4306 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İLKÖĞRETİM OKUL BİNALARININ MEKÂNSAL YETERLİLİKLERİNİN İNCELENMESİ: ANKARA ÖRNEĞİ

Bu çalışmada, 4306 sayılı kanunun uygulanmaya başlamasından sonra mevcut ilkokul ve ortaokul binalarının program hedeflerini karşılayıp karşılayamadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 4306 sayılı kanunun okul binalarının mekânsal düzenlemesine etkisi, Ankara-Keçiören sınırları içindeki 22 İlköğretim Okulu (İÖO) üzerinde araştırılmıştır. 4306 sayılı kanun öncesi (KÖ) ve kanun sonrası (KS) durumun değerlendirilmesi için seçilen İÖOlarda anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması, KS durumu belirlemek amacıyla İÖOlarda sayılarının arttığı öngörülen derslik, ek derslik binası, laboratuvar, işlik/atölye ve tuvalet-lavabo gibi mekânların yeterli olup olmadığına ilişkin sorularla sınırlandırılmıştır. Bu sınırlar kapsamında, seçilen İÖOlarda bulunan derslik sayısı ve derslik öğrenci sayısı belirlenmiş; belirtilen mekânların ihtiyaca cevap verip vermediği saptanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirilerek sonuçları tartışılmış ve ilköğretim okul binaları ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.

ANALYSIS OF THE SPATIAL ADEQUANCY OF ELEMANTARY SCHOOL BUILDINGS IN THE CONTEXT OF LAW NO. 4306: ANKARA CASE STUDY

In this study, it is aimed to determine whether the buildings of existing primary and secondary schools meet the program objectives after the enforcement of the law no. 4306. To this end, the effect of the law no. 4306 on the spatial setting of school buildings has been examined on 22 Elementary Schools (ES) in Ankara-Keçiören. There has been conducted a survey on ES selected for assessing the situation before the law no. 4306 (BL) and after the law (AL). For the purpose of determining the situation AL, the survey has been limited to the questions regarding whether the places in ES like classrooms, outbuildings, laboratories, workshops / ateliers and toilettes, whose numbers are predicted to have increased, are adequate. Within these limits, classroom and student per class numbers in the selected ES have been determined and it has been detected whether the mentioned spaces meet the need. The data obtained have been evaluated and the results discussed and some suggestions have been made about elementary school buildings.

___

  • Cafoğlu, Z. (1996). Değişen Eğitim Sistemindeki Değişmezlik. Yeni Türkiye Dergisi (Eğitim Özel Sayısı), 2(7), 37-46.
  • Çınar, C., Çizmeci, F. & Akdemir, Z. (2007). 8 Yıllık Temel Eğitim Okullarında Müfredatın Gerektirdiği Mekân Standartlarının İstanbul Okulları Üzerinden Analizi. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi E-Dergisi, 2(4), 188- 203.
  • Dinç, P. & Onat, E. (2002). Bir İlköğretim Yapısının Bina Programı ve Tasarımı Bağlamında Değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(3), 35-55.
  • Erdem, A. R. (2005). İlköğretimimizin Gelişimi ve Bugün Gelinen Nokta. Bilim, Eğitim ve Düşünce Dergisi, 5(2).
  • Göçer, C. (2006). Beton Esaslı Prefabrike İlköğretim Binalarında Isıtma Enerjisine Bağlı Enerji Kazanımı, Çevre Kirliliği ve Isıtma Ekonomisi Kriterlerinin Değerlendirilmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Gün, B. (2001). İlköğretim Okul Binalarının Bugünkü Yapılaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Kıran, H., (2000). Sekiz yıllık zorunlu eğitim uygulamasında karşılaşılan sorunlar. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (Özel Sayı IV. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu Bildirileri), 80-83.
  • Özbayraktar, M. (2005). Bilgi teknolojilerinin öğrenim alanı planlamasına etkileri - ilköğretim okullarının derslik ve kütüphane mekânları örneğinde. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 4(3), 101- 108.
  • T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi Başkanlığı (1986). Eğitim Yapıları. Ankara: Film-Radyo-Televizyon ile Eğitim Merkezi. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi Başkanlığı (1993). Eğitim Yapıları. Ankara: Mesleki ve Teknik Açık Öğretim Okulu Matbaası. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığı (1997a). Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu İlköğretim. Ankara: Ajans Türk Basın ve Basım A.Ş. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (1997b). TBMM 1998 Yılı Bütçe Raporu. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığı (1998). Cumhuriyetin 75. Yılında Gelişmeler ve Hedefler. Ankara: Milli Eğitim Basımevi. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi Başkanlığı (2000). İlköğretim Yapıları. Ankara: Ajans Türk Basım ve Basın A.Ş. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Yatırım ve Tesisler Dairesi Başkanlığı (2010). Genelge (2010/6) 2010 Yılı İlköğretim Kurumları Yapım Programı. Ankara.
  • Sezgin, A. R., Aslan, G. ve Küçüker, E., (1999). Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu İlköğretim-2, Ankara: T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanlığı Yayını. Süzen, Z. B. (2004). Sekiz yıllık zorunlu eğitimin değerlendirilmesi (Ankara- Çankaya ilçesi örneği), Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Topçu, N. (1998). Türkiye’nin Maarif Davası (4. Baskı). İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Yıldırım, N. (2008). Okul müdürlerine göre ilköğretim okullarının SWOT(GZFT) analizi. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3(1), 123-143. 4306 sayılı “İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu, Çıraklık ve Mesleki Eğitimi Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle 24.03.1988 Tarihli ve 3418 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması ve Bazı Kağıt ve İşlemlerden Eğitime Katkı Payı Alınması Hakkında Kanun”, Resmi Gazete, Sayı: 23084, 18 Ağustos 1997.