TÜRKİYE’DE TÜKETİCİ KREDİLERİNİN CARİ İŞLEMLER AÇIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI

Bu çalışmada Türkiye’deki tüketici kredilerinin cari işlemler açığı üzerindeki etkisi 2003 - 2018 yılları arasında araştırılması amaçlanmıştır. Analizde yer alan değişkenler cari açık, taşıt kredisi, konut kredisi ve diğer krediler olup, değişkenlere ait veriler aylık zaman serileri olarak ele alınmıştır. Analizde değişkenlere ait durağanlık tespiti ADF ve PP birim kök testleri  ile gerçekleştirilmiştir. Seriler arasındaki eşbütünleşmenin varlığı ise ARDL Sınır Testi yardımıyla tespit edilmiş ayrıca değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkinin ortaya konması amacıyla Wald testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; değişkenler arasında uzun dönem nedensellik ilişkisinin tespitinin yanı sıra bağımsız değişken olarak alınan her bir tüketici kredisinin cari işlemler üzerinde kısa dönemde nedensellik ilişkisi saptanmıştır. Ayrıca değişkenler arasında pozitif yönde bir ilişkinin varlığı tespit edilerek, tüketici kredileri hacmindeki bir artışın cari açığı arttırıcı  bir faktör olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Ağazade S. (2014), “Tüketici Kredilerine Yönelik Sınırlama Türkiye’nin Cari Açık Sorununa Çözüm Olur mu? Doğrusal Dışı Bir Koentegrasyon Analizi”, İstanbul: Türkiye Bankacılar Dergisi, (91): 46.
  • Alioğulları, Z. H., Başkaya, Y.S., Bulut, Y.E. ve Kılınç, M. (2015), “Türkiye’de Tüketici ve Ticari Kredilerin Cari Açıkla İlişkisi”, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Research Notes In Economics, (19).
  • Atış, A. G. ve Saygılı, F. (2014), “Türkiye’de Kredi Hacmi ve Cari Açık İlişkisi Üzerine Bir İnceleme”, Bursa: Business and Economics Research Journal, (5-4): 129.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Diğer Krediler Veriler, Konut Kredileri Verileri, Taşıt Kredileri Verileri https://www.bddk.org.tr/
  • Begeç E. (2015), Yurtiçi Kredi Hacmindeki Değişimlerin Makroekonomik Büyüklüklere Etkisi: Türkiye Örneği, Yüksek Lisans Tezi.
  • Boylu A. A., Günay G. ve Terzioğlu, G. (2002), “Ailelerin Bankalarca Sağlanan Tüketici Kredilerini Kullanma Durumlarının İncelenmesi”, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar Dergisi, (84).
  • Dickey, D.A. ve Fuller, W.A. (1979), “Distribution of the estimators for autoregressive time series with a unit root”, Journal of the American Statistical Association, 74, 427–431.
  • Dücan, E., Polat, A. M. ve Balcıoğlu, E. (2016), “Tüketim Toplumu Örneği Olarak Türkiye’nin Cari Açık ve Tüketici Kredileri İlişkisi”, Sakarya: Siyaset, Toplum ve Yönetim Araştırmaları Dergisi (4-1): 165.
  • Göçer, İ., Mercan, M. ve Peker, O. (2013), “Kredi Hacmi Artışının Cari Açığa Etkisi: Çoklu Yapısal Kırılmalı Eşbütünleşme Analizi”, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, (18).
  • Güneş, S. ve Yıldırım, C. (2017), ‘’Kredi Genişlemesi İle Cari Açık Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği‘’, Aydın: Aydın İktisat Fakültesi Dergisi, (2-1): 43.
  • Kılıç, C. (2015), “Tüketici Kredileri ve Cari Açık arasındaki İlişki: Türkiye Örneği”, Erzurum: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, (29-2): 407.
  • Kılıç, S. (2006), Türkiye’de Cari Açığın Belirleyicileri, (Uzmanlık Yeterlilik Tezi). Ankara: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası.
  • Nkoro, E. ve Uko, K,A. (2016), “Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Cointegration Technique: Application and Interpretation”, Journal of Statistical and Econometric Methods, 5(4): 63-91.
  • Saçık, S. Y. ve Karaçayır, E. (2014), “Küresel Kriz Sonrasında Cari Açık ve Kredi Hacmi Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği”, Makedonya: International Conference On Eurasian Economies, 507.
  • Sandalcılar, A. R. ve Altıner, A. (2014), “Türkiye’de Tüketici Kredileri İle Cari İşlemler Açığı Arasındaki Nedensellik İlişkisi”, İstanbul: Türkiye Bankacılar Dergisi, (89): 28-32.
  • Togan S. ve Berument H. (2011), ‘’Cari İşlemler Dengesi, Sermaye Hareketleri ve Krediler’’, İstanbul: Türkiye Bankacılar Dergisi, (78).
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Cari İşlemler Açığı. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1108