TAŞ VE MADEN OCAĞI ALANLARININ REHABİLİTASYONU OLANAKLARI (İSTANBUL AĞAÇLl YÖRESİ AÇIK MADEN ALANI ÖRNEĞİ)

Açık maden ocakları, doğal peyzajda köklü değişiklikler meydana getirmekte, biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden olmakta ve ekosistemlerin denge ve düzenini bozmaktadır. Türkiye'de maden ocaklarının rehabilitasyonu çalışmalarına yeterince önem verilmemektedir. Bu durum sonucunda oldukça geniş bozulmuş sahalar meydana gelmekte, verimli tarım, orman, mera vb. alanlar yok olmakta, yerleşme yerlerinde ve civarında görüntü, su ve hava kirliliği oluşmaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Ağaçlı Yöresi Açık Maden Ocağı ele alınmış ve taş ve maden ocaklarının rehabilitasyonu olanaklarının ortaya konması amaçlanmıştır.

___

  • AYCI, N" i 996: İstanbul 'da Kilyos-Karaburun Arasındaki Linyit İşletmelerinin Yarattığı Çevre Sorunları, I.U. Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Mühendisliği Anabilim Dalı (Orrnancıhk Politikası Programı)'nda Hazırlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • ÇK (Çevre Kanunu), 1983: Çevre Bakanlığı Yayın ve Temsil Dairesi Başkanlığı, Yayın ve Basım Şube Müdürlüğü, Ankara.
  • DARMER. G., i99 i: Landscape and Surface Mining, Ecological Guidelines for Reclamation, [SBN: 0-442-00943-7.
  • FANUSCU, E.M., 1999 : Bozulmuş Alanların Kentsel Kullanım Açısından Değerlendirme Olanakları (İstanbul Ağaçlı Yöresi Açık Maden Alanı Örneği), İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı'nda Hazırlanmış Doktora Tezi, İstanbuL.
  • KANTARC[, D., 1988: Çatalca Yarımadası Kuzey Kesiminde (Ağaçlı Yöresi) Linyit Körnürü Açık İşletme Alanlarında Arazi Kullanımı ve Ağaçlandırma İçin Temel Ekolojik İncelemeler ve Değerlendirmeler, İ.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, A Serisi, Cilt 38, Sayı 1, İstanbuL.
  • LAURIE, M., [986: An Introduction to Landscape Architecture, Appleton Lange, ISBN:O-444-00970- i.
  • MK Y (Maden Kanunu ve Yönetmeliği), 1985: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ankara.
  • OXENHAM, R.C., 1966: Reelamation Dereclict Land., Faber and Faber Ltd., Londra.
  • RAMANI. R.Y., SWEIGARD RJ., CLAR M.L., 1990: Surface Mining. Society for Mining, Metallurgy and Exploration Ine., Colorado.
  • TÜZÜN, G .. 1995: Açık Linyit Ocaklarının Üretim Sonrası Doğaya Tekrar Kazandırılması-Kilyos-Karaburun Örneği (İstanbul), Kent Gelişme Alanlarının Saptanmasında EkonomikEkolojik Duyarlı Bir Model, Tasarım Planlamaya Ekolojik Yaklaşım, Türkiye'de 17. Şehireilik Günü Kolokyumu, Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İstanbul.