TÜKETİCİLERİN KOZMETİK ÜRÜN KULLANMA ALIŞKANLIKLARININ İRDELENMESİ

Amaç: Çalışma, tüketicilerin kozmetik ürün kullanma alışkanlıklarını irdelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma da nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve veri toplama tekniği aracı olarak online anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma, 18 yaş ve üzeri İzmir il merkezinde yaşayan 465 kozmetik kullanıcısı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların, kozmetik ürün marka tercihi, en fazla satın aldıkları ürün grupları, kozmetik ürün alım sıklıkları, kozmetik ürünler için yaptıkları harcamalar ve kozmetik ürün alışverişlerinde bilgi topladıkları kaynaklara ilişkin frekans analizleri yapılmıştır. Yapılan frekans analizleri ile katılımcıların kozmetik ürün kullanma alışkanlıkları incelenmiştir. Sonuç: Yapılan analiz sonucunda katılımcıların en çok tercih ettikleri kozmetik ürün markası; Nivea, en fazla satın alım gerçekleştirdikleri ürün grubu; cilt bakım ürünleri, kozmetik ürün alışverişlerinde en fazla bilgi topladıkları kaynak; reklamlar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, katılımcıların kozmetik ürün alım sıklıkları “altı ayda bir” ve “altı ayda iki” olarak değişmekte olduğu ve katılımcıların, kozmetik alışverişlerinde altı aylık bir sürede en çok üç yüz TL altında alışveriş yaptıkları belirlenmiştir.

___

  • Bayşu, F. (2018). Türkiye'de Kozmetik Ürünlerinin Pazar Yapısı ve Kozmetik Pazarlama Sistemi ve Türkiye'deki Sektör sorunları. Bitirme Projesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Durna, B. (2008). Türkiye’de Yayınlanan Kadın Dergilerindeki Erkek Kozmetik Ürün Reklamlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Gülgün, B. (2016). Güzelliğin Tarihçesi ve Kozmetik. Türktob dergisi, sayı: 17.
  • Gündoğdu, İ. Turganbayeva, N. Çılgınoğlu, H. (2020). Kırgızistan Sağlık Turizmi Kapsamında At Sütü Tedavisine Alternatif Olarak Eşek Sütünün Kullanımı ve Önemi. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(1).
  • Özçatal, İ. (2018). Avrupa Birliği Müktesebatına Göre Kozmetik Sanayi Ve Kozmetik Sektörünün Türkiye Ekonomisindeki Yeri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.
  • Özden, S. Saygılı, M. Sütütemiz, N. (2019). Kozmetik Ürünlerin Tüketiminde Sağlık Bilincinin Rolü. XI. IBANESS Congress Series, Tekirdag.
  • Secchi G. (2008). Role of Protein in Cosmetics. Clinics in Dermatology, 26(4): 321-325.
  • Sungur, S.A. Şahne, B.S. Yeğenoğlu, S. (2018). Kozmetik Ürünlerin Tarihçesi, Ürün Tanıtımlarının Tüketici Davranışı ve Yasal Durum Açısından Değerlendirilmesi. Lokman Hekim Dergisi, 8 (3): 191-197.
  • TC Resmi Gazete (2005) Kozmetik Kanunu. Sayı: 25771. Başbakanlık Basımevi. Ankara.