Küresel Etkilerle Şekillenen Sosyal Politika Geleceğini Tartışmak

Bilim dünyasında son çeyrek asırdır yapılan tartışmaların önemli bir bölümü küreselleşme temelinde gerçekleşmektedir. Başlangıçta ekonomik niteliği ile algılanan bu kavramın, ilerleyen süreçte bunun çok ötesinde etkilere sahip olduğu görülmüştür. Çok disiplinli ve kapsamlı bir çalışma sahası olan sosyal politikanın son dönemlerde yaşadığı dönüşüm üzerine yapılan tartışmalar, küreselleşme etkilerini hatırlatmakta ve sorgulatmaktadır. Küreselleşmenin sosyal politika araçlarında üzerinde oluşturduğu eti, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm toplumları derinden etkilemiştir Sosyal politikaların temel belirleyicileri olan aktörlerin kısmen ya da tamamen güçlerini kaybetmeleri, yeni dönemde sosyal politikaların geleceğine ilişkin belirsizlikleri ve endişeleri artırmıştır. Her iki konunun da kavramsal analizindeki güçlükler, iki kavram arasındaki ilişkinin çok boyutlu bir şekilde analizini gerekli kılmaktadır. Bu “çok boyutluluk” temelinde hazırlanan çalışma, küreselleşmenin sosyal politika araçları üzerindeki etkilerinin analizine yöneliktir. Bu etkiler sonucunda şekillenen yapının nasıl bir sosyal politika anlayışını ortaya çıkaracağı ise merakla beklenmektedir. Bu çerçevede çalışmanın ilerleyen bölümlerinde yeni sosyal politika anlayışının, küreselleşmenin ortaya çıkardığı yeni bir form mu, yoksa sosyal politikanın yeniden tanımlanması mı olduğu sorularına cevap aranacaktır.

Discussing the Future of Social Policy in the Extent to Social Policy Comprehension Formed by Global Effects

In science world, a major part of the issues that have been handled in the last quarter are based on globalization. Initially, this concept has been perceived with its economic essence but in the progressive process its far beyond influences have been seen. The discussion on the alternation of social policy, which has a multi-disciplined and extensive working area, reminds and questions the effects of globalization. The effects of globalization at the social policy means have appeared in all societies whether they are developed or not. Becoming powerless of the actors that are the main determiners of social policies completely or partly has increased the uncertainties and worries about the future of social policies. The difficulties of the conceptual analysis for both issues necessitate a multidimensional analysis of the relation between these two concepts. This study, which is prepared based upon this “multidimensionality”, aimed at the analysis of the effects of globalization on social policy vehicles. It is also being awaited impatiently that what sort of social policy comprehension will be arose by the structure which has taken form in consequence of these effects? In this frame, in the following chapters of this study, the answer of the questions whether the new social policy comprehension is a new form revealed by globalization or an anew definition of social policy will be seek.

