Birleşik Krallık-Avrupa Birliği Ticaret ve İş Birliği Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Modernizasyonu

Bu çalışma Brexit sonrası Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık arasında kabul edilen yeni iş birliği modelinin Türkiye-AB ilişkilerine uygulanabilirliğini Gümrük Birliği’nin modernizasyonu üzerinden ele almayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada iki temel soru sorulmaktadır. Birincisi “Brexit sonrası AB ve Birleşik Krallık arasında imzalanan Ticaret ve İş Birliği Anlaşması’nın (Trade and Cooperation Agreement-TCA) tarafların ithalatına ve ihracatına etkileri neler olmuştur?” İkincisi “Türkiye-AB arasında 1996 yılında kabul edilen ve Türk ihracatçıları ve işletmeleri için olumsuz etki yaratan Gümrük Birliği Kararı, AB ve Birleşik Krallık arasında imzalanan “Ticaret ve İş Birliği Anlaşması’na” dönüştürülebilir mi?” Çalışmada temel olarak karma (nitel-nicel) araştırma yöntemi kullanılmakta ve ikincil veriler üzerinden bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu bağlamda Gümrük Birliği’nin, “Ticaret ve İş Birliği Anlaşması” kapsamında modernize edilmesiyle birlikte Türkiye’nin AB’ye yapmış olduğu ihracatın %41’den %70’e, AB’den yaptığı ithalatın ise %31’den %40’a çıkacağı tahmin edilmektedir.

___

  • ARAS, İlhan ve GÜNAR, Altuğ, “Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden Ayrılma Referandumu: Brexit Süreci ve Sonuçları”, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 6/2 , Eylül 2018, s. 90-110.
  • BAKKER, Jan vd., “Post-Brexit Imports, Supply Chains, and the Effect on Consumer Prices”, Jonathan Portes, der., The Economics of Brexit: What Have We Learned?, CEPR Press, London 2022.
  • BALKIR, Canan, “Brexit: Ekonomik Çözülme veya Yeniden Dirilişin İlk Adımı”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, 20/Özel Sayı, Ağustos 2021, s.209-243.
  • BİRAND, Mehmet Ali, Türkiye’nin Ortak Pazar Macerası 1959-1985, Milliyet Yayınları, İstanbul 1986.
  • DU, Ju ve SHEOPOTYLO, Oleksandr, “Brexit and UK Services Trade”, Jonathan Portes, der., The Economics of Brexit: What Have We Learned?” CEPR Press, London 2022.
  • FREEMAN, Rebecca vd., “The Impact of Brexit on UK-EU Trade”, Jonathan Portes, der., The Economics of Brexit: What Have We Learned?, CEPR Press, London 2022.
  • GEORGE, Stephen, An Awkward Partner: Britain in the European Community, Oxford University Press, Oxford 1988.
  • KARAKAŞ, Cemal, “Üye Olmadan Entegrasyon Mümkün mü? Türkiye’nin Hukuki Dayanakları ve Tam Üyelik Alternatifleri”, Uluslararası İlişkiler Akademik Dergi, 4/16, Aralık 2007, s. 23-49.