TÜRK ERKEK VE BAYAN JUDOCULARIN VÜCUT AĞIRLIK MERKEZİ VE VÜCUT KOMPOZİSYONLARININ YABANCI JUDOCULARLA KARŞILAŞTIRILMASI

Yapılan çalışmanın amacı 5. Uluslararası Boğaziçi Judo Turnuvası 'na katılan Türk ve yabancı judocuların vücut ağırlık merkezlerinin ve vücut kompozisyonlarının karşılaştırılması ve bu İki parametrenin başarıya etkisinin belirlenmesiydi. Çalışmaya 59 erkek, 77 bayan judocu denek olarak katıldı. Araştırmada deneklerin vücut ağırlık merkezlerinin belirlenmesi ölçüm tahtası ile vücut kompozisyonu ise çevre ölçümleri ile belirlendi. İstatistiksel analizleri ise varyans analizi ve bağımsız gruplarda t - testi ile belirlendi. Sonuç olarak Türk judocularının ağırlık merkezlerinin yabancı judoculardan anlamlı derecede farklı olduğu belirlenirken (p<0.05), vücut kompozisyonunda önemli bir farklılık yoktu (p>0.05). Ayrıca vücut ağırlık merkezinin ve vücut yağ yüzdesinin başarıya etkisinin olmadığı belirlendi.

THE COMPARISON OF CENTER OF GRAVITY AND BODY COMPOSITION OF TURKISH MALE AND FEMALE JUDO PLAYERS WITH JUDO PLAYERS FROM DIFFERENT COUNTRIES

The purpose of this study was to compare of center of gravity and body composition of Turkish male and female judo players with judo player from other countries participated to 5th International Judo Tournament and also to determine the effect of these two parameters on success of judo players.. Totally 59 male and 77 female judo players participated to this study as subject. In this study, measurement table was used to determine center of gravity and body circumference measurement method was used to determine body composition. Statistical analyzes were done by ANOVA and t - test in independent groups. The results of the study indicated that while there were significant differences between turkish judo player and foreign players among center of gravity (p<0.05) but there were significant differences among body composition (p>0.05). In addition, center of gravity and body composition have no effect on success of judo players.

___

  • Akgün, N.: Egzersiz Fizyolojisi. 2. Baskı, E.Ü. Basımevi, izmir, 1986.
  • Albayrak, E. : Marmara Üniversitesi Okul Takımlarında Yer Alan Kız - Erkek Öğrencilerin Antropometrik Yapıları ve Motorsal Test Sonuçlarının incelenmesi, Marmara Üniv.Sosyal Bilimler Enst. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 1991.
  • Alper, R ve ark.: Yüzücü Beslenmesi El Kitabı. M.E.B. Basımevi, Ankara, 1987.
  • Anadolu C : Bütün Spor Branşları İçin Genel Atletik Kondisyon. Serbest Matbaası, İstanbul, 1982.
  • Aydos, L. : G.E.F. Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Seçme Sınavı, Gazi Üniv. Sosyal Bilimler Enst. Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1985.