Rol oyunlarında sosyal etkileşim ve dilsel gelişim

Bu çalışmada rol oyunlarının sosyal etkileşim ve dilsel gelişim üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Oyunlar sadece çocuğun okulöncesi dönemde kendi kendine oynadığı serbest faaliyetler değildir, artık yaygın ve örgün eğitim içinde yer almaktadır: Okulöncesi eğitim ve öğretim kuruluşlarının müfredat programları içinde yer aldığı gibi aynı zamanda eğitimde bir öğretim metodu olarak da kullanılmaktadır. Oyun adeta gelişmenin zengin bir kaynağı gibidir. Bu sayede çocuklar birçok yönden yeti ve becerilerini geliştirebilmektedir. Günümüzde sayısızca oyun çeşidi vardır; bunların da farklı eğitici ve geliştirici yönleri vardır. Bizim araştırma konusu olarak seçtiğimiz rol oyunlarının çocuğun sosyal ve dilsel gelişimine doğrudan katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. Oyunlar, en az iki kişiyle oynandığı için her şeyden önce sosyal etkileşim meydana gelmektedir. Sosyal etkileşim ise diyaloga ve iletişime vesile olmaktadır. Çocuk sözlü, sözsüz iletişim kurmayı öğrenmekte ve bu vesileyle konuşma becerilerini geliştirebilmektedir. Sosyal etkileşim ve iletişim esnasında başka bir takım dilsel beceriler de gelişmektedir. Bu beceriler daha çok bilişsel sürece bağlı elde edilen dilbilimsel ve dilbilgisel gelişmelerdir. Oyun bilhassa anlamlama döneminde somuttan soyut kavram edinimine geçişi sağlamakta ve sembol edinimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Rol oyunlarının başka faydaları da vardır. Örneğin çocuğun sosyalleşme sürecine ve kişilik geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

The social interaction and language development in role plays

This study examines the effects on social interaction and language development in role plays. The plays are not the free activities children themselves play during pre-school-service, but are the activities involved in formal or informal education system. They currently take place a great deal in the curriculum of pre-service teaching programs as well as being a prolific teaching method in formal education. Plays, which improve children’s faculties and abilities in many ways, serve like a rich source of development. Today there are many kinds of plays having different training and improving aspects. The role plays selected for scrutiny have proved that they contribute to the immediate social and language development of children. Since the plays need at least two partners to perform, they likely create social interactions which eventually lead to dialog and communication between partners. Thus, children learning verbal and nonverbal communication improve speaking abilities. During the social interaction and communication, some other language abilities develop as well. These abilities are the linguistic and grammatical developments as a consequence of cognitive process. Plays especially during the signifying era cause concept acquiring from concrete to abstract and contribute much to symbol acquiring. The role plays have other benefits for children such as social and individual development.

___

  • Auwärter, M. Kirsch, E. (1984). Zur Ontogenesi der sozialen Interaktion. Edelstein, W.-J.; Habermas, J (editör): Soziale Interaktion und soziales Sagen. Frankfurt am Main.
  • Bruner, J (1987 ). Wie das Kind sprechen lernt. Bern-Göttingen-Toronto-Seattle: Huber.
  • Burkart, R. (1983a). Kommunikationswissenschaft. Grundlagen und Problemfelder. Umrisse einer interdisziplinären Sozialwissenschaft. Wien, Köln: Böhlau.
  • Cassirer, E. (1972). Philosophie der symbolischen Formen. Dritter Teil. Phänomenologie der Erkenntnis. Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft.
  • Coburn-Steage, U. (1977). Lernen durch Rollenspiel. Frankfurt: Fischer.
  • Homburg, T. (2003, Mayis 5). Alıntı: Daab, J. Bewegung und Sprache – Psychomotorische Förderansätze bei Sprachentwicklungsstörungen: _____http://www.grin.com/de/preview/20796.html > (2007, Temmuz 12).
  • Hundertmarck, G. (1974). Soziale Erziehung im Kindergarten. Stutgart: Klett. Karakaya, Z. (2003). Çocuğun Dili. Samsun: Etüt.
  • Kochan, B. (Hrsg.) (1975). Rollenspiel als Methode sprachlichen und sozialen Lernens. Kronberg.
  • Kotthof, H. Spiel und Sprache.
  • _____http://home.ph-freiburg.de/kotthofffr/hausarbeiten/spielundsprache.pdf > (2002, Temmuz 31).
  • Krappmann, L (1977). Lernen durch Rollenspiel. In: Kochan, B. (Hrsg.) Rollenspiel als Methode sprachlichen und sozialen Lernens. Königsstein: Athenaum.
  • Lewandowski, T.(1990). Linguistisches Wörterbuch. 3 Bde. Heidelberg, Wiesbaden: UTB.
  • Ments, Morry, V. (1991). Rollenspiel: effektiv. München: F. Ehrenwirth.
  • Rose, G. (1994). Sprache und Spiel im Kindergarten. Weinheim und Basel: Beltz.
  • Schank, Roger C./Abelson, Robert P. (1977). Scripts, Plans, Goals and Understanding. An Inquiry into Human Knowledge Structures. Hillsdale: Erlbaum.
  • Schaub, H & Zenke, G. (2002). Dtv-Wörterbuch Pädagogik. Digitale Bibliothek Band 65. Berlin: Directmedia.
  • Seewald, Jürgen (1992). Leib und Symbol. Ein sinnverstehender Zugang zur kindlichen Entwicklung. München.
  • Sylvester-Bradley, B. (1981). “Negativity in early infant-adult exchanges and its developmental significance.” In W.P. Robinson (Ed.), Communication in Development (pp. 1.37). London: Academic. Press.
  • Wendlandt, W. et al. (Hrsg.) (1977). Rollenspiel in Erziehung und Unterricht. München: E. Reinhard.
  • Wygotsky Lew S. (1980). Das Spiel und seine Bedeutung in der psychischen Entwicklung des Kindes. Edit. D. Elkonin: Psychologie des Spiels. Köln.
  • Wyss, D. (1973). Beziehung und Gestalt. Entwurf einer anthropologischen Psychologie und Psychopathologie. Göttingen: Vandenhoeck und Ruprecht.