Basım ve yayın sektöründe yeni teknolojilere dayalı yeniden yapılanma süreci: İstanbul örneği

Bu çalışma1 1985 sonrası İstanbul Basım ve Yayın sektöründe bilgisayar sistemleriyle birlikte ofset tekniğinin ağırlıklı kullanımıyla teknoloji değiştirmeye dayalı olarak gerçekleşen yeniden yapılanma sürecinin özelliklerinin ortaya konulmasını hedeflemektedir. 1970'lerde yaşanan ekonomik kriz, ekonominin giderek küreselleşmesi ve rekabetin artması, firmaların bazı stratejiler geliştirerek yeniden yapılanmasını gerektirmiştir. Bunlardan biri de yeni teknolojilerin kullanılmasıdır [1]. Yeni teknolojilere dayalı olarak gerçekleşen yeniden yapılanma süreci varolan sosyal, ekonomik ve kurumsal yapılar nedeniyle her sosyal oluşumda, sektörde ve hatta bir sektör içinde bile tek tipte yaşanmamaktadır [2]. Bu sürecin teknolojik yenilikleri gerçekleştiren büyük firmalar ile küçük firmalar arasında kutuplaşmış bir yapıya yol açtığı (büyüklerin daha büyüdüğü, küçüklerin daha küçüldüğü, bu firmaların verimlilik ve yatırım payları arasındaki farkların açıldığı), İstanbul ve Türkiye genelinde de etkilerinin oldukça farklılaştığı (İstanbul'daki firmaların firma büyüklüklerinin ve verimliliklerinin daha yüksek olduğu, daha dinamik oldukları ve daha fazla teknoloji değişikliğine gittikleri) görülmektedir.

Restructuring process depending on new technologies: İstanbul printing and publishing sector

Economic crisis of 1970s, globalization of economy and increasing competitiveness have necessitated the firms to develop some strategies for restructuring. One of them has been usage of new technologies. Because of social, economic and organizational structures, the restructuring depending on new technologies has been experienced in any social formation, sector and even within a sector in different forms. The aim of the study is to hold the characteristics of the Istanbul Printing and Publishing Sector Restructuring experienced together with intensive usage of offset technology and integration of computer systems to offset technology (investment and technology change) especially after 1985. This process has lead to a polarization between technologically renewed big firms and small firms (big firms becomes bigger, small firms becomes smaller and there is an increasing differences between productivity and investment shares of the big and small firms) and the effects of this process on the firms in Istanbul and Turkey have also shown diversities (the firms in İstanbul have been bigger, more dynamic and experienced more technology changes and their productivity is higher).

___

  • 1.Massey, D. Meegan, R. The Anatomy of Job Loss, Methuen, London, 1982.
  • 2.Erdoğanaras, F. Labor Market Transformation in Technologically Renewed Firms: Printing and Publishing Sector in Case of Istanbul,Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002.
  • 3.Lipietz, A. 'New Tendencies in International Division of Labor: Regimes of Accumulation and Nodes of Regulation', A.J. Scott, M. Storper (eds.), Production, Work and Territory, Allen Unwin, London, 16-35,1986.
  • 4.Storper, M., Scott, A.J., 'Production, Work and Territory: Contemporary Realities and Theoretical Tasks', A.J. Scott, M. Storper (eds), Production, Work and Territory, Allen Unwin, London, 3-15, 1986.
  • 5.Tickell, A. Peck, J.A., 'Accumulation, Regulation and The Geographies of Post-Fordism: Missing Link in Regulationist Research', Progress in Human Geography, 16,2, 190-218, 1992.
  • 6.Kabacalı, A., Türkiye'de Matbaa Basın ve Yayın, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2000.
  • 7.DİE, 1995-1997 Yılları İmalat Sanayi Teknolojik Yenilik Faaliyetleri Anket Sonuçları, Haber Bülteni, 1999.
  • 8.Duran, 0., Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Matbaa ve Basın Sanayi, Cem Ofset, İstanbul, 1998.
  • 9.DİE, Sanayi İstatistikleri: 1927,1964,1970-1997,Ankara.