Yaşamsal Altyapı Sistemlerinin Sıklaştırma Gps Ağlarıyla İzlenmesi Ve Deformasyon Sonuçlarının Yorumlanması: Kocaeli İzdogap Gps Ağı Uygulaması

Yerkabuğu hareketleri doğal gaz, ulaşım, iletişim enerji vb yasamsal alt yapı sistemlerini olumsuz yönde etkilerler. Bu nedenle ekonomik değeri yüksek olan, kamu hizmetleri kapsamındaki yaşamsal altyapı sistemleri jeodezik kontrol noktaları/ağları yardımıyla düzenli aralıklarla izlenmeleri gerekli ve zorunludur. Bu çalışmada, bilimsel amaçlı bir araştırma projesi kapsamında izlenmekte olan Kocaeli İZDOGAP Sıklaştırma GPS Ağı, gerçek bir yaşamsal altyapı izleme sistemi olarak seçilmiştir. Belli aralıklarla izlenmekte olan İZDOGAP GPS Ağı’ndan elde edilen konum ve hız bilgileri kullanılarak; bölgede olası yıllık yer kabuğu hareketlerini algılayabilme düzeyi ve bu ağı temsil eden bölgesel gerinim parametreleri irdelenmektedir. Elde edilen deneysel bulgular matematik/istatistik modellerle yorumlanmakta, sonuçlar karşılaştırmalı olarak sergilenmektedir. 

___

  • Aksoy, A., Ayan, T., Deniz, R., Yalın, D., Karasu, H., Seeger, H., Franke, P., Altıner, Y., Hirsch, O., Bautsch, P.,(1995), Türkiye’de Yer Kabuğu Hareketlerinin Yersel Jeodezik Yöntemlerle Belirlenmesi Çalışmaları, Türk Haritacılığının 100. Yılı TUJJB ve TUFUAB Kongreleri Bildiriler Kitabı Cilt 2, pp. 358-369, Ankara, Türkiye.
  • Even-Tzur G., (2006): Datum Definition and its Influence on the Sensitivity of Geodetic Monitoring Networks, 12th FIG Symposium, 4-9.
  • Hsu, R. ve Hsiao, K., (2002), Pre-Computing The Sensitivity of a GPS Station for Crustal Deformation Monitoring, Journal of the Chinese Institute of Engineers, 12-15.
  • İnce, C. D., Konak, H. ve Arslan, O., (2007), Deprem Hasarlarının İzlenmesi Amacıyla Uydu Görüntülerinden Elde Edilen Konumsal Veri Yığınlarının İyileştirilmesi, International Earthquake Symposium Kocaeli.
  • , C. D., Baykal, O., Çakmak, R., Dikbaş, A., Erden, T., Ergintav, S., İpbüker, C., Özşamlı, C., Şahin, M., Tarı, E., Tarı, U. and Tüysüz, O. (2001), GPS Measurements along the North Anatolian Fault Zone on the Mid-Anatolian Segment, Proceedings of International Symposium and Exhibition, Geodetic Photogrammetric and Satellite Technologies-Development and Integrated Application, 351-359, Sofia.
  • İZDOGAP (2011),Monitoring of IZGAZ-Natural Gas Infrastructure using National Geodetic Networks and Land Information Systems (IZDOGAP), Technical Reports (Turkish), Ed. Haluk Konak, A Project of Scientific Research, Kocaeli University.
  • Konak, H. ve Ekinci, Ö., (2005), Yaşamsal Altyapı Sistemlerinin İzlenmesi, Mimarizm Dergisi, Özel Sayı, Nisan, 118-121.
  • Küreç, P., ( 2010), Yüzey ağlarının değerlendirilmesi, KOÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli.
  • Küreç, P. ve Konak, H., (2011), Sıklaştırma GPS Ağlarının yer kabuğu hareketlerine karşı duyarlıkları ve olası algılayabilirlik düzeyleri, hkm Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi, Özel Sayı, sayfa: 84-90.
  • Küreç, P. ve Konak, H., (2014), A priori sensitivity analysis for densification GPS networks and their capacities of crustal deformation monitoring: a real GPS network application, Nat. Hazards Earth Syst. Sci.
  • Uzun, S., Konak, H. ve Dilaver, A., (2005), Sayısallaştırma Modelleri ve Sayısallaştırılmış Harita Konum Bilgilerinin Güvenirliği, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart- 1 Nisan, Ankara.
  • URL 1., (2012), Algorithm for computing infinitesimal strain rate between three non-colinear GPS satations, given their N-S and E-W velocities, with a worked example, Version of September 8, 2012, Vince_Cronin@baylor.edu., presor@wesleyan.edu