Enerji sistemlerinde periyodik olmayan dalga şekilleri için temel işlevseller

Enerji sistemlerinde, akım ve gerilimin periyodik olduğu durumlarda kullanılan devre analizi metodları oldukça iyi geliştirilmiştir. Kullanılan metodlar temelde, ortalama değer, etkin değer, aktif güç ve diğer güç tanımlamaları gibi temel işlevseller üzerine kurulmuştur. Mühendisler ve bilim adamları, devre analizinde ve tanımlamalarında bu işlevselleri kullanmaktadırlar. Çünkü her bir işlevsel fiziksel bir anlam taşımaktadır. Bu temel işlevseller periyoda göre tanımlanmıştır. Enerji sistemlerinde zaman değişkenli yükler ve geçici durumlar periyodik olan dalga şekillerinin bazan periyodik olmaktan çıkmasına sebep olurlar. Dolayısıyla, elektrik devrelerinde periyodik akım ve gerilim dalga şekilleri için kullanılan eşitlikler ve güç tanımlamaları, akım ve gerilim dalga şekillerinin periyodik olmadığı sistemlerde kullanılamazlar. Bu makalede, periyodik dalga şekillerinin temel işlevselleri için tanımlanan eşitliklerin uyarlanarak akım ve gerilim dalga şekillerinin periyodik olmaktan çıkabilen enerji sistemlerinde kullanılabileceği gösterilmiştir.

Basic functionals for power system with nonperiodic waveforms

Power theories for the systems with periodic waveforms of currents and voltages have been well developed. These theories are mainly based on functionals such as mean, rms, crms values, active power and other power definitions. Engineers and scientists use these functionals to describe systems behavior since each term has a physical meaning. Time-variant loads and transients may cause periodic waveforms become non-periodic. Therefore, power theories used for systems with periodic waveforms can not be used for systems with non-periodic waveforms of voltages and currents. This paper shows that functionals used for systems with periodic waveforms can be used for systems with non-periodic waveforms with simple modification.

___

  • 1.Gruber P. and Todli J., "Estimation of quasi-periodic signal parameters by means of dynamic signal models," IEEE Trans. Signal Processing, Vol.42, No.3 552, (1994)
  • 2.Divinskikh V.A, "Determination of parameters of the components of quasi-periodic digital signals," IEEE Telecom. And Radio Eng., Vol.47, No. 12, 63, (1992)
  • 3.Rabiner L. and Gold B., Theory and Application of Digital Signal Processing, Englewood Cliffs : Prentice- Hall, New Jersey, (1975)
  • 4.Çetin A., Systems with Quasi-Periodic waveforms:Computer Verification of the Running Approach, Masters Thesis, Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College, Baton Rouge, LA, USA, (1996)