Araçlarda Su Sızdırmazlık Testi için Otomasyon Sistem Tasarımı ve Uygulaması

Otomotiv sektörü, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin sürekli olarak devam ettiği ve her geçen gün yeni bir teknolojinin entegre edildiği bir alandır. Otomotiv üreticileri pazardaki diğer üreticiler ile rekabet edebilmek için gerek üretim maliyetlerini gerekse de üretim standartlarını sürekli olarak iyileştirmek zorundadırlar. Bu durum otomotiv sektöründe, otomasyon sistemlerinin daha yaygın bir biçimde kullanılmasını kaçınılmaz hale getirmektedir. Bu çalışmada, bir otomotiv üretim tesisinde üretilen aracın kalite kontrol testlerinden biri olan basınçlı su ile sızdırmazlık testinin, kesintisiz ve seri üretimi aksatmayacak şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak bir otomasyon sistem tasarımı ele alınmaktadır. Tasarlanan basınçlı su testi sisteminde bütün araçların aynı standardı sağlayacak şekilde, eşit sürelerde ve tamamen kurutulduktan sonra bir sonraki istasyona ulaşması sağlanmaktadır. Bu işlemler gerçekleştirilirken minimum enerji ve su sarfiyatı yapılması hedeflenmektedir. Bu amaçla, geleneksel sistemlere göre bazı tasarım değişiklikleri yapılmaktadır. Böylece % 40’lara varan enerji ve % 80’e varan su tasarrufu sağlanmaktadır. Ayrıca, test sistemi operatörlerden bağımsız hale getirilerek üretim sürecinin kesintiye uğraması veya sistemin gereksiz yere çalışması önlenmektedir.

Design and Implementation of Automation System for Water Leakage Test in Vehicles

Automotive production is a field which is open to continuous improvement and the application of new technologies. Automotive manufacturers have to constantly improve production costs, as well as production standards, in order to maintain and increase their market share. This situation makes inevitable to develop or extend usage of the automation systems in the automotive production lines. In this study, an automation system design that is enable perform pressurized water leakage test of vehicles without interrupt of the serial production in automotive production lines is handled. Before vehicles transferred the next assembly station, it is ensured that all the vehicles are tested at the same standard pressure values and at equal duration in the proposed pressure water test system. The minimum energy and water consumption has been aimed during carrying out these processes. For this purpose, some design changes have been made compared to conventional systems. Thus, up to 40% energy and up to 80% water savings have been achieved. In addition, by making the system independent from the operators, the proposed automation system provides to prevent the production process from being interrupted or running the system unnecessarily.

___

  • [4] Aydoğdu Ö., Hasırcı M.G., Akçay H. Bir Entegre Et Tesisinde SCADA Tabanlı Endüstriyel Kontrol Uygulaması, Eleco’08.
  • [5] Ayaz M., Erhan K., Aktaş A., Özdemir E., Salihoğlu H. Araç Yakıt Tankı Montajı için Otomasyon Sistem Tasarımı ve Uygulaması, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3 (2015), 357-366.
  • [6] Mert Ş., Mert S. Otomotiv Sektöründe Direnç Nokta Kaynağı Tofaş Uygulamaları, Kaynak Kongresi IX. Ulusal Kongre Ve Sergisi Bildiriler Kitabı, (2015) 29-37.
  • [7] Doruk E., Pakdil M., Çam G., Durgun İ., Kumru U. C. Otomotiv Sektöründe Direnç Nokta Kaynağı Tofaş Uygulamaları, Kaynak Kongresi IX. Ulusal Kongre Ve Sergisi Bildiriler Kitabı, 29-37.
  • [8] Küçük H., 1995. Otomasyon yönetiminde insan faktörü ve türk otomotiv sektöründe bir uygulama. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 117.
  • [9] Deepak B.B.L.V., Shubhankar P., Kumar A., Mahil A., Sahoo A. Design Of Car Washing Machine, Industrial Design Project Report, Methodology, (2014) 1-20.
  • [10] http://deneysan.com/Content/images/documents/ havalandirma-4_39143832.pdf., (30.03.2017)
  • [11] Bilgili M., Şimşek E., Polat Y., Yaşar A. Havalandırma sistemleri, Adana Meslek Yüksekokulu Yayınları, No:1 (2005).
  • [12] https://www.ia.omron.com/products/category/sensors/proximity-sensors/., (30.03.2017)
  • [1] Bayındır R., Kaplan O., Bayyiğit C., Sarıkaya Y., Hallaçlıoğlu M. PLC ve SCADA kullanılarak bir endüstriyel sistemin otomasyonu, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27 (1), (2011) 107-115.
  • [2] Ayaz M., Erhan K., Taşdemirci E., Karaçor M. Bir Katı Atık Bertaraf Tesisi için Otomasyon Sistem Tasarımı ve Uygulaması, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2 (2014), 178-190.
  • [3] Bayındır R., Demirbaş Ş., Bektaş A., Çolak İ., Bir endüstriyel işletmede elektrik enerjisinin izlenmesi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 24(1) (2008) 154-164.
Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi , Fen Bilimleri Enstitüsü