Türkiye’deki Hastane Alt Sektörünün Finansal Performansının Değerlendirilmesi

Finansal performans, işletmelerin geçmişte ve mevcut durumda finansal olarak hangi seviyelerde olduğunu değerlendirilerek gelecek için daha yerinde, sağlıklı kararlar ve planlamalar yapılmasını sağlamaktadır. Hastanelerde bir sağlık işletmesi olduğu için çoğu sektörde olduğu gibi hastane işletmelerinin de düzenli aralıklar ile finansal performanslarını değerlendirmeleri ve bu kapsamda önlemler almaları gerekir. Bu çalışmada hastanelerin finansal performansının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda TCMB’nin yayımlamış olduğu Sektör Bilançoları içerisinde yer alan Q-861 Hastane Alt Sektörü verileri hastane finansal yaşam indeksi kullanılarak finansal performansı değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre hastanelerin 2017-2020 yılları arasında finansal sıkıntılar yaşadığı ancak pandemi dönemini de kapsayan 2021 yılında hastanelerin finansal durumunun ideal düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Evaluation of the Financial Performance of the Hospital Sub-Sector in Turkey

Financial performance enables businesses to make sound decisions and plans for the future by evaluating their financial level in the past and in the current situation. Since hospitals are a health business, hospital businesses, like most businesses, need to evaluate their financial performance at regular intervals. In this study, it is aimed to evaluate the financial performance of hospitals. For this purpose, the financial performance was evaluated by using the hospital financial life index of the Q-861 Hospital Sub-Sector data included in the Sector Balance Sheets published by the CBRT. According to the findings, it was concluded that the hospitals did not experience financial difficulties between 2017-2020, but the financial situation of the hospitals was at an ideal level in 2021, including the pandemic period.

___

  • Araújo, C., Barros, C. P. & Wanke, P. (2014). Efficiency Determinants and Capacity İssues in Brazilian for-profit Hospitals. Health Care Management Science, 17(2), 126–138.
  • Arı, H. O. (2023). DuPont Modeli ile Bir Özel Hastane Grubunun ve Türkiye Özel Hastaneler Sektörünün Finansal Performansının Analizi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 15(1), 187-201.
  • Avan, E. (2023). Hastane Hizmetleri Alt Sektörünün Finansal Performansının Trend Analiziyle İncelenmesi. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 9(1), 1-11.
  • Ayanoğlu, Y., Atan, M. ve Beylik, U. (2010). Hastanelerde Veri Zarflama Analizi (VZA) Yöntemiyle Finansal Performans Ölçümü ve Değerlendirilmesi. Sağlıkta Performans ve Kalite Dergisi, 2(2), 40-62.
  • Aydemir, İ. (2018). Hastanelerde Finansal Performansın Değerlendirilmesi: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Hastane Hizmetleri Sektör Bilançolarında Bir Uygulama. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 4(2), 133-149.
  • Bülüç, F., Özkan, O., ve Ağırbaş, İ. (2017). Oran Analizi Yöntemiyle Özel Hastane Finansal Performansının Değerlendirilmesi. International Journal of Academic Value Studies (Javstudies), 3(11), 64-72.
  • Capkun, V. & Messner, M. (2012). Service Specialization and Operational Performance in Hospitals. International Journal of Operations & Production Management, 32(4), ss. 468–495.