ÇİFTÇİNİN TARIMA BAKIŞI: TOKAT İLİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmada, çiftçilerin tarım sektörüne bakış açısı, tarıma ve kendi arazilerine verdikleri değer, üretim faaliyetinde bulundukları ve geçim sağladıkları tarım sektörü hakkındaki bilgi ve bilinç düzeyleri, tarımın sürdürülebilirliğine verdikleri önem incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca çiftçilerin üretim faaliyetleri, hibe kullanımları, kooperatif veya birliklere üyelik durumları da incelenmiştir. Araştırma kapsamında Tokat ili merkez ilçe köylerinden 71 üretici ile görüşülerek gerçekleştirilen anketler bu çalışmanın ana materyalini oluşturmuştur.  Elde edilen anket verileri incelenip frekans ve yüzde içeren tablolar hazırlanmış ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tarımın vazgeçilemez oluşuna ve arazi bütünlüğüne önem veren çiftçilerin oranı ağırlıktadır. Bunun yanı sıra, tarım sektörünün önemi ve mevcut tarım arazisi varlığı göz önüne alındığında, arazilerinin tarım dışı kullanımında bir sakınca görmeyen ve olası bir durumda topraklarından vazgeçeceklerini belirten çiftçiler ise azımsanmayacak bir orana sahiptir.

___

  • Anonim, 2019. Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kayıtları, Tokat.
  • Daldal, N., 2016. Tarımsal Desteklemelere Üreticilerin Yaklaşımı: Tekirdağ İli Örneği, Namık Kemal Üniversitesi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi.
  • Doğan, Z., Arslan, S., Berkman, A. N, 2015. Türkiye’de Tarım Sektörünün İktisadi Gelişimi ve Sorunları: Tarihsel Bir Bakış, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 8(1), 29-41.
  • Oruç, E., Gündüz, O., Ergün, A., 2016. Çiftçi Gözünde Tarımın Türkiye Ekonomisinde Yeri ve Önemi: Manisa İli Soma İlçesi Örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33 (2), 194-200.
  • Terin, M., Ateş Ç., H., 2010. Çiftçilerin Örgütlenme Düzeyi ve Örgütlerden Beklentileri Üzerine Bir Araştırma: Van İli Örneği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 47 (3), 265-274.
  • Uysal K. Ö. 2015. Manisa İli Yunt Dağı Köylerinde Çiftçilerin Tarımsal Üretime Yaklaşımlarını Etkileyen Faktörlerin Analizi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, (35).