Üç Boyutlu Kent Modellerinde Ayrıntı Düzeyi Kavramı İnce Minareli Medrese (Konya) Örneği

3B (Üç Boyutlu) kent modellerinin en önemli özelliği farklı mekânsal bilgilerin aynı ortamda bütünleştirilip gösterimine ve karmaşık kent modellerinin oluşturulup bunların yönetimine olanak sağlamasıdır. 3B sanal kent modelleri, arazi modelleri, bina modelleri, bitki modelleri, yollar gibi ulaşım sistemlerini içeren 3B ortamlar ve coğrafi tabanlı şehir verilerinin gösterimini içermektedir. 3B binalar için ölçek kavramı, LoD (Level of Detail) ayrıntı düzeyleriyle ifade edilmektedir. Her bir LoD belirli bir genelleştirme düzeyini gösterir. Bu çalışmanın ana amacı; kent tasarımı yapan tüm disiplinlerin gereksinim duyduğu farklı LoD seviyelerinde üç boyutlu kent modellerini, lazer tarayıcılardan elde edilen nokta bulutu verileri de kullanılarak üretimlerini araştırmaktır. Bu metodun nasıl ve ne şekilde uygulanacağı, yapılacak entegrasyon sonunda nasıl ve ne kalitede bir ürün elde edileceği gibi temellerin tartışılmasıdır. Bu sayede söz konusu verilerin kullanılabilirliği ve uygunluğu araştırılacaktır. Bu amaçla Konya’nın simgesi olma özelliğini taşıyan İnce Minareli Medrese seçilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen model gerçek ölçeğinde fotogrametrik verilerin kullanıldığı yersel lazer tarayıcı destekli üç boyutlu yapı modelidir.

___

  • Aşkın, F. (2009). Lazer Tarama Verileriyle 3B Obje Modellenmesinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Avdan, U., Pekkan, E., & Cömert, R. (2013). Mağara Ölçümlerinde Yersel Lazer Tarayıcıların Kullanılması (Tozman Mağarası Örneği). Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi, 16-28.
  • Demir, N., Vatan, M., & Alkış, Z. (2005). Lazer Tarama Sisteminin Mimarlıkta Kullanımı. Bilimde Modern Yöntemler Sempozyumu. Kocaeli.
  • Erdemir, Y. (2007). İnce Minerali Medrese. Konya Valiliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları.
  • Fard, J. Z. (2009). 3D City Modeling. Digital Image Processing. içinde The University of Georgia.
  • Gümüş, M. (2010). Yersel Lazer Tarayıcıların Deformasyon Ölçmelerinde Kullanılabilirliği Üzerine Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Hamilton, A., Trodd, N., Zhang, X., Fernando, T., & Watson, K. (2001). Learning Through Visual Systems Toen hance The Urban Planning Process. Enviroment and Planning B: Planning and Design, 833-845.
  • Koramaz, T. (2002). Kentsel Koruma Uygulamalarında Bilgisayar Kullanımıyla Üçüncü Boyut Etkilerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Metin, A. (2016). Üç Boyutlu Kent Modellerinde Ayrıntı Düzeyi Kavramı İnce Minerali Medrese (Konya) Örneği. Konya: Necmetttin Erbakan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sözen, M. (1972). Anadolu Medreseleri Selçuklular ve Beylikler Devri. İstanbul: Teknik Üniversite Yayınları.
  • Uzunharman, H. (2015). İnce Minerali Medrese'nin Taç Kapısındaki Kitabelerin Hat Sanatı Açısından Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Çorum: Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yıldız, F., & Altuntaş, C. (2009). Yersel Lazer Tarayıcı Nokta Bulutlarının Jeodezik Koordinat Sistemine Dönüştürülmesi. Harita Dergisi, 51-58.