FPGA TABANLI 5 EKSENLİ MOBİL ROBOT KOLU TASARIMI VE PROTOTİP GERÇEKLENMESİ

Bu çalışmada, mobil bir aracın üzerine monte edilmiş 5 eksenli bir robot kolu ile cisimleri bir ultrasonik sensör aracılığı ile tanıyıp boyutlarına göre ayırt edebilen, tümüyle otonom olarak çalışabilen FPGA tabanlı bir robotik sistem gerçeklenmiştir. Ultrasonik sensörden alınan veriye göre mobil aracın hız ve konum kontrolü ile robot kolunun konum kontrolüne ait sayısal tasarım tek bir FPGA yongası üzerinde gerçeklenmiştir. Mobil robot kolu üzerindeki DC motor ve DC-servo motorların sürücü devreleri ayrıca tasarlanarak, motorların hız ve konum kontrolü yine VHDL kodu ile oluşturulan PWM kontrol sinyalleri aracılığıyla sağlanmıştır. Bu çalışmada PWM sinyallerini üretmede frekans bölme tekniği kullanılmıştır. FPGA tabanlı tasarımların tasarımcıya sunduğu paralel işlem yapabilme yeteneği sayesinde, mobil robot kolu üzerindeki ünitelerin durumları aynı anda kontrol edilebilmiştir. VHDL ile oluşturulan tasarım kodu Xilinx ISE paket programı aracılığı ile sentezlenerek, donanımın çalışması Modelsim benzetim programı aracılığıyla doğrulanmıştır. Daha sonra, yapılan tasarım Spartan–3 FPGA geliştirme kiti üzerinde gerçeklenmiştir. FPGA geliştirme kiti, gerçeklenen mobil robot donanımının bir parçası olarak mobil platform üzerine monte edilmiştir. Mobil robot kolunun beklenen tüm işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirdiği deneysel olarak da gözlenmiştir. Ayrıca, tasarımın literatürdeki bazı robot kolu tasarımları ile karşılaştırması, tasarım teknolojisi, robot türü ve serbestlik dereceleri bakımından farklılık içermesi sebebiyle ancak kategorik olarak yapılabilmiştir.

___

  • Meshram, U., Bande, P., Dwaramwar, P. A., Harkare, R. R., “Robot Arm Controller Using FPGA”, IMPACT’2009, 8-11, 2009.
  • Xu, M., Zhu, W. ve Zou, Y.,” Design of a Reconfigurable Robot Controller Based on FPGA”, Fifth IEEE International Symposium on Embedded Computing, 216-222, 2008.
  • Cho, J. U., Le, Q. N., Jeon, J. W., “An FPGA- Based Multiple- Axis motion control chip” IEEE Transactions on Industrial Electronics, Cilt 56, No 3, 856-870, 2009.
  • Samuelsen, D., Graven, O. H., “Low cost robots used for practical assignments in programming modules” IEEE-ICELIE’09, 80-85, 2009.
  • Kung, Y-S., Shu, G-S., ” Development of a FPGA-based Motion Control IC for Robot Arm”, ICIT IEEE International Conference, 1397-1402, 2005.
  • Karci, H., Tangel, A. “FPGA Tabanlı 5-Eksenli Mobil Robot Kolu Tasarımı ve Uygulaması”, ELECO’2013, Bursa, Türkiye, 2013.
  • Monmasson, E. ve Cirstea, M., “FPGA Design Methodology for Industrial Control Systems – A review,” IEEE Transactions on Industrial Electronics, Cilt 54, No 4, 1824-1842, 2007.
  • Meshram, U. ve Harkare, R.R., “FPGA Based Five Axis Robot Arm Controller” International Journal of Electronics Engineering, Cilt 2, No 1, 209-211, 2010.
  • Lawman,G., “Pulse-Width Modulation in Xilinx Programmable Logic”, Application Brief, 1-3, 1995.
  • Kuc, R., Kirichenko, M. F., Lepekha, M. P., “Adaptive and Mobile Biomimetic Sonar Recognizes Objects From Echos” OCEANS’99 MTS/IEEE.Riding the Crest into 21st Century Cilt 2, 707-712, 1999.
  • Trabelsi, M., Ait-Oufroukh, N., Lelandais, S., “Localization Method for a Rehabilitation Mobile Robot using Visual and Ultrasonic Information”, Proceedings of the 2007 IEEE 10th International Conference on Rehabilitation Robotics, 164-170, 2007.
  • Liu, H., Stoll, N., Junginger, S., Thurov, K., “A New Method for Mobile Robot Arm Blind Grasping Using Ultrasonic Sensors and Artificial Neural Networks”, Proceeding of the IEEE International Conference on Robotics and Biomimetics (ROBIO), 1360-1364, 2013.
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1884
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Oğuzhan YILMAZ
Sayıdaki Diğer Makaleler

FPGA TABANLI 5 EKSENLİ MOBİL ROBOT KOLU TASARIMI VE PROTOTİP GERÇEKLENMESİ

Hasan KARCI, Ali TANGEL

HAVAYOLU FİRMALARI SEÇİMİ İÇİN BULANIK ÇOK KRİTERLİ BİR MODEL

Elif KILIÇ DELİCE

YAPAY ANAKAYA KULLANILARAK YÜKSEK HIZLI TRENLERİN ALÜVYON ZEMİNLERDEKİ ÇEVRE YAPILARDA OLUŞTURDUĞU TİTREŞİM ETKİLERİNİN AZALTILMASI

Fatih GÖKTEPE, Erkan ÇELEBİ, Muharrem AKTAŞ

SİLİKA İLE MİKROENKAPSÜLE EDİLMİŞ FE2O3 İÇERİKLİ KÜRELERİN ÜRETİM PROSESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE KATALİTİK AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ

Gamze GUNDUZ, Levent DEĞİRMENCİ

BİNA DIŞ DUVARLARINDA FARKLI YALITIM MALZEMESİ VE HAVA BOŞLUĞU KULLANIMININ, BİRİM ALANDAKİ ENERJİ TASARRUFU VE KİŞİ BAŞI EMİSYON HESAPLAMALARINDA YENİ BİR YAKLAŞIM

Mustafa ERTÜRK

FARKLI BUJİ SAYILARI VE KONUMULARINA SAHİP BUJİ ATEŞLEMELİ BİR MOTORDA ATEŞLEME AVANSININ MOTOR PERFORMANS PARAMETRELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İsmail ALTIN, Atilla BİLGİN

ALÜMİNYUM KÖPÜKLERDE İKİ BOYUTLU ISI TRANSFERİNİN DENEYSEL VE SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ

Ahmet Ali SERTKAYA

SOĞUTMA SIVISINDA ÇÖZÜNEN OKSİJENİN ELEKTRO EROZYONLA DELİNEN DELİKLERİN PERFORMANS PARAMETRELERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Kürşad GÖV

İZOBÜTAN DEHİDROJENASYONU İÇİN REAKSİYON MEKANİZMASININ ARAŞTIRILMASI

Saliha ÇETİNYOKUŞ

ETANOLDEN Pd-NiO, Ni-Cu-Pd/AKTİF KARBON KATALİZÖRLERİ İLE H2 ÜRETİMİNDE SU/ETHANOL MOL ORANININ HİDROJEN VERİMİ VE SEÇİMLİLİĞİNE ETKİSİ

Göksel ÖZKAN, Gülay ÖZKAN, Başak ŞAHBUDAK