Güvenlik Politikaları Aracılığıyla Sovyet Sonrası Toprakları Güvenlik(siz)leştirme: Rusya ve Avrupa’nın Ukrayna ve Gürcistan’daki Renkli Devrimlere İlişkin Endişeleri

Bu makale, Soğuk Savaş sırasında ve sonrasında Rusya ile Batı arasındaki ilişkileri ele almaktadır. Soğuk Savaş sırasında her iki taraf da birbirini güvenlik tehdidi olarak görmüştür. 1990’lardan sonra ise, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla, bu karşıt ilişki kısa bir süreliğine de olsa sona ermiştir. Fakat, Vladimir Putin’in iktidara gelmesiyle birlikte Rusya bir kez daha Sovyet sonrası topraklarda güvenlik endişelerini ortaya koymuştur. Bu endişelerin ikonik simgesi ise Gürcistan ve Ukrayna’daki Renkli Devrimler’dir. Kremlin, devrimleri Rusya’nın bölgedeki kimlik oluşumuna yönelik Batı tehdidi olarak görmüştür. Öte yandan Batı, devrimleri bölge halkları için bir demokratik kurtuluş çağrısı olarak tanımlamıştır. Bu nedenle, bu çalışma kimlik siyaseti ve güvenlik kaygısı kavramları aracılığıyla devrimler hakkındaki endişelerin her iki tarafını da derinlemesine ele almaktadır.

(In)securitising post-Soviet Space through Security Policies: Russian and the Western Concerns on the Colour Revolutions in Ukraine and Georgia

This article mainly elaborates the relations between Russia and the West during and after the Cold War. Both sides saw each other as a security threat during the Cold War. After 1990s when the Soviet Union collapsed, this antagonistic relation ended for a short period. Once Vladimir Putin came to power, Russia once again revealed security concerns in the post-Soviet space. The iconic symbol of this concern was the Colour Revolutions in Georgia and Ukraine. The Kremlin saw the Revolutions as a Western threat to Russia’s identity formation in the region. On the other hand, the West saw the Revolutions as a call for democratic liberation for the peoples of the region. Hence, this study looks deeply into both sides of concerns about the Revolutions through the concepts of identity politics and security concerns.

___

  • “Georgia’s velvet revolution”, The Economist, 26 November 2003, Available at: http://www.economist.com/node/2243603 (Accessed: 3 January 2022).
  • “Putin: Russia helped Yanukovych to flee Ukraine”, BBC, 24 October 2014, Available at: https://www.bbc.com/news/world-europe-29761799 (Accessed: 25 April 2022).
  • “Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’dan ilhak edilen 4 bölgede sıkı yönetim ilan etti”Habertürk, 19 October 2022, Available at: https://www.haberturk.com/putin-ukrayna-danilhak- edilen-4-bolgede-siki-yonetim-ilan-etti-3530812?page=2 (Accessed: 19 October 2022).
  • “Ukrayna’nın yeniden yapılanma maliyeti 350 milyar dolar”, BloombergHT, 9 September 2022, Available at: https://www.bloomberght.com/ukrayna-nin-yeniden-yapilanma-maliyeti- 350-milyar-dolar-2314462 (Accessed: 9 September 2022).
  • ACHARYA, Amitav (1997), “The Periphery as the Core: The Third World and Security Studies”, Keith Krause and Micheal C Williams, (eds.), Critical Security Studies, Minneapolis: the University of Minnesota, pp 299-328.
  • Alex Kireev, “Ukraine. Presidential Election 2004”, Electoral Geography 2.0. Available at: https://www.electoralgeography.com/new/en/countries/u/ukraine/ukraine-presidential- election-2004.html (Accessed: 25 January 2022).
  • Alex Kireev, “Ukraine. Presidential Election 2010”, Electoral Geography 2.0. Available at: https://www.electoralgeography.com/new/en/countries/u/ukraine/ukraine-presidential- election-2010.html (Accessed: 25 January 2022).
  • Andrew Osborn, “Putin: Collapse of the Soviet Union was ‘catastrophe of the century’”, Independent, 26 April 2005, Available at: https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ putin-collapse-of-the-soviet-union-was-catastrophe-of-the-century-521064.html (Accessed: 3 January 2022).