Erzurum Kentinin Kesme Çiçek Tüketim Potansiyelinin Belirlenmesi ve Çözüm Önerileri

Erzurum kentinde, ekstrem iklim şartlarının bulunması ve kentin yüksek bir rakıma sahip olması kesme çiçek üretimini kısıtlamaktadır. Bununla beraber kentteki ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam standartlarının giderek artması süs bitkilerine olan talebi her geçen gün artırmaktadır. Kentteki çiçekçilerle yapılan anket sonucu elde edilen verilere dayanılarak yapılan bu çalışma ile kentin kesme çiçek tüketim potansiyeli ve çiçekçilerin yaşadıkları sorunlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmaya göre en fazla tercih edilen kesme çiçek çeşidi karanfildir. Çiçekler daha çok buket yapımında kullanılmakta olup, bunu sırasıyla aranjman ve çelenk yapımı takip etmektedir. Çiçeklerin temin edildiği illerin başında Yalova ve Antalya gelmektedir. Çiçekler çoğunlukla ile kargoyla veya otobüs firmalarıyla getirtilmektedir. Çiçeklerin nakliye alım, satım ve koruma aşamasında karşılaştıkları en önemli problemin olumsuz iklim koşulları olduğu belirlenmiştir. Bu sorunların azaltılmasında Erzurum’un yakınında bulunan Torum ve Çoruh Vadisi sahip oldukları mikro klima özellikleri nedeniyle birçok kesme çiçeğin ekonomik olarak üretilmesinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çok sayıda ilin kesme çiçek ihtiyacının karşılandığı, üretim ve dağıtımı konusunda ön plana çıkacağı düşünülmektedir.

Determination of cut-flower use potential of Erzurum city and solution proposals

Since the city of Erzurum has harsh climatic conditions and high elevation, propagation of cut flowers is limited. However, in the city with the increasing social and economic life standards, demand for cut flowers is consistently increasing. With this study, conducted based on the data obtained from a survey over florists in the city, cut-flower consuming potential and problems florists encounter in the city were determined. According to the study, the most preferred cut-flower species was found to be cloves. Flowers were found to be used mostly for bouquet, arrangement and wreath making. These flowers consumed in the city are mostly brought from the cities of Yalova and Antalya via transportation companies or in coaches. Problems reported by the florists in transportation, preservation and selling of cut-flowers are mainly caused by unfavourable climatic conditions. For the solution of these problems, Tortum and Çoruh valleys, very close to the city, may be used for the propagation of these flower species more economically, because of their microclimatic features. Therefore, cut-flower demand of many cities in East Anatolia Region may be satisfied.

___

  • Akpınar, E., 2005. Erzurum Ekolojik Koşullarında Bazı Glayöl Çeşitlerinde Farklı Dikim Zamanlarının Çiçek Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Ata.Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 79 s., Erzurum.
  • Albayrak, Y., 1998. “Türkiye’de Kesme Çiçek Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Kooperatifleşme”, I. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, Cilt:1, 26-31, Yalova.
  • Anonim, 2000. Kesme Çiçek Dış Pazar Araştırması. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME), 109, Ankara.
  • Anonim, 2002. Türkiye’de Kesme Çiçek Sektörü ve Hollanda Modeli. İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 2002-49.
  • Anonim, 2007. Çiçek Vizyon Dergisi, Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Yayın Organı, Yıl:2, Sayı:12, Antalya.
  • Bulut, Y., 1994. Erzurumda Sera Koşullarında Açelya (Rhododendron Çeliklerinin Köklendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ata.Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı,72 s., Erzurum. Rheinhold Ambrosius)
  • Groot, N.S.P., 1998. “Floricultura Worldwide Trade and Consuption Patterns”, World Conference on Horticulture Research, 75-99, Roma.
  • Özkan, B., Karagüzel, O. ve Ortaçeşme, V., 1998. “Kesme Çiçek Dış Satımında Üretim ve Pazarlamadan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, I. Ulusal Süs Bitkileri Kongresi, Cilt: 19-25 s., Yalova.
  • Tanrıverdi, F., 1993. Çiçek Üretim Tekniği. A.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İnkılap Yayınları, Ankara.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum Kentinin Kesme Çiçek Tüketim Potansiyelinin Belirlenmesi ve Çözüm Önerileri

YAHYA BULUT, ELİF AKPINAR KÜLEKÇİ, Hilal YILMAZ

Bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin farklı çevrelerde antraknoz (Ascochyta rabiei) 'a dayanımları ve tane verimleri üzerine bir araştırma

Oral DÜZDEMİR, Cevdet AKDAĞ, YUSUF YANAR

Kombine Ekim Makinasında Farklı Ekim Normları ve İlerleme Hızlarının Buğday ve Fiğ Tohumlarının Sıra Üzeri ve Sıralar Arası Tohum Dağılım Düzgünlüğüne Etkileri

EBUBEKİR ALTUNTAŞ, HAKAN POLATCI, Erdal BAYRAM

Vermikompost Ürünlerinin Eldesi ve Tarımsal Üretimde Kullanım Alternatifleri

Şimşek Yurdagül ERŞAHİN

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Probiyotiklerin Kullanımı

Emine TURGUT, Nermin DEVELİ, SERAP USTAOĞLU TIRIL

Tokat İli Erbaa Ovasındaki Tarım İşletmelerinin Optimum Üretim Planlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma

Gülçin ALTINTAŞ, Yasar AKÇAY

Hacim Ağırlığı ve Drenaj Sisteminin İnfiltrasyona Etkileri

TEKİN ÖZTEKİN, Selma ÖZTEKİN

Avrupa Birliği kırsal kalkınma programlarının Türkiye'nin kırsal kalkınması açısından incelenmesi: SAPARD ve IPARD örneği

Metin CAN, Kemal ESENGÜN

Tokat İli Erbaa Ovasında Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve İşletmelerin Başarısını Etkileyen Faktörlerin Ortaya Konulması

Gülçin ALTINTAŞ, Yasar AKÇAY

Işıklanma ve Meyve Dokusunun Amasya ve Fuji Elmalarında Antioksidan Kapasitesine Etkisi

Mustafa ÖZGEN, Habib TOKBAŞ