Çocukların Diş Çıkarma Ağrısında Yapılan Uygulamalar ve Hemşirenin Rolü

Diş çıkarma, normal gelişimsel süreçtir. Bebeğin ilk diş çıkarma süreci aşağı yukarı 5-10 aylıkken başlamaktadır. Diş çıkarma esnasındaki belirti ve semptomların yönetimi ve nedenleri hakkında çok az şey bilinmektedir. Diş çıkarma esnasında farmakolojik tedaviden yararlanılabilir. Asetaminofen ve ibuprofenin ölçülü kullanımı, diş çıkarma nedeniyle oluşan rahatsızlıkta yardımcı olabilir. Bir dizi tamamlayıcı ve alternatif tedavi (Çay ağacı yağı bazlı merhemler, karanfil yağı bazlı merhem, akupresür, bitkisel formülasyonlar, aromaterapi ve homeopatik ilaçlar) diş çıkarma ağrı yönetimi için önerilmiştir. Ancak bu yöntemlerin hiçbiri diş çıkarma ağrısını yönetmek için etkinliliği kanıtlanmamıştır. Diş çıkarma ağrısında yaygın olan farmakolojik olmayan uygulamalar ise bebeklerin dişlerini kaşıması için soğutulmuş halka, soğuk ıslak havlu, soğutulmuş meyve ve sebzeler (örneğin salatalık, havuç, elma) çiğneme, soğutulmuş bezelye, buz, soğuk kompres ile diş etini soğutma, diş etini alkol ile silme, sıkı parmak basıncı ile diş eti masajı, limon tuzu ile gargara yapma, sirke, kolonyalı pamuk koyma, diş çıkarma galetası, kuru tostlar, emzikleri çiğneme ve bitkisel tedavidir. Diş çıkarma ağrısı için cisimleri diş etlerine sürtme ve sert objeleri çiğneme, halen son derece yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık bakım profesyonellerin ve ebeveynlerin bitkisel takviyelerin faydaları ve risklerinin farkında olması gerekir. Hemşirelerin, çocuklardaki ağrıyı doğru bir şekilde değerlendirebilme, ağrıya neden olan etkenleri, ağrının niteliklerini ve ağrı yönetimini etkileyen faktörleri bilerek ağrıyı yönetme, ağrının kontrolünde farmakolojik ve farmakolojik olmayan yöntemleri birlikte uygulayabilme ve ağrı ile ilgili yayın takip etme gibi ağrıya yönelik pek çok rolleri bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Ağrı, Çocuk, Diş, Hemşire

Practices in Teething Pain of Children and The Nurse’s Role

Dentition is a normal developmental process. First dentition period of babies starts around when they are 5-10 months old. Very little is known about management and reasons of the signs and symptoms during dentition. During dentition, pharmacological treatment can be used. Conservative use of acetaminophen and ibuprofen may be helpful for the discomfort that may occur due to dentition. A series of complementary and alternative treatments (Tea tree oil-based ointments, clove oil based ointment, acupressure, herbal formulations, aromatherapy, and homeopathic medicines) are recommended for management of dentition pain. However, the efficiency of none of these methods is proven in order to manage the dentition pain. Non-pharmacological common practices for teething pain include chilled ring used for babies to rub their teeth, cold wet towel, chilled fruits and vegetables (such as cucumber, carrot, apple) chewing, chilled peas, ice, cooling the gingiva by a cold compress, wiping the gingiva with alcohol, gingival massage by tight finger pressure, gargling with salt of lemon, vinegar, placing a cotton soaked in cologne, teething cracker, crisp toasts, chewing pacifiers, and herbal medicine. Using objects to rub gingiva and chewing hard objects have been still very commonly used for dentition pain. Healthcare professionals and parents should be aware of the benefits and risks of herbal supplements. Nurses have many roles regarding pain, such as evaluating pain in children correctly; managing pain by knowing the factors that cause pain, the characteristics of pain, and the factors that affect pain management; applying pharmacological and non-pharmacological methods in combination in the pain control; and following publications about pain.
Keywords:

Pain, Child, Teeth, Nurse,

___

  • 1. Çelen R, Taş Arslan F. (2018). “Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci ve Bu Süreçte Karşılaşılan Sorunlara Yönelik Uygulamalar.” JCP, 16(2), 181-186.