Öğrencilerin Spor Liselerine Yönelme ve Tercih Nedenlerinin Belirlenerek Seçili Değişkenler Açısından Karşılaştırılması

Bu çalışma ile öğrencilerinin spor liselerine yönelme ve tercih nedenlerinin belirlenerek, seçili değişkenler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 11 spor lisesinde öğrenim gören 1063 öğrenci çalışmamıza gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Karapınar (2007) tarafından geliştirilen “Spor Liselerini Tercih Nedenleri ve Mesleki Beklenti Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Windows 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir.  Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Aritmetik ortalama ve standart sapma, frekans yüzde değerleri) kullanılmıştır. Bağımsız gruplar t testi ile veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin spor liselerine yönelmelerini sağlayan en önemli etkenler; spora olan ilgileri ve beden eğitimi öğretmenleridir.  Öğrencilerin spor liselerini tercih etme nedenleri incelendiğinde; öğrencilerin sporu meslek haline getirmek ve en çok başarılı olabilecekleri okul olduğu için spor liselerini tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. Spor lisesine yönelmede; aile, arkadaş çevresi beden eğitimi öğretmeni, antrenör, medyadaki spora ilişkin programlar ve yayınlar, sosyal çevre etkili olmuştur maddelerinde, kadın ile erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Spor lisesini, branşımda kendimi daha iyi geliştirebileceğimi düşündüğüm için, iyi bir spor eğitimi alabilmek için,  spor etkinliklerine daha çok katılacağımı düşündüğüm için, ortaöğretimde aldığım spor eğitiminin üniversite eğitimim açısından da faydalı olacağına inandığım için, tercih ettim maddelerinde kadın ve erkek öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. “Beden eğitimi öğretmeni ve medyadaki spora ilişkin programlar ve yayınlar” ve “Diğer alanlarda başarısız olunduğu için spor lisesini tercih ettim” maddelerinde pansiyon ve ailesinin yanında ikamet eden öğrenciler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Spor Lisesi, Beklenti, Yönelme

___

  • Altındaş, ME. (2009). Türkiye’de açılan spor liselerinin amaç hedef ve beklentilerinin araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Çoban, B. (2006). Spor lisesi öğrencilerinin tercih ettikleri alana ilişkin tutum ve beklentileri. Milli Eğitim Dergisi, 172(Güz), 322-334.
  • Görmez, G. (2009). Türkiye’deki spor liselerinde bulunan öğrencilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin spor liselerini algılayış biçimleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara.
  • Güneş, V. (2010). Spor lisesi ve farklı liselerdeki öğrencilerin atılganlık düzeyleri ile akademik başarılarının incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Karapınar, Y. (2007). Spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerin okula giriş nedenleri ve mesleki beklentilerinin araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Kılıçaslan, U. (2015). Spor Lisesi İle Diğer Liselerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Bazı Motorik Özelliklerinin Karşılaştırılması: Trabzon İli Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Trabzon.
  • MEB Mevzuat Bankası (2010). Erişim: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/27260_0.html. Erişim Tarihi: 01/10/2017.
  • MEB (2007): Spor Liseleri Yönetmeliği. Madde 6. Erişim: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/25714_1.html. Erişim Tarihi: 01/10/2017.
  • Metsa-Tokila, T. (2002). Combining Competitive Sports and Education: How Top-Level Sport Became Part of The School System in the Soviet Union, Sweden and Finland. European Physical Education Review, 8(3), 196-206.
  • Nar, A. (2007). Spor Liselerinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Okula Giriş Nedenleri ve Mesleki Beklentilerinin Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Oakley, B. & Green, M. (2001). The Production of Olympic Champions: international perspectives of elite sport development systems. European Journal for Sport Management, 8 (Special Issue), 83-105.
  • Okudan, B. (2011). Spor liselerinde okuyan öğrencilerin profillerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  • Pepe, K. (2003). Spor Alanında Öğrenci Yetiştiren Ortaöğretim Kurumlarındaki Uygulamaların Değerlendirilmesi (Ankara İl Örneği). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
  • Pepe, K., Bozkurt, İ. (2006). Ortaöğretim Kurumlarında Spor Alanı Uygulamalarının Nitelikli Bireylerin Seçimi ve Yetiştirilmesi Açısından Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15, 497-506.
  • Radtke, S., Coalter, F. (2007): Sports Schools: An International Review Report to the Scottish Institute of Sport Foundation. Department of Sports Studies University of Stirling..
  • Riordan, J. (1993). Rewriting Soviet Sports History, Journal of Sports History, 20(3), 247–58.
  • Way, R., Repp, C., Brennan, T. (2010). Sport Schools in Canada: The Future is Here. Canadian Sport Centre. Vancouver: Canadian Sport Centre Pacifiz.
  • Yılmaz, T., Demir, H. (2008). Ortaöğretim Kurumlarında Spor Alanı Uygulaması (Eskişehir-Sivas Örneği). S.Ü.BES Bilim Dergisi, 10(3), 28-35.
  • url-1-http://www.dosb.de/en/organisation/wir-ueber-uns/dosb-profile/ (01/08/2017)
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2536-5339
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Gaziantep Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Güreşte Küreselleşme Sürecinin Farklı Açılardan İncelenmesi

Recep Nur UZUN, Osman İMAMOĞLU, Mehmet Yalçın TAŞMEKTEPLİGİL, Musa ÇON, Nurullah ÖĞRETEN, Levent CEYLAN

Spor Lisesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi (Sinop İli Örneği)

Ahmet MOR, Gökhan İPEKOĞLU, Cansel ARSLANOĞLU

Öğrencilerin Spor Liselerine Yönelme ve Tercih Nedenlerinin Belirlenerek Seçili Değişkenler Açısından Karşılaştırılması

Mehmet ÖÇALAN, Ekrem BOYALI, Murat ERGİN

Spor Hizmeti Alan Bireylerin Sosyal Görünüş Kaygısı ve Öznel Mutluluklarının İncelenmesi

Ali Gürel GÖKSEL, Çağdaş CAZ, Ömer Faruk YAZICI, Ercan ZORBA

Aile Gelir Düzeyinin 8-14 Yaş Arası Bireylerin Vücut Kompozisyonuna Etkisi

Saadet ÖZTÜTÜNCÜ, Mustafa ÖZDAL, Mehmet VURAL

Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Girişimcilik Eğilimleri: Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okul Örneği

Yeliz ERATLI ŞİRİN, Fatma Pervin BİLİR, Günseli ÖZ

Dynamic Balance Ability and Hypermobility In Pre-School Children Who Participate Gymnastic Training

İnci KESİLMİŞ, Manolya AKIN

10-12 Yaş Grubu Yüzücülerde Uygulanan 8 Hafta Reaksiyon Antrenmanlarının Etkilerinin İncelenmesi

Sezen POLAT, Eralp ERBAŞ, Özlem ORHAN

Sedanter Görme Engelli Kadınlarda Kilofobi ile Egzersiz Alışkanlıkları Arasındaki İlişki

Betül AKYOL, Kayhan SÖĞÜT, Nurettin KONAR, Burak CANPOLAT

Cinsiyet ve Fiziksel Algı: Sporcularda Cinsiyet Farklılıkları Fiziksel Algı Düzeylerinin Farklı Olmasının Nedeni Olabilir mi?

Nazmi BAYKÖSE, Hakan SARAÇ, Selma CİVAR YAVUZ