 have increased unemployment globally.Particularly,the closure measures taken due to the pandemic have narrowed production and employment opportunities.In this study,the ways of reducing unemployment,with the pandemic,were discussed in Bauman's emphasis on uncertainty.

___

  • Ağırman, Gülbahar (2016). Özgürlük, Mukaddime Dergisi, 7 (1), 191-194.
  • Başer, Doğa (2011). ZygmuntBauman’da Müphemlik ve Toplumsal Yaşam, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bauman, Zygmunt (1996). Yasa koyucular ile Yorumcular, K. Atakay (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (1998). Postmodern Etik, A. Türker (Çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (1999). Çalışma, Tüketicilik ve Yeni Yoksullar, Ü.Öktem (Çev.), İstanbul:Sarmal Yayınevi.
  • Bauman, Zygmunt (2000). Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları, İ.Türkmen (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2000). Siyaset Arayışları, T.Birkan (Çev.), İstanbul:Metis Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2003). Modernlik ve Müphemlik, İ.Türkmen (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2005). Bireyselleşmiş Toplum, Y.Alogan (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2007). Modernite ve Holocaust, S. Sertabiboğlu (Çev.), İstanbul:Versus Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2010). Sosyolojik Düşünmek, A. Yılmaz (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2013). Modernite, Kapitalizm, Sosyalizm: Küresel Çağda Küresel Eşitsizlik, D. Ergun (Çev.), İstanbul:Say Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2016). Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına Mıdır?, H. Keser (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2016). Özgürlük, K.Eren (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2017). Kimlik, M.Hazır (Çev.), Ankara: Heretik Yayınları.
  • Bauman, Zygmunt (2017). Küreselleşme: Toplumsal Sonuçları, A.Yılmaz (Çev.), İstanbul:Ayrıntı Yayınları.
  • Blustein, D L., Duffy, R., Ferreira, J. A., Cohen-Scali, V., Cinamon, R. G., Allan, B. A. (2020). Unemployment in the time of COVID-19: A research agenda. Journal of Vocational Behavior, (119), 103-436.
  • Bozkurt, Veysel (2020). Pandemi Döneminde Çalışma: Ekonomik Kaygılar, Dijitalleşme Ve Verimlilik. D. Demirbaş, V. Bozkurt & S. Yorgun (Ed.), Covid-19 pandemisinin ekonomik, toplumsal ve siyasal etkileri içinde (115-136) İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınevi.
  • Bulut, Remzi, Pınar, Çoşkun (2020). Covid-19 Pandemisi Döneminde Türkiye’de İstihdam ve İşsizlik. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 217-225.
  • Demir, İsa (2007). Bauman’ın Modernizm Eleştirisi ve Eleştirinin İki Boyutu: Holocaust ve Çalışma Etiği, Sosyoloji Notları Dergisi, (2), 29-35.
  • Dorling, Daniel (2010). Injustice: Why Social Inequality Persist?, The Policy Press, Bristol. Duman, Zeki (2006). Tüketim Toplumunda Özgürlük Sorunu, Ege Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, (3), 17-33.
  • Düzgün, Şaban Ali (2016). İnsanın Doğası (Fıtratı) ve Özgürlüğü Üzerine, Kelam Araştırmaları Dergisi, 14, (2), 322-342.
  • Eryüzlü, Hakan (2020). Covid-19 Ekonomik Etkileri ve Tedbirler: Türkiye’de “Helikopter Para” Uygulaması. Ekonomi Maliye İşletme Dergisi , 3 (1) , 10-19.
  • Güney, Ahmet, Çelik, Elif (2019). Sosyal Sermaye ile İşsizlik Kaygısı Arasındaki İlişki: Atatürk Üniversitesi İİBF Son Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama. Istanbul Üniversitesi İktisat Dergisi, (69), 103-131.
  • International Labor Organization (2020a). World Employment and Social Outlook – Trends, 2020. https://www.ilo.org/global/research/global-reports/weso/2020/lang–en/index.htm. (Erişim Tarihi: 15.02.2022).
  • International Labor Organization. (2020b). Young workers will be hit hard by COVID-19's economic fallout. https://iloblog.org/2020/04/15/young-workers-will-behit-hard-by-covid-19s-economic-fallout/. (Erişim Tarihi: 15.02.2022).
