TÜRKİYE'DEKİ MÜESSESE SPOR KULÜPLERİNİN KURUMSAL KÜLTÜRLERİNİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNE UYGUNLUĞU

Çalışmanın amacı, Türkiye'deki müessese spor kulüplerinin kurumsal kültürlerinin Toplam Kalite Yönetimine (TKY) uygunluğunu belirlemektir. Araştırmaya Ankara'dan 32 kulüp yöneticisi gönüllü olarak katılmıştır. Kulüplerinin kurumsal kültürlerinin TKY' ne uygunluğunu belirlemek amacıyla deneklere 13 unsur için tanımlanan ve beşer kriteri içeren bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik dağılımları ile çözümlenmiştir. Araştırmaya katılan kulüplerin % 12.5'inin kurumsal kültürünün TKY' den çok uzak, % 34' ünün TKY için yetersiz, % 25'inin TKY için değişimin nasıl yapılacağı araştırma ve planlama aşamasında, %15'inin TKY'ne geçiş için kismen uygun, %13.5'inin ise TKY'ne uyumlu olduğu belirlenmiştir. Diğer bir anlatımla, Türkiye'deki müessese spor kulüplerinin yaklaşik % 71 'inin yönetim anlayışı iç ve dış hedef kitlesinin beklentilerini karşılayacak işletme performansına sahip olmadıkları görülmektedir.

THE APPROPRIATENESS OF ORGANIZATIONAL CULTURES IN INSTITUTIONAL SPORT CLUBS IN TURKEY TO TOTAL QUALITY MANAGEMENT

The purpose of this study is to determine the appropriateness of organizational cultures of the institutional sports clubs to Total Quality Management (TQM) in Turkey. A total of 32 clubs director in Ankara, were voluntarily participated into this study . A cuestionare included 5 criterion defined for 13 components was applied to assess the appropriateness of the organizational culture of clubs to TQM. Data was analysed by using percentage distribution. The organizational culture of the clubs included in the study was too far from TQM in 12.5 % of the clubs, it was rather insufficient 34 %. The ways of change for TQM is still being investigated and being planned in 25%. Some positive changes to transfer to TQM can be seen in 15%, and only 13.5 of them is appropriate to TQM. In other words, approximately 71% of the clubs in Turkey have not sufficient operational performance to meet the expectations of inner and outer target group.

___

  • Adalı, S., (1986) Daha iyi Hizmet Görme Açısından Katılmalı Yönetim, Türk Dünyası Arş.Vakfı Yay., istanbul.
  • Aguayo, R., (1994) Dr. Deming: Japonlara Kaliteyi Öğreten Adam, Tere. Y.K.Tunçbilek, Form Yay., istanbul.
  • Akçaylı.N., (1995) Yönetime Katılma ve Özyönetim, Ezgi Kitabevi Yay., Bursa.
  • Bayrak, S., (1997) "Kalite Anlayışında Yeni Bir Yaklaşım Olarak Toplam Kalite Yönetimi", Verimlilik Dergisi, 1997/4:77-96.
  • Bektaş, Ç., (2001) "Hizmet Süreçlerini Sürekli Geliştirmede Yaratıcılık Unsurları", Standard, 40,470:17- 22.