Pul-Temte (Baskil-Elazığ) yöresindeki piritli bakır cevherleşmelerinin jeokimyasal özellikleri ve jeoistatistiksel değerlendirmeler

Baskil (Elazığ) yöresi Pul ve Temte Mahalleleri piritli bakır cevherleşmeleri Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri ile ilişkili olarak bulunmaktadır. Pul cevherleşmeleri esas olarak pirit ve kalkopiritten oluşmaktadır. Az miktarda barit, sfalerit ve tennantit bulunmaktadır. İkincil mineraller, enarjit, idait ve limonittir. Temte cevherleşmelerinde esas mineraller, pirit, kalkopirit, az bornit ve arsenopirit, ikincil olarak ise dijenit, idait, kovelin, kalkosin gözlenmektedir.Pul cevherleşmelerindeki kalkopirit örneklerinde Cu, Pb, Zn, Mo ile Cl arasındaki negatif korelasyon cevher oluşturucu hidrotermal çözeltilerin Cl'ca fakir olduğunu, S-$SiO_2$ arasındaki (r=-0,62; P= 0,03) negatif korelasyon bu çözeltilerin silis içeriğinin düşük olduğunu göstermektedir. Cu içeriği tüm örneklerde normal dağılım göstermektedir. Cevher oluşturucu hidrotermal çözeltilerin bazik bileşimli ve hidrotermal sistemin ilk evrelerini temsil ettiği düşünülmektedir. Temte cevherleşmelerine ait kalkopirit örneklerinde ise, Pul cevherleşmelerinin aksine $Si0_2$ - S (r=0,27; P= 0,5) ile S-Cl (r= 0,75; P= 0,02) pozitif korelasyonun varlığı cevher oluşturucu çözeltilerin asiditesinin yüksek olduğunu ve hidrotermal sistemin daha geç evrelerini yansıtan farklı kökene işaret ettiği görülmektedir. Jeoistatistik değerlendirmelerle, her iki bölgedeki veriler karşılaştırılarak majör oksit ve iz element içerikleri arasındaki farkın önemli olduğu ve aynı anakitleye sokulamayacağı belirlenmiştir.

Geochemical features and geoistatistical evaluations of pyritic copper mineralizations in the vicinity Pul and Temte (Baskil-Elazığ)

Pyritic copper, mineralizations are observed related to Elazığ Magmatic rocks (Upper- Createous age) in the vicinity Pul and Temte in Baskil (Elazığ). Major minerals are pyrite, chalcopyrite but minor minerals; barite, sphalerite, tennantite enargite, idaite in Pul mineralizations. In Temte mineralizations are observed pyrite and chalcopyrite little amount bornite, arsenopyrites minor minerals; digehite, idaite, coveline and chalcosine. 21 chalcopyrite samples were analyzed and the result of chalcopyrite analyses between Cu, Pb, Zn, Mo and Cl; Between S and $Si0_2$ corelations are nagative and copper concentrations were uniform within chalcopyrite in Pul mineralizations. Data suggest that Cl and $SiO_2$ cosentrations in chalcopyrite are low. That's why hydrothermal fluids are rich copper ore and consistent with basic component and early stage. 10 chalcopyrite were analyzed and differences are observed between S and $Si0_2$, between S and Cl positive corelations. These are considered high acidite of hydrothermal fluids and late stage. Geostatistical evaluations are showed between major oxide and trace elements differences origin of the hydrothermal fluids can be important and will not be evaluated in the same populations.

___

Geosound-Cover
  • ISSN: 1019-1003
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü