İKİ SEVİYELİ DENEYSEL TASARIM MATRİSİ KULLANILARAK KAYNAMA-ÇEKME İÇİN REGRASYON EŞİTLİĞİNİN TÜRETİLMESİ

Polimer özelliklerinde ya da işletim şartlarında meydana gelen çok az bir değişimin  iplik özelliklerine etki ettiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle işletim şartları ile iplik özellikleri arasındaki ilişkiyi bilmek gerekir. Çalışmada, kaynama-çekme için doğrusal regrasyon eşitliliği endüstriyel bir tesisten elde edilen veriler ile türetilmiştir. Model katsayılarının belirlenmesinde iki seviyeli faktöriyel deneysel tasarım matrisi kullanılmıştır. Kaynama-çekme bağımlı değişken, bu bağımlı değişkeni etkileyen  düze delik çapı, düze debisi ve sarım hızı bağımsız değişkenler olarak seçilmiştir. Regrasyon katsayıları en küçük kareler tekniğini ile hesaplanmıştır. Regrasyon katsayılarının geçerliliği Student’t testi ile test edilmiştir. Büyüklüğü önemsiz olarak belirlenen katsayılar denklemden uzaklaştırıldıktan sonra oluşan denklemlerin gözlemlere uygunluğunu test etmek için de Fisher’in F testi kullanılmıştır.

___

  • Ürkmez. G. ”Ön Çekime Uğramış Tekstil İplik Üretim Prosesi İşletme Koşullarının Ürün Kalitesine Etkisi“, Master Tezi, A. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 78, Ağustos 2001.
  • Denn M.M. “Spinning: Where are We and Where are We Going?”, Fiber Producer, August, 20-26, 1983.
  • Abilov, A. “Petrokimya Teknolojisinde Proses Modelleri Optimizasyon ve Kontrol Sistemleri“, A. Ü. Fen Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi Yayınları, 44-48 1994.
  • Alpbaz, M., Buraslı, N., Ertunç, S., and Akay B., “Application of a Statistical Technique to the Production of, Saccharomyces Cerevisiae (baker’s yeast) “Biotechnol. Appl. Biochem., 26, 91-96, 1997.
  • Montgomery, D.C. “Design and Analysis of Experiments”, John Wiley and Sons, New York, 3. baskı, 333-352, 1991.
  • Himmelblau D. M. “Process analysis by Statistical Methods”, John Wiley and Sons, New York, 230-292, 1970.