Değişen Toplumda Değerler ve Eğitimi: Bireysellik ve Dayanışma

Bu çalışmanın amacı, bireysellik ve dayanışma değeri ile ilgili ilköğretim öğrencilerinin tutum ve görüşlerini ortaya koymaktır. ÇalışmadaKennet Orlenius tarafından geliştirilen bir ölçek kullanılmıştır. İki bölümden oluşturulmuş olan ölçeğin ilk bölümünde öğrencilerin bireysellik ve dayanışma değerine ilişkin tutumlarını ortaya koymak amacıyla araştırmacı tarafından sadeleştirilen (geçerlik güvenirlik çalışması yapılan) ve 31 maddeden oluşan 5'li derecelendirme sisteminde bir anket kullanılmıştır. İkinci bölümde ise, yine sadeleştirilen ve Türkçeye uyarlanan beş adet kısa örnek olay ve bunlarla ilgili öğrencilerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla sorulan açık uçlu sorular yer almaktadır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde SPSS 16 paket programı kullanılarak t-testi ve Varyans analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise doküman incelemesi sonucunda öğrencilerin verdikleri cevaplar değiştirilmeden kategorize edilmiş ve temalar belirlenmiştir. Bu verilerin analizinde yüzde frekans metodu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin bireysellik ve dayanışma değerine ilişkin tutumları ile cinsiyet, sınıf düzeyi, ailelerin sosyo-ekonomik düzeyi, öğrencilerin anne ve babalarının eğitim durumları arasında anlamlı sayılabilecek bir farklılık gözlemlenmemiştir. Araştırmada öğrencilerin özellikle dayanışma değerinin korunması konusunda oldukça bilinçli oldukları sonucuna da ulaşılmıştır.

The Values and Its Education in Changing Society: Individuality and Solidarity

Theaim of this study is exposure of view and attitudes of students at the level of elementary education about individualism and solidarity. For this aim, in this study a scale developed by Kennet Orlenius was used. The scale includes two part sand in the first part, to present attitudes of students about individualism and solidarity a survey consisting of 35 items and 5-rating system was used. In the second part, five short stories translated to Turkish and simplified and there are open-ended questions about these stories to execute view of students about individualism and solidarity. For quantitative analysis of study, SPSS 16 and T-test and analysis of variance were used. The qualitative data was categorized after document review without a change in answers of students. For analysis of this data, frequency method was implemented. According to findings of study, there is no a significant difference between attitudes of students about solidarity and individualism and gender, class level, socio-economic level, education level of parents. In addition, this study concluded that students are quite conscious about protection of value of solidarity.

___

  • ? Akbaş, O. (2004). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının İlköğretim
  • ? II.Kademedeki Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Bilim Dalı, Ankara.
  • ? Akbaş, O. (2007). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının (Değerlerinin) İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinde Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi. (Ed.) Kaymakcan R. vd. Değerler ve Eğitimi (ss. 673- 695). İstanbul: Dem Yayıncılık.
  • Andrew L. Comrey, Howard B. Lee (1992).A First Course in Factor Analysis, Lawrence Erlbaum Assocaties, inc., publishers, 365 Broadway, Hlilsdale, New Jersey, 07642, pp.488.
  • Büyüköztürk, Ş.(2011).Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı, Ankara:PegemA Yayıncılık.
  • ? Dilmaç, B. (1999). İlköğretim Öğrencilerine İnsani Değerler Eğitimi Verilmesi ve Ahlaki Olgunluk Ölçeği ile Eğitimin Sınanması.
  • Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Fichter, J.(1990). Sosyoloji Nedir?(Çev. N. Çelebi). Konya: Selçuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Yayını.
  • Gömleksiz,M.,N.(2007). Lise Öğrencilerinin Toplumsal Değerlere İlişkin Tutumları: Elazığ İli Örneği, Değerler ve Eğitimi Uluslararası Sempozyumu, Değerler ve Eğitimi Merkezi Yayınları, İstanbul.
  • Hökelekli, H. ve Gündüz, T.(2007). Üstün Yetenekli Çocukların Değer Yönelimleri ve Eğitimler, İstanbul: Değerler ve Eğitimi Merkezi Yayınları.
  • Karasar, N.(2006).Bilimsel Araştırma Yöntemi, kavramlar-ilkeler-Teknikler, Ankara:Nobel Yayıncılık.
  • Kirschenbaum,Howard(1995). Enhance Values and Morality in Schools and Youth Settings,Allyn and Bacon Company, Massachussets.
  • Kuşdil, M., E. ve Kağıtçıbaşı, Ç. (2000). Türk Öğretmenlerinin Değer Yönelimleri veSchwartz Değer Kuramı.Türk Psikoloji Dergisi, S.45, ss.59-76.
  • Leming, J., S.(2000).TeachingValues in Social Studies Education, Past Practices and Current Trends.
  • Lickona, T. (1991). Educating for Character. New York: Bantam Books. MEB. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve Klavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara, 2005.
  • Morgan, C., T. (2000). Psikolojiye Giriş, McGraw-Hill Book Company, New York, U.S.A, Ankara:Hacettepe Üniverstesi Psikoloji Bölümü Yayınları, Yayın No:1.
  • Orlenius, K.(2011).Individuality and Solidarity: Life Values in a Changing Society, Urban Education, European Conference on Educational Research (ECER), Berlin 12-16 September.
  • Özgüven, İ. E. (2000). Psikolojik Testler. Ankara:Pdrem Yayınları.
  • Rokeach, M. (1973). Thenature of Human Values. New York: TheFreePress.