HER ŞEY ZIDDIYLA KAİMDİR” NECİP FAZIL, ÇİLE VE ZITLAR DÜNYASI

Varlığı ifade etmede ve mutlak hakikati bulma yolunda sanatını icra etmiş bir şair olan Necip Fazıl, Çile adlı şiir kitabındaki şiirlerinde tezat kavramını oldukça sık kullanan, vermek istediklerini çoğu kere tezatlarla aktaran ve bu konuda kendi üslubunu oluşturan bir şairdir. Necip Fazıl’da ahenk ile konunun birlikteliği oldukça önemlidir. “Zıtlar arası ahenk, af ve günah yarışta / Bütün zıtlar kavgada, bütün zıtlar barışta” dizelerinde de görüldüğü gibi şiirlerinde tezatlar, bir ahenk ve manayı en üst perdeden sunacak şekilde işlenmektedir. Bu makalede Necip Fazıl’ın eserlerine yön veren hayatındaki inişli çıkışlı dönemler yer almaktadır. Şairin tezatlıklar dünyası, şairin en önemli eserlerinden biri olan Çile adlı şiir kitabındaki tüm şiirler tezat kavramının iki farklı düzeyinde ele alınmaktadır. Bu makalede öncelikle ifade düzeyindeki tezatlara yer verilmektedir. Bunun ardından da kelime düzeyindeki tezatlar incelenmiş ve tablo haline getirilmiştir. Tezatların, Kısakürek’in söz varlığındaki yeri, onun kendisini anlatmadaki önemi ve tasavvuf dünyasının arka planı hakkında bilgiler sunulmaktadır

___

  • AKSAN, Doğan (2005), Şiir Dili ve Türk Şiir Dili. Ankara: Engin Yayınları.
  • BALCI, Mustafa (2005), “Sanat ve Düşünce Dünyasında Necip Fazıl”. Hece Necip Fazıl Kısakürek Özel Sayısı. Ankara: 97/1.
  • ÇAĞAN, Kenan (2005), “Necip Fazıl’ın Siyasal Çizgisindeki Evrilmeler”. Hece Necip Fazıl Kısakürek Özel Sayısı. Ankara: 97/1.
  • ÇETİN, Mehmet (2010), “Türk Edebiyatında Fırtınalı Bir Zirve”. Necip Fazıl Kısakürek. Edt. Mehmet Nuri Şahin-Mehmet Çetin. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.