Türkiye'de Orman Kaçakçılık Suçları ve Kaçakçı Profilinin Değerlendirilmesi: Akyazı ve Hendek Örneği

Ülkemizde halk-orman ilişkilerinin düzensiz oluşu önemli bir ormancılık sorunudur. Bu sorunun istismarının belirgin göstergelerinden biri de ormanları tehdit eden ve tahrip olmasına neden olan kaçakçılık suçlarıdır. Türkiye ölçeğinde Akyazı ve Hendek, benzerlerine göre, daha fazla orman ve özellikle kaçakçılık suçlarının yoğun olduğu işletme müdürlüklerindendir. Bu yörelerde altı farklı köyde 107 kişi üzerinde anket yapılarak kaçakçı profili değerlendirilmiştir. Araştırma konusu işletme müdürlüklerinin verilerine göre orman kaçakçılık suçlarının son yıllarda azalma gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, orman kaçakçılık suçlarını gerçekleştiren kişilerin Akyazı'da % 72,73'ü ve Hendek yöresinde ise % 64'ünün hiçbir zaman yakalanmadığı saptanmıştır. Bu eylemin en önemli nedenlerinin başında ekonomik sıkıntılar ve kolay para kazanma isteğinin olduğu belirlenmiştir. Aynı verilere göre, ankete Akyazı'dan katılanların % 65,52'si, Hendek'ten katılanların ise % 85,71'i kaçakçılık faaliyetlerini bırakmayacaklarını belirtmişlerdir. Sonuç olarak, kaçakçılık suçunun işlenmesinin temelinde eğitim ve ekonomik sorunlar bulunmaktadır. Bunu sadece ormancılığa bağlı ekonomik katkılar ile çözmek mümkün görülmemektedir. Ancak, kolay para olarak görülen kaçakçılık eğiliminin ilçe ve ii boyutu da incelenmeli ve ormanların korunmasına yönelik denetim ile birlikte otokontrol (ihbar) faaliyetleri geliştirilmelidir.

___

  • Anonim, 1986. Türkiye'de Omıan Köylüleri Tarafından Tüketilen Yakacak Odun Anketi ve Sonuçları. Orman Genel Müdürlüğü ve APK. Daire Başkanlığı Y.ayın No: i, Ankara.
  • Anonim, 2003. Orman Koruma Faaliyetleri 2003 Yılı Değerlendirme Raporu. Orman Koruma ve Yangın la Mücadele Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2006. Dokuzuncu Kalkınma Planı Ormaneılık Özel ihtisas Komisyonu Raporu (2007-2013). Ankara.
  • Ayanoğlu, S. ve Y. Güneş, 2003. Omıan Suçları Ders Kitabı. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 4420, Orman Fakültesi Yayın No: 471, İstanbuL.
  • Çanakçıoğlu, H., 1993. Orman Koruma. İstanbul Üniversitesi Yayın No: 3624, Orman Fakültesi Yayın No: 411, İstanbuL.
  • İpek, A., 2001. Trabzon'un Yeşilbük, Çakılca, Yeşilyurt, Sayvan ve Güney Köylerinde Mülkiyet Sorununun Orman Alanlarının Sürekliliğine Etkileri. KTÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon, 147 s.
  • Türker, M. F. ve H. Ayaz, ı998. Orman Köyleri Kurultayı (22-23 Haziran i998, Ankara) Sürecinin Değerlendirilmesi, Gerekçeler ve Tespitler. KTÜ Orman Fakültesi Orman Ekonomisi Anabilim Dalı, Trabzon.