Şerit Testerelerde Eriyen Elektrot ile Gazaltı Kaynağı

Şerit testerelerde eritme kaynağı uygulanmaktadır. Erimeyi sağlamak için kullanılan ısı enerjisi değişik şekillerde sağlanır. En çok uygulanan ısıtma şekilleri yanıcı gaz alevi, elektrik arkı ve elektrik direncidir. Bu makalede ısıtmanın elektrik arkı ile yapıldığı eriyen elektrot ile gazaltı kaynağının esasları açıklanmıştır. Kaynak işi testere uçlarının kesilmesi ve hazırlanması, kaynağın yapılması, tavlama ve bakım olmak üzere dört safhada gerçekleştirilir. Testere uçları 90o'lik açı ile kesildikten sonra, uygun şekilde taşlanarak temizlenir. Tüm fonksiyonlarını en iyi şekilde yapabilen yeterli hassasiyete sahip bakımlı bir kaynak donanımı ile testere çelikleri hakkında bilgisi olan deneyimli bir kaynakçı kaynak işini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilir. İç yapısı bozulan çeliğe uygun bir tavlama uygulandıktan sonra bakım yapılarak kullanıma sunulur.

___

  • Anık, S., 1983. Kaynak Teknolojisi EI Kitabı. Ergör Matbaası, İstanbuL.
  • Anık, S., K. Tülbentçi ve E. Kaluç, 1991. Örtülü Elektrod İle Elektrik Ark Kaynağı, Gedik Holding Yayını, İstanbuL.
  • Ertürk,I., 1987. Gazaltı Kaynak Teknikleri. Türkiye Halk Bankası Krediler Müdürlüğü, Ankara.
  • Eryürek, i. B., O. Bodur ve A. Dikicioğhı, 1996. Kaynak Teknolojisinin Esasları-L.M. GOURD'dan Çeviri-Birsen Yayınevi, İstanbuL.
  • Fronius, K., 1985. Der Werkzeugscharfer. Eine Praktischer Ratgeber für den Werkzeugscharfer im Sage-und Hobelwerkbetrieb. Off-setdruck Hasinger GmbH, 8200 Rosenheim.
  • Gültekin, N., 1991. Kaynak Tekniği. Engin Ofset, Üsküdar, İstanbuL. Matthes, K. J. ve E. Richter, 2003. Schweisstechnik, 2. Auflage. Fachbuchverlag Leipzig.
  • Polat, N., 1985. Ahşap Kesiciler Semineri I-Band Testereler-MakineTakım End. A.ş. Gebze.
  • Serfiçeli, Y. S., 1997. Metal İşleri Meslek Teknolojisi, Ankara.
  • Serfiçeli, Y. S., 2004. Metal İşleri Melek Teknolojisi 1 ve 2. Temel Ders Kitabı. M.E.B. Meslek Kitapları, Devlet Kitapları Müdürlüğü-İstanbuL.
  • Tülbentçi, K., 1990. MIG/MAG Eriyen Elektrod ile Gazaltı Kaynağı. Gedik Holding- İstanbuL