Hidrojen ve alternatif enerji kaynağı Sodyum Borhidrür

Hidrojen, ev ve ofislerin ısıtılmasından, otomobil ve uzay araçları yakıtlarına kadar, yaşamın her aşamasında kullanım potansiyeline sahip, çevre dostu bir yakıttır. Gaz halde çok büyük tank hacmi gerektiren hidrojen, 0°C de kaynamakta ve sıvılaştırıldığında yoğunluğu yaklaşık 845 kat artmaktadır. Sıvılaştırma için -253 °C gibi çok düşük bir sıcaklığa gereksinim duyulmaktadır. Depolanmasındaki güçlükler nedeniyle, gaz ya da sıvı olarak doğrudan kullanımı oldukça zordur. Bu güçlükleri ortadan kaldırmak üzere alternatif metodlar geliştirilmiş olup başlıcaları sodyum borhidrür ve metilsiklohekzan-toluen-hidrogen (MTH) sistemleridir. Yeni metodların temel hedefi, kolayca reaksiyona girerek bünyesindeki hidrojeni yakıt olarak açığa çıkarabilen ucuz bileşikler elde etmektir. Sözkonusu teknikler üzerindeki çalışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada, sözkonusu alternatif depolama teknikleri ele alınmakta, avantaj ve dezavantajları irdelenmektedir.

Hydrogen and sodium borohydride as an alternative energy source

Hydrogen is a fuel with a large spectrum of applications in our daily life. It can be used simply for house and office heating as well as a fuel in space crafts. It is environmentally friendly. In the form of gas hydrogen requires a large volume of tank. It boils at 0 °C, and when liquidize its density can increase 845 times. For liquidation, it requires a very low temperature of -253 °C, Its direct use in the form of gas or liquid is very difficult due to the storage problems. Alternative methods such as sodium borohydride and MTH (metilsiklohekzan, toluen, hidrogen) have been developed to overcome these problems. Basic principle of these techniques is to obtain inexpensive compounds by simple reactions to free the hydrogen as fuel. Further research is continuing in this area. In this study alternative storage methods are reviewed to investigate the advantages and disadvantages of the techniques.

___

  • T.K.İ. Ege Linyitleri İşletmesi Kömürlerinin Klasik Yakma Sistemlerinde Yanma Sonucu Oluşturdukları Emisyonların Etüdü, Nihai rapor, 1994, İzmir.
  • Ersöz, A., Yolcular, S. & Olgun, Ö.; Geleceğin Yakıtı Hidrojen; Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, Kayseri, 2001.
  • Hydrogen Storage Methods, http://www.warsitz.com, 2002.
  • Yolcular, S., Ersöz, A.; "MTH Sistemi ile Enerjinin Mevsimsel Depolanması", 6. Türk-Alman Enerji Sempozyumu, 2001, İzmir.
  • BOR; Bilim ve Teknik Dergisi, sayı 414, sy 38-48, Mayıs, 2002.
  • Julie Wakefield; "The Ultimate Clean Coal", The Journal of Scientific American, May, 2002.
  • Amendola, S. C., Onnured, P., Kelly, M. T., Petillo, P. J., Goldman, S. L. S., Binder, M., "A Novel High Power Density Borohydride-air cell", Journal of Power Sources, 1999.
  • Bilici, M. S. U.; Enerji Taşıyıcısı Hidrojen, Hidrojen Taşıyıcısı Sodyum Borhidrür, Madencilik Bülteni, sayı 67, 2004.
Geosound-Cover
  • ISSN: 1019-1003
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü