YÜZER DEPOLAMA VE YENİDEN GAZLAŞTIRMA ÜNİTELERİNİ MİLLİLEŞTİRMENİN ÖNEMİ

Son yıllarda özel ve kamu şirketleri FSRU’lar satın alarak Türkiye'de önemli yatırımlar yapmışlardır. Bu yatırımların sürdürülebilir olması için bazı enerji politikalarının ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye, denizde petrol ve gaz üretiminin her aşaması için gereken eğitimli personele sahip değildir. Planlı, kararlı ve sürdürülebilir çalışmalar yapılarak ve yetkin personel istihdam edilerek bu eksiklik giderilebilir. Bu çalışmada, FSRU (yüzer depolama yeniden gazlaştırma ünitesi) ve LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) depolaması hakkında bazı bilgiler verilecek ve bu alanlarda yapılan önemli yatırımlardan bahsedilecektir. Ardından, milli personel ile çalışmanın ülke ekonomisine katkıları değerlendirilerek, FSRU'nun nasıl millileştirilebileceği konusunda bazı önerilerde bulunulacaktır.
Anahtar Kelimeler:

FSRU, OFFSHORE ENERGY, LNG, LNGC

___

  • [1] The International Gas Union (IGU), (2018). World LNG Report,27th World Gas Conference Edition.
  • [2] Mitsui O.S.K Lines (MOL), (2018). Investor Guide Book 2018.
  • [3] GDF SUEZ Neptune FSRU, (2013). [Online: https://gcaptain.com/uruguay-contracts-suez-newbuild/gdf-suez-neptune-fsru/], Access: December 2, 2020.
  • [4] Songhurst, B.,(2017). The Outlook for Floating Storage and Regasification Units (FSRUs), The Oxford Institute for Energy Studies, University of Oxford, OIES Paper: NG 123.
  • [5] Rajewski, P., Krause, P., Matyszczak, M.(2012) Requirements for Personnel Qualifications and Training for Handling the Marine Part of LNG Transport Chain.
  • [6] Akyener, O., (2017). Doğu Akdeniz Gaz Politikaları, Tenva Yayınevi.
  • [7] Karagöl, E., Kavaz, İ., Kaya, S., (2017). Türkiyenin Milli Enerji ve Maden Politikası, SETA.