I. Kılıç Arslan’ın Anadolu’daki Beka Mücadelesinde I. Haçlı Seferi’ne Karşı Diplomatik Girişimleri

Türkiye Selçukluları, Haçlılar tarafından İslam ve Türk varlığını sona erdirmek için girişilen ve “Haçlı Seferleri” olarak bilinen saldırılara karşı verdikleri mücadelelerle ortaçağ Anadolu Türk tarihine damgalarını vurmayı başarmışlardır. Sultan I. Kılıç Arslan, 1097 yılı Haçlı Seferi’nde başkenti İznik’i kaybetmesinin ardından Haçlılara karşı kurduğu diplomatik girişimlerle devletin bekasını korumaya ve Türklerin Anadolu’da kalıcı olmalarını sağlamaya çalışmıştır. Haçlı saldırılarına büyük bir cesaret ve akıllı bir diplomasiyle karşı çıkan Sultan I. Kılıç Arslan, beka mücadelesinde yapılması gereken her şeyi yapmaya gayret etmiştir. Bu makalede I. Haçlı Seferi’nin gerçekleşme nedenleri, Türkiye Selçuklu Devleti’nin diplomatik ilişkilerde bulunduğu siyasi teşekküller, 1097 yılı Haçlı Seferi’nde İznik’in teslimi konusunda Bizans ile yürütülen diplomasi, Sultan I. Kılıç Arslan’ın 1097 ve 1101 yılı Haçlı Seferleri’ne karşı diğer Türk devlet, beylik ve emirleriyle kurduğu diplomatik ilişkiler ile bu ilişkilerde elde edilen başarılar sonucunda Haçlı ordularının Merzifon, Konya ve Ereğli’de imha edilmeleri incelenecektir.

___

  • Aksarâyî Kerîmü’d-din Mahmud, Müsâmeretü’l-Ahbâr (çev. Mürsel Öztürk), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2000.
  • AKTAŞ, Yasemin, Türkiye Selçuklu Devleti’nin Diplomasi Tarihi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2015 (Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  • Albertus Aquensis, Albert of Aachen Hıstoria Ierosolimitana, History of the Journey to Jerusalem (çev. Susan B. Edgington), Clarendon Press Oxford, New York 2007.
  • Albertus Aquensis, Albert von Aachen Geschichte des ersten Kreuzzuges (çev. Herman Hefele), C. 1-2, Eugen Diederichs, Jena 1923.
  • Anna Komnena, Alexiad Malazgirt’in Sonrası (çev. Bilge Umar), İnkılâp Kitabevi, İstanbul 1996.
  • Anna Komnena, The Alexiad (çev. Elizabeth A.S.Dawes), Cambridge, Ontario 2000.
  • Anonim, Selçuknâme, Tarîh-i Âli Selçuk (çev. Halil İbrahim Gök-Fahrettin Coşguner), Atıf Yayınları, Ankara 2014.
  • Âzîmî, Azîmî Tarihi Selçuklular Dönemiyle İlgili Bölümler (H. 430-538=1038/39-1143/44) (çev. Ali Sevim), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 2006.
  • BALCI, İsrafil, Hz. Ebû Bekir Döneminde Diplomatik Münasebetler ve Antlaşmalar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun 1996 (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi).
  • DEMİRKENT, Işın, “1101 Yılı Haçlı Ordularına Karşı Mücadelede Selçuklu-Dânişmendli İşbirliği”, Haçlı Seferleri Tarihi, Makaleler-Bildiriler-İncelemeler, Şubat 2007, s. 179-190.