İNTERMODAL LOJİSTİK AĞLARINDA YÜK PLANLAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA MODELİ

Son yıllarda, intermodal taşımacılık sistemlerinde yük planlama problemi, küresel lojistik sektöründe giderek artan öneme sahip bir konu haline gelmiştir. Ancak, bilimsel yazındaki mevcut çalışmaların çok büyük bir kısmında problem, tek modlu taşımacılık hizmeti sağlayan lojistik firmaları ve üretici firmalar çerçevesinden ele alınmıştır. Diğer yandan, intermodal taşımacılığın yaygın hale gelmesi ile taşıma modu seçimi, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı sefer sayılarının belirlenmesi, periyodik yük tahsisi ve dış kaynak kullanımı gibi çok sayıdaki karmaşık kararın eş zamanlı olarak çözümlenmesi gerekliliği, problemin karmaşıklığını daha da arttırmaktadır. Bu çalışmada, lojistik komisyonculuğu bakış açısıyla, çok amaçlı, çok modlu ve çok dönemli bir yük planlama problemi için karışık tamsayılı bir matematiksel programlama modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen model, müşterilerin hem ithalat hem de ihracat yönündeki yük taleplerine çözümler üretebilmekte olup toplam maliyetin en küçüklenmesinin yanı sıra, müşteri hizmet düzeyi ile ilişkilendirilebilecek toplam transit sürelerinin en küçüklenmesi ve toplam karbondioksit salınımının en küçüklenmesini de hedeflemektedir. Çelişen amaçlar doğrultusunda ve belirsizlik altında, karar vericiye uzlaşık çözümlerin sunulabilmesi için bulanık hedef programlama yaklaşımından yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermektedir ki geliştirilen model; ekonomik, müşteri tatmini ve çevresel açılardan etkin ve efektif yük planlarının oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.

___

  • European Conference of Ministers of Transport, United Nations Economic Commission for Europe & Statistical Division and European Union Eurostat (1997), Glossary for Transport Statistics, http://www1.oecd.org/cem/online/glossaries/.
  • Macharis, C. ve Bontekoning, Y.M., Opportunities for OR in intermodal freight transport research: A review, European Journal of Operational Research, Cilt 153, No 2, 400–416, 2004.
  • Ishfaq, R. ve Sox, C.R., Intermodal logistics: The interplay of financial, operational and service issues, Transportation Research Part E, Cilt 46, No 6, 926–949, 2010.
  • Yang, X., Low, J. M. W. ve Tang L.C., Analysis of intermodal freight from China to Indian Ocean: A goal programming approach, Journal of Transport Geography, Cilt 19, No 4, 515–527, 2011.
  • Bierwirth, C., Kirschstein, T. ve Meisel F., On transport service selection in intermodal rail/road distribution networks, BuR - Business Research, Cilt 5, No 2, 198-219, 2012.
  • Meisel, F., Kirschstein, T. ve Bierwirth, C., Integrated production and intermodal transportation planning in large scale production–distribution-networks, Transportation Research Part E, Cilt 60, 62–78, 2013.
  • Rodrigues,V. S., Pettit, S., Harris, I., Beresford, A., Piecyk, M., Yang, Z.ve Ng, A., UK supply chain carbon mitigation strategies using alternative ports and multimodal freight transport operations, Transportation Research Part E, Cilt 78, 40-56, 2015.
  • Chen, LH. ve Tsai FC., Fuzzy goal programming with different importance and priorities, European Journal of Operational Research, Cilt 133,No 3, 548–556, 2001.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

HAVAYOLU FİRMALARI SEÇİMİ İÇİN BULANIK ÇOK KRİTERLİ BİR MODEL

Elif KILIÇ DELİCE

ALIN LEVHALI BULONLU KOLON KİRİŞ BİRLEŞİMLERİNDE PANEL BÖLGESİ GÜÇLENDİRMESİNİN ETKİSİ

Orkun YILMAZ, Serkan BEKİROĞLU

BİNA DIŞ DUVARLARINDA FARKLI YALITIM MALZEMESİ VE HAVA BOŞLUĞU KULANIMININ, BİRİM ALANDAKİ ENERJİ TASARRUFU VE KİŞİ BAŞI EMİSYON HESAPLAMALARINDA YENİ BİR YAKLAŞIM

Mustafa ERTÜRK

BİNA DIŞ DUVARLARINDA FARKLI YALITIM MALZEMESİ VE HAVA BOŞLUĞU KULLANIMININ, BİRİM ALANDAKİ ENERJİ TASARRUFU VE KİŞİ BAŞI EMİSYON HESAPLAMALARINDA YENİ BİR YAKLAŞIM

Mustafa ERTÜRK

İZOBÜTAN DEHİDROJENASYONU İÇİN REAKSİYON MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI

Saliha ÇETİNYOKUŞ

SİLİKA İLE MİKROENKAPSÜLE EDİLMİŞ FE2O3 İÇERİKLİ KÜRELERİN ÜRETİM PROSESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE KATALİTİK AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ

Gamze GUNDUZ, Levent DEĞİRMENCİ

Ti-6Al-4V ALAŞIM TOZUNDAN HAZIRLANAN BESLEME STOKUNUN KALIPLAMA VE SİNTERLEME PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI

Mehmet SUBAŞI, Çetin KARATAŞ

PİNYON-TİPİ TAKIMLA DİŞLİ İMALAT SİMÜLASYONUNDA EVOLVENT PARAMETRESİNİN EFEKTİF SINIRININ TAYİNİ

Mahmut Cüneyt FETVACI

İNTERMODAL LOJİSTİK AĞLARINDA YÜK PLANLAMA PROBLEMİ İÇİN YENİ BİR MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA MODELİ

Adil BAYKASOĞLU, Kemal SUBULAN

AA5754 MALZEMENİN KESME İŞLEMLERİNDE KESME BOŞLUĞUNUN ÜRÜN KALİTESİNE ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ VE BULANIK MANTIK İLE TAHMİNİ

Gökhan KÜÇÜKTÜRK