BULANIK VIKOR İLE PERSONEL SEÇİMİ: OTOMOTİV YAN SANAYİNDE UYGULAMA

Firmalar, günümüz rekabetçi atmosferde hayatlarını sürdürebilmek ve uzun vadede ayakta kalabilmek için dinamik ve gelişime açık bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Gelişim ihtiyacı firmaların ellerindeki kaynakları tekrardan gözden geçirmelerini gerektirmektedir. Özellikle personel seçme konusundaki kriterler ve bu kriterlerin belirsizliği karar verme konusunda firmaları ciddi anlamda zora sokmaktadır. Bu kapsamda çok kriterli karar verme yöntemleri bu süreçteki bir dizi karmaşıklığı ortadan kaldırmak adına bize yardımcı olan bir karar verme sistemidir. Bu çalışmamızda otomotiv yan sanayisinde oto yedek parça üretimi yapan bir firmanın personel süreci incelenmiştir. Bu süreçte birbirleriyle çelişen kriterler üzerinden doğru seçim yapabilmek adına VIKOR yöntemi kullanılmış, verilerin daha sağlıklı olabilmesi adına bu yöntem bulanıklaştırılmıştır. 

___

  • Akar, G., ve Çakır, E. (2016). "Lojistik Sektöründe Bütünleştirilmiş Bulanık AHP - MOORA Yaklaşımı ile Personel Seçimi". Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14(2), 185-199.
  • Bingöl, T. (1998). "İnsan Kaynakları Yönetimi". İstanbul: Beta Yayınları.
  • Chen, L., ve Wang, T. (2000). “Optimizing partners’ choice in IS/IT outsourcing projects: The strategic decision of fuzzy VIKOR”. International Journal of Production Economics, 120(1), 233-242.
  • Çakır, O., ve Canbolat, M. (2008). “A web-based decision support system for multi-criteria inventory classification using fuzzy AHP methodology”. Expert Systems with Applications, 35(3), 1367-1378.
  • Daş, G , Tetik, T . (2017). Bir iletişim uydu operatörünün fırlatma aracı seçim problemi için kesin ve bulanık vza yaklaşımlarının karşılaştırılması. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 5 (1), 21-31.
  • Değermenci, A., ve Ayvaz, B. (2016). "Bulanık Ortamda TOPSIS Yöntemi ile Personel Seçimi: Katılım Bankacılığı Sektöründe bir Uygulama". İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 15(30), 77-93.
  • Hsieh, T., Lu, S., ve Tzeng, G. (2004). “Fuzzy MCDM approach for planning and design tenders selection in public office buildings”. International Journal of Project Management, 22(7), 573-584.
  • Kaynak, T. (1998). "İnsan Kaynakları Yönetimi". İstanbul: İ.Ü.İşletme Fakültesi Yayınları.
  • Kuşakçı, A., Ayvaz, B., Öztürk, F., ve Feyza, S. (2019). "Bulanık MULTIMOORA ile Personel Seçimi: Havacılık Sektöründe bir Uygulama". Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 96-110.
  • Opricovic, S. (2011). “Fuzzy VIKOR With an Application to Water Resources Planning". Expert Systems with Applications, 38, 12983-12990.
  • Opricovic, S., ve Tzeng, G. (2004). “Compromise solution by MCDM methods: A comparative analysis of VIKOR and TOPSIS”. European Journal of Operational Research, 156(2), 445-455.
  • Özgörmüş, E., Mutlu, Ö., ve Güner, H. (2005). "Bulanık AHP ile personel seçimi". Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 111-116.
  • Werther, W. B., ve Davis, J. R. (1994). “Human Resource and Personnel Management”. McGraw-Hill Inc.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi , Fen Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

BULANIK VIKOR İLE PERSONEL SEÇİMİ: OTOMOTİV YAN SANAYİNDE UYGULAMA

Fatih ÖZTÜRK, Gülsüm Kübra KAYA

Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeye (SED) Sahip Konut Kullanıcılarının İç Mekân Donatılarını Değiştirme Süreçlerinin İncelenmesi

Kemal YILDIRIM, N. Mine ÇELEBİ YAZICIOĞLU, Mükerrem GÜNÇIKTI

CVD Yöntemi ile Karbon Katkılanmış Bor Kullanılarak Üretilen MgB2’nin Mikrosertlik Özelliklerinin İncelenmesi

Şükrü ÇAVDAR, Naki KAYA, Haluk KORALAY

T/M Yöntemi ile Üretilen Al Alaşımlarında Zn, Cu ve Mg Elementlerinin, Yaşlanma, Mikroyapı ve Sertliğe Etkileri

Hakan ADA, Yavuz KAPLAN, Sinan AKSÖZ, Emre İNCE, Serkan ÖZSOY

TIG yöntemiyle üretilen Fe-Cr-C/M(Nb,Ti)C kompozit kaplamalarında mikroyapısal Değişimler

Soner BUYTOZ

Gıda Kurutma Fırınında Doğal Sirkülasyon Açık Alan Optimizasyonu

Faruk KILIÇ

Kimyasal Silahlarda Kullanılan Sinir Ajanlarının Tespitine Yönelik Nano Ache Enzim Sistemi Temelli Sensör Geliştirilmesi

Sibel Emir DİLTEMİZ, Ozan YAĞMUROĞLU

KİMYASAL SİLAHLARDA KULLANILAN SİNİR AJANLARININ TESPİTİNE YÖNELİK NANO AChE ENZİM SİSTEMİ TEMELLİ SENSÖR GELİŞTİRİLMESİ

Ozan YAĞMUROĞLU, Sibel EMİR DİLTEMİZ

Tavlama İşleminin Al 2024-T3 Sac Malzemesinin Şekillendirilebilirliğine ve Mikroyapıya Etkilerinin Deneysel Araştırılması

İbrahim KARAAĞAÇ, Mehmet Okan KABAKÇI, Mehmet Yasin DEMİREL

Kuvars İvmeölçer Kapalı Döngü Analog Okuma Devresi

M. Timur AYDEMİR, M. Oğuz GÜNBAZ