  • International Labour Organization. (2021). ILO Monitor: COVID-19 and The World of Work. Seventh Edition. Updated Estimates and Analysis. https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---dgreports/--- dcomm/documents/briefingnote/wcms_767028.pdf. (Erişim Tarihi: 10.02.2022).
  • Kara, Elif (2020). Covid-19 Pandemisi: İşgücü Üzerindeki Etkileri ve İstihdam Tedbirleri. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 269-282.
  • Kızılay, Şevket Ercan (2007). Bauman’ın Entelektüellere İlişkin Yaklaşımı, Sosyoloji Notları Dergisi, (2), 36-48.
  • Kineşçi, Erdinç (2017). Düşünümsel Sosyoloji Açısından Zygmunt Bauman Sosyolojisi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 19 (33), 61-70.
  • Koyuncu, Ahmet Ayhan (2019). Özgürlüğün Bir İmkanı Olarak Belirsizlik: Bauman Bağlamında Eleştirel Bir Değerlendirme, EKEV: Erzurum Kültür Eğitim Vakfı Akademi Dergisi, (ICOAEF) Uluslararası Ekonomi ve Finans Kongresi Özel Sayısı, 21-37.
  • Oğuz, Mustafa Cem (2007). Bir Çağdaş Yaşam Gözlemcisi: Bauman, Sosyoloji Notları Dergisi, (2), 19-28. Özses, Duygu (2019). Zygmunt Bauman-Küreselleşme Toplumsal Sonuçları, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (1),115-119.
  • Sağır, Adem, Memiş, Pınar (2006). Kuşatıcı Bir Toplumsal Değişme: Küreselleşme ve Bu süreçte Farklılık ve Özgürlük Arayışları, Akademik İncelemeler Dergisi, 1, (2), 19-33.
  • Su, C. W., Dai, K., Ullah, S., Andlib, Z. (2021). COVID-19 pandemic and unemployment dynamics in European economies. Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 1-13.
  • Şimşek, Mehmet Emin (2014). Moderniteden Postmoderniteye Uzanan Bir Köprü: Zygmunt Bauman, YayımlanmamışYüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Taylor, Chris (2020). “Your Money: Coronavirus Fears Shake Yale Economist Robert Shiller”, https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-shiller/your-money coronavirus-fears-shake-yale-economist-robert-shiller-idUSKBN2163LD (Erişim Tarihi:12.02.2022).
  • URL-1:“İngiltere’de işsizlik son beş yılın en yüksek seviyesinde”. (23.02.2021). https://www.trthaber.com/haber/dunya/ingilterede-issizlik-son-bes-yilin-en-yuksek-seviyesinde-558960.html. (Erişim tarihi: 25.02.2022).
  • URL-2: TÜİK. (2021, 16 Kasım). İşgücü İstatistikleri, III.Çeyrek: Temmuz-Eylül, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Istatistikleri-III.-Ceyrek:-Temmuz---Eylul,-2021-37547. (Erişim Tarihi: 22.01.2022).
  • URL-3: Dünya Ticaret Örgütü. (2021, 8 Ekim). Covıd-19 Vaccine Production and Tariffs on Vaccine Inputs-Information Note. https://www.wto.org/english/tratop_e/covid19_e/vaccine_production_report_e.pdf. (Erişim Tarihi: 12.02.2022).
  • URL-4: OECD. (2020). Unemployment Rate. https://data.oecd.org/unemp/unemployment-rate.htm. (Erişim Tarihi: 07.08.2021).
  • URL-5: “Son Koronavirüs Haberleri”. (09.02.2022). https://www.koronavakasayisi.com/ (Erişim Tarihi: 10.02.2022).
  • URL-6: TÜİK. (2020, 10 Kasım). İşgücü İstatistikler, Ağustos 2020. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Isgucu-Istatistikleri-Agustos-2020-33792. (Erişim Tarihi: 13.02.2022).
  • Yılmaz, Cevdet (2016). Zygmunt Bauman Sosyolojisinde Belirsizlik ve Risk, ASOS: The Journal of Academic Social Science, 4, (38), 9-16.
  • Wren-Lewis, Simon (2020). The Economic Effects of A Pandemic. Economics In The Time Of COVID-19, 109-112. WTO (2020), “Trade Set to Plunge as COVID-19 Pandemic Upends Global Economy”, https://www.wto.org/english/news_e/pres20_e/pr855_e.htm (Erişim Tarihi:12.02.2022).