Antik Çağ'da Kızılırmak

Antik Yunan ve Roma dönemlerinde Halys olarak adlandırılan Kızılırmak, Herodotos başta olmak üzere antik yazarların eserinde anılan, Anadolu’nun en önemli nehirlerinden biridir. Özellikle Halys kıyısında gerçekleşen Lydia-Med ve Lydia-Pers savaşları nehir ile ilgili anlatımların ana konusu olmuştur. Nehrin ayırt edici rengi ve tadı ise tarih boyunca isminin kaynağı olmuştur. Halys’in mitolojide ve ikonografide bir nehir tanrısı olarak ortaya çıkması, antik çağ insanlarının yaşamlarında bıraktığı izin bir göstergesidir. Nehir üzerinde taşımacılık yapıldığına dair yazılı ve ikonografik veriler ise, nehrin aynı zamanda ekonomik olarak da önemli olduğuna işaret etmektedir.

Kızılırmak in Ancient Period

The Kızılırmak, which was called Halys in the Ancient Greek and Roman periods, is one of the most remarkable rivers of Anatolia, mentioned in the works of ancient writers, mainly Herodotus. In particular, the Lydian-Med and Lydian-Persian wars on the Halys coast have been the leading themes of the narratives about the river. The distinctive color and taste of the river has been the source of its name throughout history. The appearance of Halys as a river god in mythology and iconography is an indication of the mark it left in the minds of ancient people. Written and iconographic information about the transportation on Halys shows that the river also important in terms of economy.

___

  • Campbell, B. (2012). Rivers and the Power of Ancient Rome. USA: The University of North Carolina Press.
  • Gezgin, İ. (2018). Croesus, Thales and the Halys river. O. Zunal et al (ed.), Epiphaneia. A Festschrift for Prof. Dr. Nuran Şahin from her colleagues, friends and former students, 177-192. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.
Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0094
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Gaziantep Üniv. Sosyal Bilimler Enst.