Anadolu İmam Hatip Liselerinde Okutulan Hadis Dersinin Kazanımlarının Gerçekleşme Durumu: Gaziantep Örneği

Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde okutulan meslek derslerinden birisi de Hadis dersidir. Hadis dersi öğretimprogramında, hadis ve sünnetin kavramsal düzeyde tanımlanması, tarihî süreç içerisindeki gelişiminintanıtılması, dinî kültür içindeki yerinin ve toplum hayatındaki öneminin kavratılması amaçlanmıştır. Bir eğitimprogramının başarılı sayılabilmesi için, o dersi alan öğrencilerin programda amaçlanan kazanımları sağlamışolması gerekir. Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple, programın uygulanması neticesinde,yetersiz kalan yönlerin tespit edilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için programın ve çıktılarındeğerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anadolu İmam HatipLiseleri’nde okutulan Hadis dersi özelinde, 2018/2019 eğitim ve öğretim yılında bu dersi almış öğrencilerinarzu edilen kazanımları elde edebilme düzeyine ve hadis dersine ilgilerine dair bir araştırma yapılmasıamaçlanmıştır. Araştırma sonucunda Hadis dersi öğretim programında belirtilen kazanımların çoğununöğrenciler tarafından elde edildiği, bazılarının ise elde edilemediği saptanmıştır.

The Realization Status of Learning Outcomes of Hadith Lessons Trained In Anatolian Imam Hatip HighSchools: The Case of Gaziantep

Hadith is one of the vacational lectures educated in Anatolian Imam Hatip Highschools. In teaching program of Hadith, it is aimed that defining hadith and sunnah in conseptual level, introduction of its development in history, and teaching its place in religious culture and importance in social life. To regard an education program as successfull, it is required that the students who take the classes should gain the aims of program. Nevertheless, it may not always be possible. Therefore, in consequence of application of the program, insufficient parts of lectures must be detected and the program and its outputs must be evaluated for necessary amendment. In this study, it is aimed to investigate that affinity of students taking Hadith lectures and their learning outcomes of required aims. This research is performed with the students who took Hadith class in 2018/2019 season in Anatolian Imam Hatip Highschools related to Ministry of National Education. As a result of this study in Hadith lessons learning program, it is detected that most outcomes are taken by students while some of them cannot be taken.

___

  • Akyüz, H. (2016). İmam hatip liselerinde hadis dersi öğretimi üzerine bir değerlendirme: Artvin ili örneği. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (2), 134-156.
  • Çakan, İ. L. (2014). Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • Çakan, İ. L. Küçük, R. Güler, Z. Şahyar, E. Kuzudişli, B. Efendioğlu, M. (2018). Hadis Ders Kitabı. Ankara: Devlet Kitapları.
  • Hatîb el-Bağdâdî. (1983). el-Câmi li ahlâki’r-râvî ve âdâbi’s-sâmi (Cilt 1). (nşr. Mahmûd Tahhân). Riyâd: Mektebetü’l-meârif.
  • Itr, N. (1985). Hadis öğrenimi için yapılan seyahatler, er-rıhle fi talebi’l-hadîs. (çev. Raşit Küçük). İlim ve Sanat, (1), 39-48.
  • İnan Kaya, G. (2016). Eğitimde merak ve ilgi. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 13-2 (25), 103-114.
  • Kandemir, M. Y. (1997). Hadis. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 17, 30-64. İstanbul: TDV Yayınları.
  • Koçkuzu, A. O. (1993, Ekim), Hadis Öğretim ve Eğitiminde Ne Yaptık? Neler Yapabilirdik?. Hadisin Dünü Bugünü ve Geleceği Sempozyumu, (s. 189-210), Samsun: On Dokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.
  • Koçyiğit, T. (2012). Hadîs Tarihi. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • MEB. (2018a). Anadolu İmam Hatip Lisesi Haftalık Ders Çizelgesi. https://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_09/05112532_Aihl_Fen_Sosyal_Bili mler_Haftalik_Ders_Cizelgesi.pdf
  • MEB. (2018b). Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretim Programları. http://mufredat.meb.gov.tr/Dosyalar/201812019324133- AIL%20Meslek%20Dersleri%20Ogretim%20Programi%20MArapca.pdf
  • Yücel, A. (2013). Hadis ilminde “tarih” anlayışı ve “hadis tarihi” yazıcılığı. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 11 (21), 271-302.
  • Yücel, A. (2014). Hadis Usulü. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları.