MİLLİ MÜCADELEYE HAZIRLIK DÖNEMİNDE TÜRK-RUS İLİŞKİLERİ

Türkler ve Ruslar, yüzyıllar boyunca Karadeniz, Balkanlar ve en önemlisi Boğazlar üzerinde hâkimiyet mücadelesi vermiştir. Bu mücadele bazen durgun bazen de askeri çatışmalara meydan verecek derecede gerginleşmiş, fakat 1917 Bolşevik Devrimi ile söz konusu ilişkiler karşılıklı menfaatler doğrultusunda yeniden şekillendirilmiştir. Ankara hükümeti ve Bolşevik Ruslar arasında gelişen bu ilişki Cumhuriyet Tarihi için yeni ve tartışmalı bir dönemin başlangıcı olacaktır.

TURKISH-RUSSIAN RELATIONS in THE PREPARATION PERIOD for THE NATIONAL STRUGGLE

Turks and Russians have struggled for supremacy over the Black Sea, the Balkans and most importantly the straits for centuries. This struggle was sometimes static and sometimes tight enough to cause military conflicts. But with the Bolshevik Revolution of 1917 these relations were reshaped with the mutual benefits. This relationship between the Ankara government and the Bolshevik Russians will be the beginning of a new and controversial period for the History of the Republic.

___

  • Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. H.Ömer Budak Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Mert Can Erdoğan