KLASİK BİR TORNA TEZGAHI İÇİN BİLGİSAYAR KONTROLLU PROFİL TORNALAMA SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ

Bu çalışmada, klasik bir torna tezgahında istenilen karmaşık profili işleyebilmek için hidrolik tahrikli ve bilgisayar kontrollu bir düzenek ve bilgisayar programı geliştirilmiştir. Hidrolik silindir, servovalf, servo yükseltici, açısal enkoder, konum okuyucu, 2 adet lineer cetvel, bilgisayar, veri toplama ve kontrol kartından oluşan sistem TEZSAN MAS165 tipi üniversal tornaya monte edilmiştir. Hidrolik silindir ve lineer rulmanlı kızaktan oluşan mekanizmaya tespit edilen kesici kalem, tornanın siperi sökülerek arabasına yerleştirilmiştir. Geliştirilen bilgisayar programı ile istenen profil kolaylıkla hazırlanarak, sisteme referans giriş olarak verilmektedir. Program aynı zamanda istenilen profilin kontrollu bir şekilde tornada işlenmesini de gerçekleştirmektedir. Yapılan deneysel çalışmalar, klasik bir torna tezgahı için geliştirilen bu sistemin istenilen karmaşık profilleri başarılı bir şekilde işleyebildiğini göstermiştir.

___

  • Okayama, M. H. & Kurashıkı, K. K., “Machine Tool for Processing Workpiece into Non-Circular Cross-Sectional Configuration”, United States Patent, No.5, 085, 109, February 4, 1992.
  • Comton, R.E., “CNC Turning Machine”, United States Patent, No.4, 653, 360, March 31, 1987.
  • Cudını, M. A., “Dual Spindle Vertical Axis CNC Piston Turning and Grooving Machine”, Euro-pean Patent Application, No.0 519 466 A1, December 23, 1992, Bulletin 92/52, Avrupa Patent Ofisi.
  • Rasmussen, J. D., “Dynamic Variable Depth of Cut Machining Using Piezoelectric Actuators”, International Journal Machine Tools Manufact., Vol.34, No.3, 379-392, 1994.
  • Usta Y., Keleş Ö., Ercan Y., “Torna Tezgah¬larında Oval Kesme Yapacak Hidrolik Düzenek Geliştirilmesi”, G. Ü. Müh.Mim.Fak. Dergisi, Cilt 18, No 3, 1-14, 2003.
  • Usta, Y., Sayısal Bir Hidrolik Pozisyon Kontrol Sistemi Geliştirilmesi ve Denenmesi, Y. Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992.
  • Keleş, Ö., Puls Genişliği Modülasyonu ile Hidrolik Konum Kontrolunun Teorik ve Deneysel İncelenmesi, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998.