___

  • ACAR, Mustafa. (2007) “Keynesyen İktisat ve Refah Devletinin Sonu”, Dünü ve Bugünüyle Sosyal Demokrasi, Demokrasi Platformu Dergisi, Yıl:3, Sayı:9.
  • BİLGİN, Vedat. (2005) “Sosyal Devlet Nereye Gidiyor veya Sosyal Devletin Alternatifleri Nelerdir”, Siyaset ve Toplum, Sayı:3.
  • BİLGİN, Vedat. (2007) Türkiye’de Değişimin Dinamikleri, Lotus Yayınları, Ankara.
  • BOZKURT, Veysel. (2005) Değişen Dünyada Sosyoloji, 3. Baskı, Aktüel Yayınları, İstanbul.
  • DEACON, Bob. (2006) “Küreselleşme ve Sosyal Politika: Hakkaniyetli Bir Refaha Tehdit”, Sosyal Politika Yazıları, Der:Ayşe Buğra Çağlar Keyder, çev.Burcu Çakar; Utku Balaban, İletişim Yayıncılık, İstanbul.
  • DPT. (2000) Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Özel ihtisas Komisyonu Raporu, Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, DPT:2542.
  • ERSKİNE, Angus. (2003) “The Approaches and Methods of Social Policy”, The Student’s Companion to Social Policy, Ed: P.ALCOCK;A.ERKSİNE; M.MAY, Blackwell Publishing.
  • GORDENKER, L. Weiss T.G.. (1996) “Pluralizing Global Governance: Analytical Approaches and Dimensions”, Ed.L. Gordenker; T. G. Weiss, NGOS, The UN and Global Governance, Lynne Rienner, London.
  • GORZ, Andre. (2001) Yaşadığımız Sefalet, Çev:N.TUTAL, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • HIRST, Paul, THOMPSON, Grahame. (2003) Küreselleşme Sorgulanıyor, Çev:Çağla Erdem; Elif Yücel, 3. Baskı, Dost Kitabevi, Ankara.
  • İNSEL, Ahmet. (2005) “Kamuyu Değil, Devleti Daraltmak”, Neo-Liberalizm Hegemonyanın Yeni Dili, 2.Baskı, Birikim Yayınları, İstanbul.
  • KAZGAN, Gülten. (2002) Küreselleşme ve Ulus Devlet Yeni Ekonomik Düzen, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları No:5,İstanbul.
  • KESSLER, Gerhard. (1948) İçtimai Siyaset, İstanbul.
  • KLEINMAN, Mark. (2006) “Kriz Mi? Ne Krizi? Avrupa Refah Devletlerinde Süreklilik ve Değişim”, Sosyal Politika Yazıları, Der:Ayşe Buğra Çağlar Keyder, çev.Burcu Çakar; Utku Balaban, İletişim Yayıncılık, İstanbul.
  • KORAY, Meryem. (1992) Endüstri İlişkileri, BASİSEN Eğitim ve Kültür Yayınları:22, İzmir.
  • KORAY, Meryem. (1998) “Sendikalar İçin Bir Gelecek Var Mı?”, Prof. Dr. Metin Kutal’a Armağan, TÜHİS Yayınları, Yayın No:25, Ankara.
  • MARLIERE, Philippe. (2007) “Avrupa’da Sosyal Demokrasi: Süreklilik ve Değişim”, Dünü ve Bugünüyle Sosyal Demokrasi, Çev: Bilal Canatan, Demokrasi Platformu Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 9.
  • MUNCK, Ronaldo. (2003) Emeğin Yeni Dünyası, Çev. Mahmut Tekçe, Kitap Yayınevi, İstanbul.
  • ÖZDEMİR, Süleyman. (2004) Küreselleşme Sürecinde Refah Devleti, İstanbul Ticaret Odası Yayınları No:2004/69, İstanbul.
  • SYKES, Rob. (2003) “Social Policy and Globalization”, The Student’s Companion to Social Policy, Ed: P.ALCOCK;A.ERKSİNE; M.MAY, Blackwell Publishing.
  • ŞENKAL, Abdulkadir. (2005) Küreselleşme Sürecinde Sosyal Politika, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • ŞİMŞEK, Birgül. (2000) “Gönüllü Kuruluşların Küreselleşmesi”, Küreselleşmenin İnsani Yüzü, Derleyen: Veysel Bozkurt, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • USLU, İbrahim. (1999) Bir Sosyal Siyaset Vasıtası Olarak Kar Gütmeyen Kuruluşlar: ABD Örneği, Yayımlanmamış Doktora tezi, İstanbul.
  • YALINPALA, Jale. (2002) “Küreselleşmenin Emek Piyasası ve İstihdam Üzerindeki Etkileri”, Küreselleşme: İktisadi Yönelimler ve Sosyo-Politik Karşıtlıklar, Der: Alkan SOYAK, Om Yayınevi, İstanbul.
  • YEATES, Nicola. (2001)Globalization&Social Policy, Sage Publications, London.
  • YILDIZ, Osman. (2002) “Birleşmiş Milletlerin Yoksulluğun Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Yaklaşımı”, Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ed. Coşkun can Aktan, Hak-İş Yayınları, s.831.