OKUL ÇAĞI DÖNEMİNDEKİ SEREBRAL PALSİ’Lİ ÇOCUKLARDA GÖRSEL-MOTOR ALGI ETKİLENİMİ

Serebral Palsi’li (SP) çocuklarda görsel bellek ve görsel algıdaki bozuklukların seviyesi beyindeki fonksiyonel bozuklukların seviyesine bağlıdır. Bu çocuklarda herhangi bir görme bozukluğu olsun ya da olmasın beyindeki fonksiyon bozuklukları görsel algılamada da bozulmaya neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı, SP’li çocuklarda görsel-motor algı etkilenimini Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi (BGGMAT) ile değerlendirmekti. Çalışmaya 5-11 yaş arası 30 sağlıklı, 30 SP’li çocuk dahil edildi. Değerlendirme BGGMAT ile yapıldı. İstatiksel analiz için IBM SPSS programı kullanıldı. Tanımlayıcı analizler nominal değişkenler için frekans tabloları; normal dağılmayan ve ordinal değişkenler için ortanca ve minimum- maksimum değerler kullanılarak verildi. Gruplar arası farklılığın belirlenmesinde nominal değişkenler için Ki-kare Testi, normal dağılmayan değişkenlerde Mann- Whitney U testi, grup içi değişkenler arası farklılığın belirlenmesinde ise Wilcoxon Testi kullanıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda iki grup arasında persantil oranları bakımından anlamlı ölçüde fark saptanırken (p0,05). SP’li bireylerde BGGMAT hata puanları, persantil oranları ve zekâ yaşları yaşa, cinsiyete ve alınan fizyoterapi süresine göre incelendiğinde, yaşa ve fizyoterapi süresine göre anlamlı fark olduğu gözlemlenirken (p0,05). BGGMAT’e göre SP’li çocuklarda görsel-motor algının etkilendiği saptandı. Bu problemin rehabilitasyon sürecine olumsuz etkileri olabileceğinden SP’li çocuklarda rutin uygulamalara görsel-motor algı değerlendirmesinin de eklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

___

  • 1. Morris, C. (2007). Definition and classification of cerebral palsy: a historical perspective. Dev Med Child Neurol Supply ;109(1):3-7.
  • 2. Bax, MC. (2005). Goldstein M, Rosenbaum P, et al. Proposed defi¬nition and classification of cerebral palsy. Dev Med Child Neurol ;47(8):571-76.
  • 3. Boltshauser E. (2015) Cerebral Palsy: Science and Clinical Practice. Neuropediatrics. 46: 146.
  • 4. Berk T, Özturk T, Yaman A. (2010). Serebral Palsili çocuklarda göz problemleri. Türkiye Oftalmoloji Derneği Dergisi ;40(4):209-16.
  • 5. Tuzcu, E. (2012). Ocular problems in children with cerebral palsy. Dicle Medical Journal / Dicle Tip Dergisi, 39(3), 381–386.
  • 6. Koppitz, E. M. (1964). The Bender Gestalt Test for young children. Grune & Stratton.
  • 7. Bender, Lauretta, (1938) A Visual Motor Gestalt Test and Its Clinical Use. Research Monographs No. 3 American Orth opsychiatric Association. New York, George Banta Co., Inc., Menasha, Wisconsin.
  • 8. IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 22.0. Armonk, NY: IBM Corp.