Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinde Faktör Kullanımının Ekonomik Etkinliğinin Ekonometrik Yöntemlerle İncelenmesi (Tokat - Pazar İlçesi Örneği)

Süt sığırcılığı faaliyetinin ele alındığı bu araştırmada kaynak kullanımında etkinlik sorunun incelenmiştir. Bunun için üretimde kullanılan faktörlerle üretim arasındaki ilişki fonksiyonel analiz kapsamında çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Modeli oluşturan değişkenler brüt üretim değeri ile üretimi açıklayan inek sayısı, bakım yemleme işgücü, mer'adan yararlanma, sağlık giderleri ve yem giderleridir. Ayrıca yem faktörünün önemli olması nedeniyle ikinci bir modelle brüt üretim değeri ile yemler arasındaki fonksiyonel ilişki de incelenmiştir. Fonksiyonel analizler için Cobb-Douglas tipi fonksiyon kullanılmıştır. Fonksiyonel analizlerde bir başka yaklaşım sığır ırkları düzeyinde değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi olmuştur. Bu bağlamda yerli ırklarda yemden yararlanmanın düşük düzeyde kaldığı, kültür ve melezleriyle çalışmanın daha avantajlı olduğu ve kaynakları daha iyi değerlendirdiği saptanmıştır. Süt sığırcılığı faaliyetinde etkinliği artırma ve üretim fonksiyonunu yukarı çekmek için kültür ve melez ırklarla çalışılmalı ayrıca üretilen sütü işleyecek ve değerlendirecek süt işleme üniteleri yaygınlaştırmalıdır.
Anahtar Kelimeler:

-

A Research On Economic Effect In Factor Use In Dairy Farms In Tokat (Pazar) County With Econometric Methods

In this study, the problems of effect on the resource use in the dairy farms was investigated. With multiple regression analysis, the relation between production factor used and output was analysed. In the functional analysis, while gross production value were used as explanatory variable, number of cows, feeding, labour, pasture use and veterineary expenses were used as predicted variables. Besides, as feed factors has an importance in the study, the gross relation between production value and the feeds was investigated in the second model. Cobb-Douglas production function was used in the functional analysis. In addition, the relation among variables was investigated in terms of the race, native, crossbreed and cultural cows in the dairy farms. It was found out that native cows have benefited from feed at low levels. In contrast , crossbreed and cultural ones have been benefited from feed at desired levels. It was determined that crossbreed and cultural races in the population should be increased to get desired efficiency and production.
Keywords:

-,

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat Yöresinde Kullanılan Bazı Kombine Tahıl Ekim Makinalarında Tohum Dağılım Düzgünlüklerinin Belirlenmesi

Ö.faruk TAŞER, Ebubekir ALTUNTAŞ

Süt Sığırcılığı Faaliyetlerinde Faktör Kullanımının Ekonomik Etkinliğinin Ekonometrik Yöntemlerle İncelenmesi (Tokat - Pazar İlçesi Örneği)

Osman KARKACIER

Tokat Yöresi Tozanlı Çayında Yaşayan Tatlısu Kefalinin ( Leuciscus Cephalus L., 1758) Kondisyon Faktörü Üzerine Bir Araştırma

Mehmet KARATAŞ

Tam Otomatik Patates Dikim Makinası İle Dikimde İş Başarısının Belirlenmesi

Ö.faruk TAŞER, Ebubekir ALTUNTAŞ, Mesut DİLMAÇ, Ali GÜREL

Tokat İli Kazova Yöresi Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Faiz Oranının Saptanması Üzerine Bir Araştırma

Murat SAYILI, Kemal ESENGÜN

Ekim Makinalarında Sıra Üzeri Tohum Dağılım Düzgünlüğünün Simülasyonu

Ö.faruk TAŞER

Parazitoit Encarsia formosa Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae)’ya Bazı İnsektisitlerin Yan Etkileri

Ahmed Ali BALOCH, Ali Muhammad KALROO, Halit ÇAM

Tokat İli Niksar Ovası Tarım İşletmelerinin Yapısal Analizi, İşletme Sonuçlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi Ve Doğrusal Programlama Yöntemiyle Planlanması Üzerine Bir Araştırma

Metin AKAY, Kemal ESENGÜN

Tokat Koşullarında Bazı Patates Çeşitlerinin Verim Ve Diğer Bazı Özellikleri Üzerinde Araştırmalar

Güngör YILMAZ, İsa TELCİ, Şinasi COŞKUN, Kenan ÇAĞATAY

Şanlıurfa İli Merkez İlçe Tarım İşletmelerinde Arazi Kullanımı Ve İşgücü Varlığı

Yusuf ÇELİK, Osman KARKACIER